Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Gravid kan kräva giftfritt på jobbet

DA REDER UTGravid? Grattis! Nu måste arbetsgivaren gå igenom 
arbetsmiljön så att den inte skadar dig eller ditt barn. Buller, vibrationer, kemikalier och tung belastning är 
exempel på sådant som kan vara farligt. Den arbets-
givare som slarvar med detta kan bötfällas.

Rätt till föräldrapenning sju veckor före förlossningen

 • Arbetsmiljöverkets hemsida hittar du vilka regler som gäller för gravida och ammande (AFS 2007:05). Reglerna gäller alla, inklusive inhyrd personal.
 • Företagshälsovården eller en yrkes- och miljömedicinsk klinik kan hjälpa till att gå igenom arbetsmiljön på ett proffsigt sätt. 
 • Blir det tungt mot slutet? Du har rätt att gå på föräldraledighet minst sju veckor före beräknad förlossning.
 • Arbetsgivaren är skyldig att göra det möjligt för den som är gravid att ligga och vila på jobbet.
 • www.do.se finns information om diskriminering i arbetslivet.

• Vi fördjupar vi oss i ämnen som rör ditt arbete. Vad vill du läsa mer om? • Mejla red@da.se eller ställ din fråga på www.da.se/artikel/fraga

Mejla red@da.se eller ställ din fråga här

 • Så fort arbetsgivaren fått veta 
att du är gravid är han eller hon skyldig att undersöka så att arbetsmiljön inte har någon skadlig inverkan på dig eller barnet i magen. Uppfyller inte arbetsmiljön gravidkraven, har du rätt att bli tillfälligt omplacerad – om den möjligheten finns. Går inte det får du inte jobba eftersom att arbeta i en miljö som kan vara skadlig för dig eller bebisen i magen är förbjudet. Du får då ersättning från Försäkringskassan.

 • Riskfaktorer som arbetsgivaren måste gå igenom är till exempel vibrationer som inte bara kan innebära en ökad belastning på leder, muskelfästen och ryggkotor, utan också öka risken för missfall. För högt buller kan göra dig trött och höja blodtrycket och dessutom skada ditt barns hörsel. Fler exempel på riskfaktorer som måste kartläggas är fysisk belastning, joniserande- och ickejoniserande strålning, extrema temperaturförhållanden och kemiska ämnen. Även den psykosociala arbetsmiljön måste ses över.

 • Om du har ett fysiskt påfrestande arbete och din arbetsförmåga på grund av graviditeten är nedsatt med minst en fjärdedel (eller om du blivit förbjuden att arbeta på grund av farlig arbetsmiljö), kan du få graviditetspenning från Försäkringskassan. Det är inte samma sak som att Försäkringskassan tycker att de besvär som ofta uppstår mot slutet av en graviditet kvalificerar för sjukskrivning. Försäkringskassan har vid flera tillfällen ansett att även långtgående graviditetsbesvär ska ses som naturliga och inte som en sjukdom. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har flera gånger anmält Försäkringskassan för könsdiskriminering. Hösten 2009 vann DO i Regeringsrätten ett fall där en gravid kvinna hade sådana besvär att hon stundtals behövde använda kryckor för att ta sig fram.

 • När du är gravid skyddas du av 
 både jämställdhetslagen och föräldraledighetslagen. Det är till exempel ett brott mot jämställdhetslagen att säga upp någon, omplacera eller avbryta en provanställning eller vikariat med anledning av en graviditet.

 • ”Många vänder sig till facket”

  Hur vanligt är det att gravida diskrimineras 
i arbetslivet?

  – Om man slår ihop diskriminering vad det gäller gravida och missgynnande enligt föräldraledighetslagen, så är det ungefär 14 procent av våra anmälningar perioden 2009–2012 som gällde de två sakerna. 
Vi är medvetna om att det finns ett stort mörkertal. Vi får ju in ett begränsat antal hit, de som är med i facket vänder sig ofta direkt dit, vilket de också ska. Sedan finns det vissa som inte anmäler över 
huvud taget, som finner sig i situationen. Vi har rådgivning också, både skriftlig och på telefon, och det är ganska många som vänder sig dit för att bolla frågorna.


    Vad är det för slags diskriminering det handlar om?

  –  Att en anställning på något sätt avbryts. Och så rekrytering. Det som är speciellt med lagstiftningen är att det inte behöver vara på grund av graviditet eller föräldraledighet. Det räcker med att det finns ett samband.

  Läs mer: Ditt arbete

  AGNETA PERSSON

  Läs mer från Dagens Arbete:

  Kärt återseende. Iyad Ben Khadra kallar Fredrik Johansson för sin bror och lärare. Foto: David Lundmark

  Utbildningen som ger jobb direkt

  ArbetslyckaDagen efter att utbildningen i Eksjö var klar hade Iyad Ben Khadra jobb på ett trähusföretag. Men han är inget undantag.

  Sara Elvelin hör till de anställda som valt färgglada arbetsbyxor. Foto: Tomas Bergman

  Här får alla ­välja sina ­arbetskläder

  ORDNING OCH REDARosa arbetsbyxor? Inga problem på Svalson i Öjebyn, som tillverkar bland annat specialbyggda balkongräcken. Här får de anställda välja ur ett stort sortiment arbetskläder - och det finns alls inte bara herrmodell.

  ”Handsken hjälpte mig tillbaka”

  Blodkärlet sprack och en blodpropp slog ut Daniel Nilssons hand. En superavancerad servohandske gav honom en ny chans i arbetslivet.

  Avtal 2017

  Lär dig tala avtalssvenska

  OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra. Från a till ö.

  Små portioner på nattens meny

  SkiftarbeteNär tröttheten kryper på är det lätt att sukta efter fett. Men pizzan i slutet av ett nattskift är inte vad kroppen behöver – i stället ska du äta så lite som möjligt efter midnatt.

  Sluta att täcka upp för andra

  FRÅGA OM JOBBET Dagens Arbetes expert psykologen Jonas Mosskin reder ut vad du kan göra när jobbarkompisen inte gör sitt jobb.

  Illustration: Jens Magnusson

  "Företaget hjälpte mig 
inte när jag mådde dåligt"

  Fråga om jobbet"Vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?", undrar en läsare som kontaktat redaktionen.

  Underhållsarbete är risk för het ånga, skärskador, klämskador och att jobba med dödligt tunga saker. Här förbereds lyft av en 20 tons pick-upvals. Foto: ANDERS ANDERSSON

  På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

  ArbetsmiljöBorta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

  Så höjer du din lön

  Proffsen tipsarTvå fackliga rävar ger sina hemliga tips.

  Foto: ANDERS ANDERSSON

  Hylte vann friskvårdstävling

  ArbetsmiljöSegrarna i Stora Ensos friskvårdstävling är korade. Utmaningen har lockat 1 500 personer i 145 lag. "Ut och promenera!" råder Raymond Berntsson från vinnarteamet "Murphys lag".

  Komma ut på jobbet

  Komma ut på jobbet? – vi ger råd

  DilemmatHur ska man våga komma ut på jobbet? Vi bad tre experter om råd.

  Illustration: JENS MAGNUSSON

  Så klarar du de mörka månaderna

  Trött? Dela inte säng med surfplattan. Här är bästa tipsen mot höstdeppigheten.

  Ständigt beredd – utan betalt

  Som bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

  Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

  Olyckan blev en viktig påminnelse

  ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

  Inhyrd? Kolla att du har rätt lön

  Inhyrd?Kolla att du har rätt lön!

  Så stoppas mobbningen på jobbet

  DA reder utFick du inte vara med på senaste löneökningen? 
Behandlar chefen dig orättvist? Eller är du utfryst av kollegorna? Det finns hjälp att få. Sök upp någon du 
litar på och se till att den onda spiralen vänder.

  Det gäller för Jaana Kuusisto att tänka på blodsockret. En kort paus med ett äpple och ett glas vatten är ibland allt som behövs. Foto: VIKTOR FREMLING

  ”Viktigt att berätta om sin diabetes”

  Ditt arbeteSkiftarbete passar illa för den som har diabetes. Men Jaana Kuusisto vet hur man får det att fungera. – Berätta för dina arbetskamrater om du får diabetes. Då kan omgivningen ta hänsyn och hjälpa dig när det behövs.

  Avtal löper ofta över flera år. Här jämförs hur mycket de senaste sex avtalen har gett i löneökning i snitt per år för facken inom industrin.

  Så blev lönen i senaste avtalet

  Avtal för avtalEn ny, högre lönegrupp för stålarbetarna. Hållbart arbete i fokus på allokemiska avtalsområdet. Extra påslag för de lägst avlönade tekoarbetarna. Här är de viktigaste nyheterna i de åtta avtal som IF Metall hittills har tecknat.

  ”Det har varit just sådana här gôrkonstiga grejer, som ketchup och senap och sådant. Men det kan ju vara precis vad som helst!” säger Laila Gustafsson. Hon jobbar som städerska på väveriet men hoppar ibland in i butiken också. Foto: THEO ELIAS

  Jörgen snurrar fram skratten

  ”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar 
Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. 
I den kan det finnas lite vad som helst.

  Rickard Forslund vill få andra att sluta ta risker som han själv tog före olyckan. Foto: OLA HÅKANSSON

  "Jag hade kunnat vara ett dödsfall i statistiken"

  MÖTE MED Rickard Forslund från Sunne jobbade med motorsågen genom trädet. Samtidigt tryckte skördaren stammen åt det håll den skulle falla.

  Carina Johansson på kablageavdelningen har jobbat på Rimaster nästan från första början. ”Ett bra jobb, vi på golvet har mycket att säga till om.”
IF Metallklubbens ordförande Göran Ulvan: ”Viktigt att medlemmarna får genomföra de förbättringar man själva föreslagit.” Foto: THEO ELIAS

  Bättre verkstad med en ledning som lyssnar

  INFLYTANDETvå tuffa kriser – men Rimaster i Rimforsa har överlevt.  – Vi är ett starkare företag i dag tack vare att personalen ges inflytande, säger IF Metallklubben.

  Matilda Granqvist och Christoffer Boström är  två av 400 arbetslösa ungdomar som antogs till Volvosteget. Fast någon garanti för jobb efter utbildningen finns inte. ”Jag tar det i så  fall som en bonus”, säger Christoffer. Foto: JESSICA BENTSEN

  Unga får utbildning på Volvo

  Volvo behöver ungdomar. Ungdomar behöver jobb. Den ekvationen ledde till projekt Volvosteget där Volvokoncernen betalar arbetslösa ungdomar för att utbilda sig till industriarbetare. Men några jobb kan ändå inte lovas.

  Lita inte på tysta överenskommelser

  Att missköta arbetstiderna kan leda till att du får sparken. Men det är inte bara de skrivna 
reglerna på en arbetsplats som har betydelse för om du får ta en extra paus.

  Sparkad när hon gjorde som andra

  ArbetsrättKan du ta en paus när det uppstår en lucka? Gå hem när arbetet är klart? De flesta arbetsplatser har oskrivna regler om vad som är okej att göra och inte. Men se upp! Oskrivna 
regler kan vara farliga. Vi förklarar varför.

  Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden. Foto: REBECKA UHLIN

  Halva lönen ger ingen trygghet

  A-kassa Avgiften ska bli lika för alla men varken ersättningsnivåer eller arbetsvillkor ska ändras. Felicia var medlem i både fack och a-kassa när hon blev varslad på Volvo i Umeå. Men när hon kontaktade a-kassan för att få pengar fick hon inte ett öre. Hon hade inte jobbat tillräckligt länge.

  Robin Zackrisson. Foto: OLA HÅKANSSON

  "Här blir det mycket problemlösning"

  Möte medRobin Zackrisson som fått nytt jobb på Marin och Fritid efter att Volvobussar i Säffle lagt ner

  Sedan 1 april kostar GS a-kassa det 320 kronor i månaden. Madde Johansson (till vänster) och Marie Carlberg jobbar deltid, men måste ändå betala full avgift. Vilket skydd den ger är det få som vet. ”Jobbar du skift här får du bara halva inkomsten i a-kassa om du blir arbetslös”, säger Johnny Bergman. Foto: Mikael Ljungström

  ”Högt pris och dåligt skydd"

  A-kassanDen första april blev det 100 kronor dyrare att vara med i GS a-kassa. Mari­e Carlberg och Madde Johansson betalar gärna för trygghet, men tycke­r att priset är högt och skyddet är dåligt

  Risade stråk skonar både kropp och mark

  Arbetsmiljö Bättre för marken och maskinerna. Troligtvis bättre även för människan i maskinen. Alla verkar vara vinnare när arbetslagen i skogen risar basstråken ordentligt. Johan Boström ställde upp som testpilot när Stora Enso mätte kroppens påfrestningar i skotaren.

  Foto: REBECKA UHLIN

  ’’Glad att jag vågade säga ifrån’’

  Diskriminering35-åriga Florentina fick veta att hon var för gammal för jobbet på Adecco. Men hon gav inte upp. Nu blir fallet en rättssak.

  Foto: THOMAS H JOHANSSON

  ”Bryt mönstret” – forskarnas recept för kreativa jobb

  Dra fram en vattenpistol eller bjud kollegan på en 
godisklubba. Och må bättre. Att bryta mönster 
på jobbet minskar risken för att bli stressad. Men 
är det verkligen så enkelt? I belysningsfabriken får 
vi veta om forskarna vet vad de pratar om.

  Hämta mer

  Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.