”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

”Det ligger i branschens natur”

LO och IF Metall ser problem med att koncerner bollar arbetskraft mellan sina bemannings- och omställningsföretag. Anders Weihe, chefsjurist och förhandlingschef på Teknikföretagen, håller inte med.

Ett bemanningsföretag säger upp. Ett omställningsföretag i samma koncern sköter coachningen av den uppsagda. Sedan anställs han eller hon på bemanningsföretaget igen. En intern TSL-rapport beskriver så kallad koncernintern omställning som principiellt tveksam, och TSL:s styrelseledamöter från LO, Byggnads och IF Metall ser tydliga problem med upplägget. Men Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe, också ledamot av styrelsen, tycker inte att det finns några belägg för att misstänka tveksamheter, även om systemet möjligen kan behöva anpassas.

Anledningen till att så många bemanningsanställda som sägs upp hamnar i koncernens omställningsföretag – och sedan snabbt återanställs igen – bottnar i bemanningsbranschens särart, konstaterar han. Bemanningsföretag säger ofta upp sina anställda, och återanställer också många igen efter en kort tid. Så fungerar det eftersom företagen har en hög omsättning på uppdrag.

– Även i våra medlemsföretag förekommer att man har lägen där man tappar kunduppdrag och det uppstår en arbetsbristsituation, och så får man i bästa fall nya kunduppdrag och kan göra återanställningar. Men i bemanningsbranschen är det här någonting som ligger i verksamhetens natur.

– På det viset så avviker bemanningsbranschens förhållanden mot hur det fungerar i andra branscher. Därför tycker jag att resonemang om att det skulle vara någonting egendomligt, eller att man misstänkliggör det här, det tycker inte jag att det finns några belägg för. Det här är en avvikelse som beror på branschens förhållanden, och därför är det vettigt att man utreder närmare. Möjligen anpassar man TSL-systemet, eftersom det här är en avvikelse som man inte hade för ögonen när man träffade TSL-avtalet.

– Nu har jag inte följt debatten i detalj, men jag tycker att delvis kan man få intrycket av att det skulle vara fråga om fusk eller liknande, och det tycker inte jag att det finns belägg för.

Finns det ett problem med att så många går från bemanningsföretaget just till koncernens eget omställningsföretag?

– Det jag menar är inte något konstigt, utan en effekt av hur branschen fungerar. Även inom teknikföretagens område kan det här uppstå. Det vill säga man tappar en stor kund, får arbetsbrist, jobbar hårt och hittar en ny kund. Skillnaden om man tittar statistiskt är att det här är väldigt vanligt inom bemanningsbranschen, utan att det är något konstigt, men den fungerar annorlunda än vad våra medlemsföretag gör. Det tycker inte jag är något konstigt, och det kan motivera särregler.

Men kan det vara ett problem att de uppsagda så ofta går till koncernens eget omställningsföretag, man kan ju lika gärna gå till ett annat omställningsföretag som inte är så tätt kopplat till det egna bemanningsföretaget?

– Ja, men frågan är, och det måste vi diskutera nu, frågan är om det över huvud taget är problemet. Grundfrågan är ju att man kan tycka att om man har en oerhört hög grad av återanställningar, vilket egentligen är helt naturligt, så fordrar det särregler. För om man inte tror att det är fusk, och det tror inte jag, då spelar det egentligen ingen roll vem som tar omställningsuppdraget. Problemet, om man nu ska kalla det för problem, det är att det i många fall inte blir någon riktig omställningssituation. Man har inte gjort så mycket arbete i själva omställningsuppdraget, och det är där problemet ligger. Då spelar det egentligen ingen roll om uppdraget går till a eller b, utan då ska man diskutera hur man ska förhålla sig till en bransch där det, av naturliga skäl, sker så mycket återanställningar.

Skulle det kunna vara ett problem att människor kan misstänka fusk?

– Det kan man ju säga. Parterna i TSL-systemet är angelägna om att det inte uppstår misstankar om oegentligheter. Om det felaktigt uppstår misstankar skulle man kunna säga att ett sätt att hantera det, är att man är tydligare i sin kommunikation om att det inte är något konstigt. Om det felaktigt uppstår uppfattningar så är en modell att informera om hur det ligger till. Vad jag menar är, att om det uppstår ogrundade uppfattningar, så är kanske inte det riktiga alternativet, normalt sett i alla fall, att omedelbart ändra reglerna.

Men kan det inte vara svårt att bevisa att det här är ogrundade misstankar, en konstruktion som överhuvudtaget väcker frågor är problematisk?

– Visst är det ett problem, det gäller i alla sammanhang, att om det är svårt att redovisa exakt hur saker och ting ligger till så är det en svårighet, och sådana svårigheter är alltid ett problem.

– Det gäller alltid att vara noggrann och inte fatta beslut på lösa grunder. Sen gäller det att ställa sig frågan: vad är själva grunden för en viss sak, och inte hoppa på något tåg om att det är oegentligheter eller tveksamheter, om man inte har oerhört goda grunder för att det är så, och det tycker inte jag att man har i det här fallet. Därför tycker jag att det är alldeles utmärkt att man ska titta närmare på detta, och ha en dialog med företagen.

Läs mer:


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ministerns möte med skuggsamhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.” Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

3

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Avtal 2020

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Pappers krav: kortare arbetstid för skiftarbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

4

GS säger ja till samordning

GS-fackets förbundsmöte beslutade att anta både LO-samordning och Facken inom industrins avtalsplattform.

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Facket slåss för jobben i Tidaholm

JOBBFLYTTNobia investerar två miljarder kronor i en ny produktionsanläggning utanför Jönköping. Facket på den nu nedläggningshotade Tidaholmsfabriken slåss för att investeringen ska göras där i stället.

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

DA MÖTERSandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

”När facket syns kommer frågorna”

BILDA KLUBBVad är vitsen med en fackklubb på jobbet, och hur startar man en? På Lexit i Mölnlycke har den nya klubben redan gjort skillnad.

Från hunddagis till fackordförande

UNG 2020 För åtta år sedan drev Gabriel Jöngren ett hunddagis och visste knappt vad facket var för något. I dag är han processoperatör och ­ordförande för Pappers avdelning i Mariestad.

Micke Holm

”Lite pirrigt känns det”

MusikJulen närmar sig och nu tändas alla julshower igen. I en av dem står industriarbetaren Micke Holm på scen.

Här är lönerna på svenska pappersbruk 2019

Listor – snittlönerDe anställda på Swedpaper i Gävle drar in de högsta lönerna i Pappers. Det visar Dagens Arbetes kartläggning för 2019. Och generellt gäller att löneskillnaderna mellan toppen och botten ökar.

1

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

Gustav Gustafsson med stor pappersrulle

Jakten på en fossilfri chipspåse

Plastens rykte har störtdykt. Suget efter förnybart material ökar och sätter press på förpackningsföretagen. OptiPack i Sunne satsar för att vara med i omställningen.

Verktyg med gummi skyddar montörerna

ARBETSMILJÖVibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.