Industriarbetarnas tidning

Gruvtolvans styrelse i krismöte

9 september, 2013

Skrivet av

LKABSplittringen i Gruvtolvan tog sin början i vintras, när historien om övertidsfusket exploderade i medierna. – Det fanns de som förespråkade en omedelbar och evig uppsägning för de inblandade gruvarbetarna, säger Jari Söyrinki, ledamot i Gruvtolvans styrelse.

I eftermiddags hade Gruvtolvan ett två timmar långt extrainsatt styrelsemöte. Mötet beskrivs som ”hårt men ärligt.”

– Som jag ser det finns en klyfta mellan förtroendevalda och medlemmar som startade i vintras. En samling sprickor har blivit till en klyfta, säger Jari Söyrinki.

I fredags avsade han sig sitt fackliga uppdrag som ordförande för gruvgruppen. Totalt avsade sig 16 ledamöter sina uppdrag från två gruppstyrelser.

– Det var omöjligt för mig att sitta kvar. Men jag har kvar min plats i klubbstyrelsen.

Vem representerar medlemmarna när ni inte sitter kvar?

– Det faller på klubbordföranden.

Vad händer nu?

– Flera i Gruvtolvans styrelse har uttalat stöd för ett extra årsmöte. Det pågår också namninsamlingar bland medlemmar. 25 procent av medlemmarna måste skriva på för att det ska bli aktuellt. Jag tror det är möjligt.

– Vi har en djup kris just nu. Men ett nytt årsmöte är en chans att starta om på nytt. Egentligen är det inget problem. Har man förtroende blir man vald igen. Jag är beredd att ställa min plats i styrelsen till förfogande.

Ställer du själv upp som kandidat till klubbordförande?

– Den frågan svarar jag på om det blir aktuellt med ett extra årsmöte. Men det finns påtryckningar att jag ska göra det.

Hur påverkar krisen Gruvtolvan?

– Om ett år kanske vi är starkare än någonsin. Men det funderar jag inte på nu. I morgon ska jag gå i gruvan ner och svetsa med mina arbetskamrater. Det ska bli skönt, jag har inte gjort det på nästan tre år.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen