”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Utdrag ur rapporten från TSL

”De av bemanningsföretagen ägda leverantörerna har en helt dominerande ställning avseende omställning inom bemanningsföretagen själva. En mycket stor andel återanställningar i dessa uppdrag, efter en kort insats, torde innebära att just detta marknadssegment är mycket lönsamt för dessa leverantörer. 

Under perioden 2011-05-01 – 2013-04-30 omställde Lernia, Antenn, Adecco HR och Manpower 408 personer från de egna organisationerna. Av dessa återanställdes 58 procent inom samma koncern som de blivit uppsagda från, varav de flesta – 64 procent – på en visstidsanställning kortare än sex månader.

Noterbart är också den korta tid som dessa personer var i omställningsprogram. Lernia, som har högst andel ”egen omställning”, är också de vars deltagare i genomsnitt var kortast tid i omställning, 52 dagar från startdatum av omställningen, till dess att de kommer tillbaka till ett jobb i den egna koncernen. 

Som framgick (…) tar dessa bolag en mycket stor andel av de egna koncernernas omställningar. De jobbar i genomsnitt under en kort tidsperiod med deltagarna och den största delen av deltagarna får jobb inom samma koncern som de blivit uppsagda från. Även om det inte handlar om några stora volymer totalt sett, är det ändå tveksamt rent principiellt. TSL-systemet tillåter inte att en juridisk person får omställa sig själv. Det ter sig rimligt att denna regel också borde gälla koncernförhållanden.”

Läs mer från Dagens Arbete:

Robotiseringen av arbetslivet

"Robotiseringen ställer nya krav på ledarskapet"

DebattRobotiseringen berör även tjänsteföretagen, skriver Mattias Axelson vid Handelshögskolan i Stockholm och Dan Brännström, generalsekreterare i FAR: "För att tillvarata möjligheterna måste ledarna sätta människorna i organisationen främst.

"Serviceroboten är en social utmaning"

DEBATTOm arbetsplatser och service blir oreflekterat robotiserade blir vardagen socialt fattigare, varnar professor Kajsa Ellegård, som var med när robotar installerades på Volvo på 1970- och 1980-talet.

Tvättmedlet kliar – kan jag kräva att de byter?

HälsaJag är allergisk mot tvättmedel. Jag har inte fått problemet konstaterat av en läkare, men jag vet av erfarenhet att en del tvättmedel ger mig klåda. Jag har bett om att få byta tvättmedel på arbetsplatsen (hemma använder jag parfymfritt) men jag blir nonchalerad och de säger att det ”luktar så fräscht” om tvättmedlet som de använder. Finns det några regler angående det här? Har jag rätt att kräva att tvättmedlet byts ut?

Bild: Charlie Christensen

"Jag kommer jobba på som vanligt"

Foto: MARTiN HULTÉN

Han återvänder till Thailand tio år efter flodvågen

Anders Eriksson är 54 år och jobbar på Volvo Lastvagnar i Umeå. I jul åker tillbaka till den plats där han mötte flodvågen för tio år sedan.

Gruvkrisen

Den nya järnåldern

Internationellt går det knappast att tala om en gruvkris – däremot en inbromsning. Här är järnåldern i år och bilder.

Pappers protesterar mot vägslitageavgifter

Titta på hur man gör i Finland i stället för att införa vägslitageavgifter, skriver Pappers i ett uttalande. Där tillåts längre fordon, vilket ger mindre utsläpp, menar förbundet.

Slopa överskottsmålet, Löfven

LedareRiksbanken har misslyckats med inflationsmålet. Dags för en ny ekonomisk politik. Staten måste nu vara draglok, inte budgetvakt.

Det här ska ni göra nu!

Läsarnas krav på nya regeringenImorgon får Sverige en ny regering. Dagens Arbetes läsare berättar vad den bör göra.

Nu är det upp till oss

Gästkrönika– En dag ska vi alla dö. – Men alla andra dagar ska vi det inte. Dialogen kommer från en serieruta med två människor som filosoferar på en klippa i solnedgången med varsitt metspö i handen. Igår blev serierutans budskap ännu viktigare.

Pappers: Utvecklingen svår att stoppa på egen hand

Pappers inställning till bemanningsföretagen är glasklar. – Vi vill ha egenanställda, inga bemanningsföretag, säger ombudsman Lars Wåhlstedt.

DA hjälper dig att välja

Val 2014Hur ser riksdagspartierna på inhyrning, Fas 3 och belastningsskador? Dagens Arbete har under året gjort flera stora granskningar som rör valet. Här har vi samlat alla partienkäter som kan hjälpa dig när du ska ta ställning.

Världen under ytan

Skönheten – men också problemen. Undervattensfotografen Tobias Dahlin öppnar en värld för oss där hav och människa möts.

Pappers Kongress

Foto: Ebba Olsson Wikdahl

Han är Pappers nya ordförande

Pappers kongress 2014Matts Jutterström valdes i dag till ny ordförande i Pappers. – Jag är mäkta stolt, säger förbundets avtalsansvarige som nu tar över efter Jan-Henrik Sandberg.

Så vill partierna lösa energifrågan

1. Hur vill ert parti säkra industrins energibehov? 2. Ska kärnkraften vara kvar eller avvecklas?

Bemanningsföretag på Scania stäms på 15 miljoner

StämningIF Metall stämmer nu bemanningsföretaget Randstad på nära 15 miljoner kronor för lönedumpning. Stämningen handlar om att Randstads anställda på Scania inte får den produktionsbonus på cirka 1 000 kronor i månaden som Scanias anställda får.

Så vill politikerna göra för att matcha bättre

Trots hög arbetslöshet har vissa branscher och regioner svårt att få tag på rätt kompetens till de jobb som finns. Vad vill ni göra för att matcha arbetslösa med arbetsgivare som inte hittar personal med rätt kompetens?

Arbetslösa har flera tusen mindre i månaden

A-kassanKöpkraften för arbetslösa har minskat med flera tusen kronor, eftersom a-kassans nivå inte har höjts sedan 2001. Det skriver TCO i en rapport.

Så kan lönerna bli rättvisare

JämställdhetUtbildning, kvotering och rätt till heltid. Att minska löneskillnader mellan män och kvinnor är inte lätt, men det finns idéer. Vi frågade avdelningsordförandena för IF Metalls, GS och Pappers vad som borde göras. Här är några av svaren.

Debatt om arbetslivsforskning

"Den nordiska samarbetsmodellen är under tryck"

DA debatt– Den unika nordiska modellen för samarbete i arbetslivet utsätts för tryck utifrån, konstaterar Anthony Kallevig, utredningschef för LO i Norge. Trycket kommer bland annat via ökat utländskt ägande och nya modeller för företagsledning.

Skogsbolag frias för 17-årings död

Mora tingsrätt friar Flötingen Skogs AB och dess ägare för dödsolyckan 2102 utanför Idre. Då drunknade en 17-åring när en skogsmaskin gick genom isen på en tjärn.

"EU-valet ger hopp och djup oro"

DA-ledarbloggen"Om de rödgröna vindarna i Sverige inger hopp är fascisternas och nazisternas frammarsch runtom i Europa djupt oroväckande", skriver Helle Klein i DA-ledarbloggen.

.

Så svarar politikerna på dina EU-frågor

Val 2014På söndag är det dags att välja. Vilka insatser är viktigast för att unga ska få jobb? Har löntagarnas ställning i Europa försvagats? Måste EU bestämma allt i detalj? Kandidaterna från de partier som sitter i EU-parlamentet svarar på frågorna som rör arbetslivet.

"Frågan om arbetsmiljö är viktig förstås"

EU-valetDen 25 maj är det val till EU-parlamentet. Vi åkte till några arbetsplatser för att höra hur tankarna gick inför valdagen.

Politikernas svar på arbetarnas egna EU-frågor

EU-valet

Dags för industripolitik

Priset för regeringens passivitet och avsaknad av industripolitik kan räknas i 130.000 färre direkt anställda i industrin, sa IF Metalls ordförande Anders Ferbe när han öppningstalade på kongressen.

Motioner om arbetstid

Foto: MARTINA HOOGLAND IVANOW

Banar väg i mörkret

I Martina Hoogland Ivanows fotografier 
möter verkligheten drömmen. 
Åren 2001–2005 fotograferade hon i sitt första projekt speedway 
i Mongoliet, Sibirien och i norra Europa.

Hög tid att satsa på arbetslivsforskning

Dagens Arbete skriver ofta om de växande arbetsmiljöproblemen inom industrin. Nu senast har vi berättat om en undersökning som visar att nästan var tredje IF Metall-medlem har belastningsskador.

”Upp till var och en 
om man vill jobba på det här sättet”

– Det är upp till var och en om man vill arbeta på det här sättet. För en del är arbetslöshet alternativet, säger Eva Andersson som jobbar med planeringen på bemanningsenheten i Söderköpings kommun.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.