Industriarbetarnas tidning

Röststarka tar sig ton

18 oktober, 2013

ReportageAnne-Marie Ljungkvist sträcker på sig och andas in djupt. Sedan tar hon den första tonen, knyter an till de andra rösterna. När allting klaffar är det härligt, magiskt, skönt. Det är Skummeslövs kyrkokör som får hennes vardag att lyfta.

Här kan du sjunga

  • På Sveriges körförbunds hemsida www.sverigeskorforbund.se finns alla medlemskörer med kontaktuppgifter listade. Kören som Anne-Marie Ljungkvist är med i ingår i ett av medlemsförbunden, Svenska kyrkokörsförbundet.
  • Svenska Arbetarsångförbundet bildades på ett ABF-möte 1947. Huvudsaken för det nya förbundet var ”sången utan kungligheter och ordnar”.
    Drygt 30 körer är med i dag, däribland Öresundsvarvets manskör (Landskrona), Götaverkens sångkör (Göteborg), Grafiska kören (Stockholm) och Kommunalarbetarkören Strömkarlarna (Stockholm).
  • Körer för dig som (tror att du) inte kan sjunga finns på många ställen i landet. Artisten Caroline af Ugglas har körer i Stockholm och Uppsala som är öppna för alla, oavsett gehör och musikalitet.

Från 
sopran till bas
I de flesta körer delar man in personerna i fyra stämgrupper: sopraner, altar, tenorer och basar. Anne-Marie är sopran, vilket är den högsta (ljusaste) kvinnorösten, den lägsta (mörkaste) är alt. Den högsta mansrösten är tenor. Den lägsta bas.

  • Känd sopran: Birgit Nilsson.
  • Känd alt: Zarah Leander.
  • Kända tenorer: Jussi Björling, Luciano Pavarotti, Nicolai Gedda.
  • Känd bas: Richard Bernstein.

”Jag känner igen glädjen”

  • Den svenska filmen Så som i himmelen handlar bland annat om en kör och vad den betyder för deltagarna. Den innehåller mycket dramatik, svartsjuka och glädje. 
   – Körsång plockar fram känslor som ligger under-tryckta och frigör spänningar. Så är det i filmen och så kan det vara i verkligheten, säger Anne-
Marie Ljungkvist. Körledarens passion för att 
skapa musik som förändrar, som betyder något, gjorde mig lite avundsjuk.

Redan en timme innan konserten startar börjar publiken att strömma in i salen. Snart är den vita medeltidskyrkan i södra Halland full med folk. Människor trängs till och med på den lilla orgelläktaren. En vas med vilda blommor pryder predikstolen, mittemot den ett tänt ljus som fladdrar till och lyser upp den gamla madonnabilden i trä.

Jag har åkt genom ett lummigt landskap med böljande kullar, gårdar, kor och stora majestätiska vindkraftverk. För att vara med på konserten, uppleva stämningen och sången. Det som Anne-Marie Ljungkvist berättade för mig när jag besökte Halmstad tryckeri i början av året.

Tryckeriet skulle lägga ned och alla var chockade, vilsna. ”Vad gör du för att orka?” frågade jag. Svaret kom direkt. ”Sjunger. Och spelar.”

Anne-Marie sitter längst fram. Den här konserten ska hon inleda med ett litet stycke på sin tvärflöjt. Hon håller den långsmala flöjten tätt intill munnen, blåser försiktigt, värmer upp, innan hon reser sig och justerar notbladet. Hennes fingrar rör sig lugnt och säkert över klaffarna.

Men efteråt säger hon att skenet bedrar.

– När jag ska spela sväljer och sväljer jag. Det blir ett slags tick. Jag blir rädd för att få kramp. Samtidigt är det härligt. Stort. Jag som var så blyg i skolan att jag vägrade att sjunga inför fröken.

Kyrkan är enkel med stenväggar, orange-bruna träbänkar och blåmålat trätak. Den enda utsmyckningen är några tavlor och snidade träbilder. Anne-Marie tycker om det. När kören var i Estland för ett tag sedan på sin årliga resa fick de sjunga i en katolsk kyrka.

– Jösses, vad mycket prylar och rökelse det fanns där, säger Anne-Marie i en paus.

– Så långt från den här kyrkan som man kan komma.

En kvinna berättar om en annan resa, till en liten by i Tjeckien. Sent på kvällen tog körkamraten Magnus Pålsson fram sin saxofon. Han ställde sig på balkongen och spelade Amazing Grace. Det var så vackert, magiskt. En försal till himmelen, säger kvinnan med skimrande ögon.

Även den här kvällen ska Magnus spela. Han kliver ned från körens bänk i koret, plockar fram sitt instrument och blåser. Vemodiga toner slingrar sig fram i kyrkan. En äldre man lyfter på glasögonen och drar med fingret under ögat.

Vemodet. Jo, det finns där, säger Anne-
Marie när vi träffas på Conditori Cecilia några veckor före konserten. Utanför fönstret forsar fontänen på det lilla torget och några klädhandlare plockar i sina marknadsstånd.

– Jag känner det varje gång vi sjunger What a wonderful world av Louis Armstrong. Minnen från sextiotalet, då jag var fyra–fem år, kommer upp. Hur jag satt på pakethållaren till mammas cykel, på väg till mormor. Det är ett slags sorg över att de där ögonblicken är förbi.

Hon tittar bort mot hyllan med krukväxter och de broderade små tavlorna som hänger på väggen.

– Men jag vill inte vara utan det där. Det måste finnas något mer än att födas, jobba och sedan dö. Jag är inte religiös, men jag tror att det finns något andligt. Kanske kommer vi närmare det när vi sjunger.

De senaste åren har varit tunga emellanåt. Anne-Maries man, Magnus Ljungkvist, som också jobbade på ett tryckeri, blev utbränd. På Anne-Maries egen arbetsplats var det konflikter och dålig stämning före nedläggningen. Hon var nyvald klubbordförande.

Först tyckte hon att det var spännande, en viktig utmaning. ”Här kan jag kanske göra skillnad”, tänkte hon. Men sedan kom nedläggningen och alla turer runt den.

– Jag kände mig instängd, som en fågel i bur, säger Anne-Marie. Men när jag sjunger lossnar knutarna i magen och i huvudet.

Konserten närmar sig sitt slut. Kyrkan som från början var en sval krypta sjuder av värme från publiken och den sjungande kören. Några körmedlemmar svalkar sig genom att vifta med nothäftena.

Katrin Tilling fäller upp en stor vit solfjäder som hon köpte under en körresa till Tyskland. Hon gick med i kören för 10–12 år sedan. Innan dess spelade hon i orkestern på metallindustrin Specma, där hon fortfarande jobbar. De skrev låtar om arbetskamrater och chefer. Hon hade roligt, sjöng och slog på en stor triangel. Men sedan slutade eldsjälen och orkestern lades ned.

Hon älskar att sjunga, men kören är så mycket mer.

– Det är goa, mysiga människor i kören, säger hon efter konserten. Och vi har roliga resor. Man lär sig något. De flesta i kören är lärare, de har alltid något att berätta om platserna vi åker till.

Den sista sången är May the road, en tonsatt irländsk bön. Tonerna böljar fram som mjuka vågor. Utanför fönstret lyfter några kajor från kastanjeträdets krona.

Publiken applåderar, står upp i bänkarna och jublar. Körledaren Mårten Grosshög reser sig från pianopallen. Han höjer armarna, får publiken att tystna direkt, ”Nu är det faktiskt så”, säger han med plirande ögon, ”att vi har ett litet extranummer …” Körmedlemmarna fnittrar och några i publiken nickar igenkännande, så ska det vara och så har det alltid varit.

Taket lyfter när kören drämmer i med gospelsången Oh, happy days. De vaggar med i rytmen och sjunger allt vad de orkar.

När konserten är över spanar Katrin ut över folkhavet, ler och nickar när hon ser sin arbetskamrat från Specma. Anne-Marie är omringad av sina tonårsdöttrar och mannen som också sjunger i kören. Himlen är mörk och regnet öser ned när vi lämnar kyrkan, men Anne-Maries ögon lyser.

– Det kommer att ordna sig, säger hon. Med jobb och så.

Fotnot: När den här tidningen kommer ut har Anne-Marie valt samma väg som sin man. Han slutade inom tryckeribranschen och utbildade sig till undersköterska. Det var inte Anne-Maries förstahandsval, men hon tror att hon kommer att trivas med jobbet.

Du kanske också vill läsa…

Bilfabriken lades ner och Springsteen skrev en klassiker

Bilfabriken lades ner och Springsteen skrev en klassiker

I en ny bok berättas historien om hur Bruce Springsteens Nebraska spelades in när ekonomin kraschade och hundratusentals amerikaner blev av med jobbet. 

Tips för en skön sommar

Tips för en skön sommar

Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.

Hondon blev min biljett till världen

Hondon blev min biljett till världen

Man kan prata om nitar och långt hår, men egentligen handlar all rock’n’roll bara om en sak, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Flykten från nuet borde få ett slut

Jag kanske aldrig växer upp helt, men det är dags att glänta på dörren till det verkliga livet, skriver frilansskribenten Carl Linnaeus.

Nu berättas festivalkulturens historia

Nu berättas festivalkulturens historia

Musikfestivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst.

Höstens bästa tips

Höstens bästa tips

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

Industri­arbetare berättar i ny podd

Industri­arbetare berättar i ny podd

Spännande människoöden, händelser som fick livet att vända. Nu lanserar vi podden Liv & arbete, där industri­arbetare berättar om till­fällena som format dem – och väljer sin favoritmusik.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.