Industriarbetarnas tidning

Röststarka tar sig ton

18 oktober, 2013

ReportageAnne-Marie Ljungkvist sträcker på sig och andas in djupt. Sedan tar hon den första tonen, knyter an till de andra rösterna. När allting klaffar är det härligt, magiskt, skönt. Det är Skummeslövs kyrkokör som får hennes vardag att lyfta.

Här kan du sjunga

  • På Sveriges körförbunds hemsida www.sverigeskorforbund.se finns alla medlemskörer med kontaktuppgifter listade. Kören som Anne-Marie Ljungkvist är med i ingår i ett av medlemsförbunden, Svenska kyrkokörsförbundet.
  • Svenska Arbetarsångförbundet bildades på ett ABF-möte 1947. Huvudsaken för det nya förbundet var ”sången utan kungligheter och ordnar”.
    Drygt 30 körer är med i dag, däribland Öresundsvarvets manskör (Landskrona), Götaverkens sångkör (Göteborg), Grafiska kören (Stockholm) och Kommunalarbetarkören Strömkarlarna (Stockholm).
  • Körer för dig som (tror att du) inte kan sjunga finns på många ställen i landet. Artisten Caroline af Ugglas har körer i Stockholm och Uppsala som är öppna för alla, oavsett gehör och musikalitet.

Från 
sopran till bas
I de flesta körer delar man in personerna i fyra stämgrupper: sopraner, altar, tenorer och basar. Anne-Marie är sopran, vilket är den högsta (ljusaste) kvinnorösten, den lägsta (mörkaste) är alt. Den högsta mansrösten är tenor. Den lägsta bas.

  • Känd sopran: Birgit Nilsson.
  • Känd alt: Zarah Leander.
  • Kända tenorer: Jussi Björling, Luciano Pavarotti, Nicolai Gedda.
  • Känd bas: Richard Bernstein.

”Jag känner igen glädjen”

  • Den svenska filmen Så som i himmelen handlar bland annat om en kör och vad den betyder för deltagarna. Den innehåller mycket dramatik, svartsjuka och glädje. 
   – Körsång plockar fram känslor som ligger under-tryckta och frigör spänningar. Så är det i filmen och så kan det vara i verkligheten, säger Anne-
Marie Ljungkvist. Körledarens passion för att 
skapa musik som förändrar, som betyder något, gjorde mig lite avundsjuk.

Vinn!
Du kan vinna filmen Så som i himmelen. Klicka här! (Senast den 7 november.)

Redan en timme innan konserten startar börjar publiken att strömma in i salen. Snart är den vita medeltidskyrkan i södra Halland full med folk. Människor trängs till och med på den lilla orgelläktaren. En vas med vilda blommor pryder predikstolen, mittemot den ett tänt ljus som fladdrar till och lyser upp den gamla madonnabilden i trä.

Jag har åkt genom ett lummigt landskap med böljande kullar, gårdar, kor och stora majestätiska vindkraftverk. För att vara med på konserten, uppleva stämningen och sången. Det som Anne-Marie Ljungkvist berättade för mig när jag besökte Halmstad tryckeri i början av året.

Tryckeriet skulle lägga ned och alla var chockade, vilsna. ”Vad gör du för att orka?” frågade jag. Svaret kom direkt. ”Sjunger. Och spelar.”

Anne-Marie sitter längst fram. Den här konserten ska hon inleda med ett litet stycke på sin tvärflöjt. Hon håller den långsmala flöjten tätt intill munnen, blåser försiktigt, värmer upp, innan hon reser sig och justerar notbladet. Hennes fingrar rör sig lugnt och säkert över klaffarna.

Men efteråt säger hon att skenet bedrar.

– När jag ska spela sväljer och sväljer jag. Det blir ett slags tick. Jag blir rädd för att få kramp. Samtidigt är det härligt. Stort. Jag som var så blyg i skolan att jag vägrade att sjunga inför fröken.

Kyrkan är enkel med stenväggar, orange-bruna träbänkar och blåmålat trätak. Den enda utsmyckningen är några tavlor och snidade träbilder. Anne-Marie tycker om det. När kören var i Estland för ett tag sedan på sin årliga resa fick de sjunga i en katolsk kyrka.

– Jösses, vad mycket prylar och rökelse det fanns där, säger Anne-Marie i en paus.

– Så långt från den här kyrkan som man kan komma.

En kvinna berättar om en annan resa, till en liten by i Tjeckien. Sent på kvällen tog körkamraten Magnus Pålsson fram sin saxofon. Han ställde sig på balkongen och spelade Amazing Grace. Det var så vackert, magiskt. En försal till himmelen, säger kvinnan med skimrande ögon.

Även den här kvällen ska Magnus spela. Han kliver ned från körens bänk i koret, plockar fram sitt instrument och blåser. Vemodiga toner slingrar sig fram i kyrkan. En äldre man lyfter på glasögonen och drar med fingret under ögat.

Vemodet. Jo, det finns där, säger Anne-
Marie när vi träffas på Conditori Cecilia några veckor före konserten. Utanför fönstret forsar fontänen på det lilla torget och några klädhandlare plockar i sina marknadsstånd.

– Jag känner det varje gång vi sjunger What a wonderful world av Louis Armstrong. Minnen från sextiotalet, då jag var fyra–fem år, kommer upp. Hur jag satt på pakethållaren till mammas cykel, på väg till mormor. Det är ett slags sorg över att de där ögonblicken är förbi.

Hon tittar bort mot hyllan med krukväxter och de broderade små tavlorna som hänger på väggen.

– Men jag vill inte vara utan det där. Det måste finnas något mer än att födas, jobba och sedan dö. Jag är inte religiös, men jag tror att det finns något andligt. Kanske kommer vi närmare det när vi sjunger.

De senaste åren har varit tunga emellanåt. Anne-Maries man, Magnus Ljungkvist, som också jobbade på ett tryckeri, blev utbränd. På Anne-Maries egen arbetsplats var det konflikter och dålig stämning före nedläggningen. Hon var nyvald klubbordförande.

Först tyckte hon att det var spännande, en viktig utmaning. ”Här kan jag kanske göra skillnad”, tänkte hon. Men sedan kom nedläggningen och alla turer runt den.

– Jag kände mig instängd, som en fågel 
i bur, säger Anne-Marie. Men när jag sjunger lossnar knutarna i magen och i huvudet.

Konserten närmar sig sitt slut. Kyrkan som från början var en sval krypta sjuder av värme från publiken och den sjungande kören. Några körmedlemmar svalkar sig genom att vifta med nothäftena.

Katrin Tilling fäller upp en stor vit solfjäder som hon köpte under en körresa till Tyskland. Hon gick med i kören för 10–12 år sedan. Innan dess spelade hon i orkestern på metallindustrin Specma, där hon fortfarande jobbar. De skrev låtar om arbetskamrater och chefer. Hon hade roligt, sjöng och slog på en stor triangel. Men sedan slutade eldsjälen och orkestern lades ned.

Hon älskar att sjunga, men kören är så mycket mer.

– Det är goa, mysiga människor i kören, säger hon efter konserten. Och vi har roliga resor. Man lär sig något. De flesta i kören är lärare, de har alltid något att berätta om platserna vi åker till.

Den sista sången är May the road, en tonsatt irländsk bön. Tonerna böljar fram som mjuka vågor. Utanför fönstret lyfter några kajor från kastanjeträdets krona.

Publiken applåderar, står upp i bänkarna och jublar. Körledaren Mårten Grosshög reser sig från pianopallen. Han höjer armarna, får publiken att tystna direkt, ”Nu är det faktiskt så”, säger han med plirande ögon, ”att vi har ett litet extranummer …” Körmedlemmarna fnittrar och några i publiken nickar igenkännande, så ska det vara och så har det alltid varit.

Taket lyfter när kören drämmer i med gospelsången Oh, happy days. De vaggar med i rytmen och sjunger allt vad de orkar.

När konserten är över spanar Katrin ut över folkhavet, ler och nickar när hon ser sin arbetskamrat från Specma. Anne-Marie är omringad av sina tonårsdöttrar och mannen som också sjunger i kören. Himlen är mörk och regnet öser ned när vi lämnar kyrkan, men Anne-Maries ögon lyser.

– Det kommer att ordna sig, säger hon. Med jobb och så.

Fotnot: När den här tidningen kommer ut har Anne-Marie valt samma väg som sin man. Han slutade inom tryckeribranschen och utbildade sig till undersköterska. Det var inte Anne-Maries förstahandsval, men hon tror att hon kommer att trivas med jobbet.

Du kanske också vill läsa…

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Gamla dängor ger oss trygghet

Gamla dängor ger oss trygghet

Mat, sömn och vila. Men själen måste också hållas levande, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus. 

Är det Tom Cruise som räddar oss?

Är det Tom Cruise som räddar oss?

Det finns tid för tankar nu när verkligheten har blivit som en film, skriver Carl-Einar Häckner.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

”När jag spelar finns bara här och nu”

”När jag spelar finns bara här och nu”

Flöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

Konserten var som ett väckelsemöte

Krönikören Carl Linnaeus om konserten som var ett väckelsemöte, och att börja stå för vem man är.

Här kommer ilskan över jobbet ut

Här kommer ilskan över jobbet ut

I samlad trupp fick klago­kören i Liverpool sjunga om sådant de knappt vågade prata högt om på egen hand: sin jobbsituation och problemen på arbetsmarknaden.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.