Industriarbetarnas tidning

LKAB kontrollerar entreprenörer

17 september, 2013

Skrivet av

Kontroll av entreprenörerLKAB ställer nya hårdare krav på sina underentreprenörer. Ett nytt avtal måste skrivas under som ger gruvjätten rätt att utföra kontroller om bland medicinsk status och brottslig bakgrund. En form av utpressning menar IF Metalls jurist. Ett led i att öka säkerheten, säger LKAB.

LKAB tog i våras fram ett nytt samtyckesavtal som gått ut till bolagets underentreprenörer. Avtalet ger LKAB rätt att genom ett externt företag utföra bakgrundskontroller på de som vistas på gruvområdet.

– Det är en form av utpressning. LKAB är det stora företag som alla underentreprenörer är beroende av, säger Darko Davidovic, IF Metalls förbundsjurist.

Rent juridiskt har LKAB inga möjligheter att ställa några krav på underentreprenörers anställda. Det finns inget arbetsgivare- eller anställningsförhållande mellan dem. Däremot har LKAB en affärsuppgörelse med sina underentreprenörer. I den uppgörelsen kan LKAB ställa krav på att entreprenörerna som inte underställer sig regelverket inte får komma in på området.

– Om inte entreprenörernas anställda gör det så är risken att kontraktet med LKAB går förlorat. Det är en form av utpressning. Och det är synd att ett statligt bolag gör det, säger Darko Davidovic.

Kenneth Paulsson jobbar för ett av gruvbolagets många underentreprenörer. Han upprörs över det nya avtalet som måste skrivas på för att inpassering ska tillåtas.

– Jag är inte orolig för egen del. Men tänk personer med ett brokigt förflutet. Som fått ordning på sitt liv och nu sköter sitt jobb till punkt och pricka. Ska sådana personer inte komma in? frågar han sig.

Enligt LKAB:s bevakningshandbok kan personer som bland annat är under medicinsk behandling, har lämnat fel uppgifter, är föremål för rättslig prövning eller är dömd för vissa brott nekas inträde till gruvområdet.

LKAB menar de nya reglerna är en del av ett löpande arbete för att förbättra säkerheten inne på gruvområdet.

– Enskilda kan känna sig lugna. Vi följer bland annat kriterierna från Europeiska rådet när det gäller kampen mot organiserad brottslighet. En slumpmässig bild eller uttalande på internet kan inte ligga till grund för bedömningen. Kontrollen utförs av ett externt företag. Ingen handläggare på LKAB är inblandad, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Har ni haft problem med att fel personer arbetar inne på ert område?

– Nej, vi har inte haft specifika problem. Vi vill jobba förebyggande.

Hur utförs kontrollerna?

– Exakt hur det går till vi inte lämna ut uppgifter om. Men allt är noggrant kontrollerat med juridisk expertis och vi följer direktiv från myndigheter.

Är det inte en form av utpressning gentemot era entreprenörer?

– Jag skulle säga tvärt om. Det är en garanti för de som vistas på vårt område. Här kommer de inte att möta människor som har brottslig anknytning eller som saknar rätt säkerhetsutbildning. Vi har ett ansvar för att skydda personer på vårt område. Tycker man att det är obehagligt ska man inte söka inträde till området, säger Anders Lindberg.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.