Industriarbetarnas tidning

S kräver riksdagsdebatt om arbetsmiljön

24 oktober, 2013

Skrivet av

DödsolyckorElinor Torps bok ”Döden på jobbet” och förra veckans dödsolycka på SSAB har fått upp arbetsmiljöfrågorna på dagordningen. I dag lämnar Socialdemokraterna in en begäran om en extra riksdagsdebatt om just arbetsmiljön.

Dagens Arbetes nysläppta bok ”Döden på jobbet” har fått stor uppmärksamhet i riksmedier. Samtidigt har flera dödsolyckor skett inom loppet av en vecka. Förra torsdagen omkom två män i 60-års åldern på SSAB sedan de fått tjära över sig. I går omkom en man när han ramlade från en skylift i Malmö.

Socialdemokraterna trycker nu på för att de aktuella händelserna ska debatteras i parlamentet.

Ylva Johansson (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, varför begär ni extra riksdagsdebatt om arbetsmiljön?

– Vi lämnar in en begäran idag. Vi ser att arbetskadorna ökat för tredje året på rad och det har varit flera dödsolyckor på kort tid. Utvecklingen går åt fel håll. Jag har svårt att tro att det inte finns något samband med att Arbetsmiljöverket fått mindre resurser.

Om riksdagens talman beslutar om den extra riksdagsdebatten är det första gången den här mandatperioden som arbetsmiljöfrågorna får utrymme i en egen debatt.

– Jag förvånar mig om man säger nej med tanke på det läge som är, säger Ylva Johansson.

Arbetsmiljön är sällan i fokus i rikspolitiken. Vad beror det på?

– Regeringen tror det sköter sig självt. Man har trott att man kan skära ner utan att det får effekter. Skär man ner leder det till fler olyckor. Vi anser att trygga jobb är viktigare än skattesänkningar.

Kommer S verka för att arbetsmiljön bli en valfråga?

– Det hoppas jag. Vi driver frågorna. Vi behöver fler människor som orkar jobba längre. Bra arbetsmiljö är bra för svensk ekonomi.

Ungefär en person i veckan dör i arbetsplatsolyckor i Sverige, vad kan ni politiker göra åt det?

– Arbetsmiljöverket behöver resurser så de kan rikta in sig på de stora riskbranscherna. Det behövs fler inspektioner. Regionala skyddsombud måste få mandat att gå in och granska arbetsplatser där de inte har medlemmar och så måste vi specialgranska utstationerade utländska företag, där vi vet att arbetsmiljön brister. Huvudentreprenörer måste också ha ett utökat ansvar för sina underentreprenörer.

Behöver polisen mer resurser för att utreda arbetsmiljöbrott?

– Det är möjligt. Jag kan inte svara på det. Däremot behövs gemensamma utbildningar för poliser och åklagare. Kompetens är en minst lika viktigt fråga som resurser.

För LO-medlemmar är arbetsmiljön en av de viktigaste frågorna. LO-ordföranden har kritiserat S för att lägga för storvikt på frågor som mer berör medelklassväljare i storstäderna, har han rätt?

– Nej helt fel. Tittar man på våra budgetförslag så prioriterar vi arbetsmiljön. Och också frågor som gäller arbetsrätt, trygga anställningar och rätt till heltid.

Är det ett politiskt misslyckande att en fråga som arbetsmiljö, som berör så många människor, sällan får utrymme i debatten?

– Den politiska debatten förs i en mittenfåra även om våra förslag inte ligger där. Nu försöker vi lyfta upp frågan på dagordningen med den här debatten, säger Ylva Johansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.