”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

”Vårt uppdrag bygger på att vi hittar vägen mot ett nytt arbete”

Vi ville gärna intervjua Lernias vd Helena Skåntorp om rundgången av arbetskraft mellan koncernens bemannings- och omställningsföretag, så kallad koncernintern omställning. Helena Skåntorp har varit väldigt upptagen de senaste dagarna, men kommenterar till slut våra frågor per e-post.

Vad är din syn på koncernintern omställning?

Valet av omställningsföretag sker alltid efter lokal förhandling mellan fack och arbetsgivare. Valet baserar sig på de båda parternas bedömning om vilket omställningsföretag som bäst svarar mot de behov individen har. Det är alltså inte möjligt för arbetsgivaren att ensidigt bestämma detta. Min uppfattning är att detta system säkerställer att valet av omställningsföretag alltid sker utifrån individens bästa.

Lernia har högst andel koncernintern omställning av de stora omställnings/bemanningskoncernerna. Varför är det så?

Den koncerninterna omställningen är endast en liten del av Lernias omställningsverksamhet över tid. Som tidigare nämnts sker en lokal förhandling mellan fack och företag inför valet av omställningsleverantör. Koncernintern omställning inom Lernia speglar framför allt förändringstakten och de stora svängningarna inom svensk industri under de senaste åren.

Det är vanligt att den koncerninterna omställningen slutar med att man går tillbaka till ett jobb på bemanningsföretaget. Hur ser du på det?

Beroende på den ovan beskrivna situationen med snabba och kraftiga svängningar i industrins behov av arbetskraft, så kan detta uppstå. Vårt uppdrag som omställningsleverantör innebär att med olika insatser matcha individen till ett nytt jobb och ibland är en väg tillbaka i arbete en återanställning hos tidigare arbetsgivare som ibland är ett bemanningsföretag. Det vanligaste är dock att Lernias koncerninterna omställning resulterar i ett jobb hos en ny arbetsgivare, snarare än att individen erbjuds en återanställning på bemanningsföretaget. Då individen väljer att gå tillbaka till ett jobb på bemanningsföretaget kan ett nytt behov ha uppstått på samma företag som tidigare, eller uppkommit på ett nytt företag som matchar individens kompetens, vilja och yrkesmål.

Lernias bemanningsverksamhet verkar framför allt inom den svenska exportindustrin, med en tyngdpunkt inom fordonsindustrin. Våra kunder har under ett antal år haft en ovanligt kort framförhållning i fråga om att planera behov av personalresurser och produktionsresurser. Vi har exempel på hur våra kunders behov varierat mellan 400 till noll, tillbaka till 400 för att sedan minska med 300 – allt under loppet av 1,5 år. Detta är branscher som fluktuerat starkt under den ekonomiska situation vi haft under de senaste åren, med många uppsägningar inom just de branscher där Lernia verkar.

Koncernintern omställning innebär att koncernen tjänar pengar på att bemanningsföretaget säger upp. Hur ser du på det?

Kostnaderna i samband med en uppsägning och uteblivna intäkter från uthyrningsverksamheten är betydligt högre än ersättningen för en omställning. Ur ett koncernperspektiv stämmer det inte att man på något sätt skulle tjäna på en uppsägning.

Koncernintern omställning som leder till återanställning innebär att bemanningsföretaget hjälper omställningsföretaget att förbättra statistiken för deltagare som omställts till nytt jobb, hur ser du på det?

Vårt uppdrag bygger på att vi hittar vägen mot ett nytt arbete för varje individ vi möter i omställning. Ett bemanningsföretags verksamhet bygger på förmågan att hela tiden vara exakt både i tid och i kompetensprofil i matchningen, och anställningar som bara sker för att förbättra statistiken i en omställningsverksamhet skulle vara ekonomiskt omöjliga.

Kritiker menar att koncernintern omställning leder till ett system som inte är anpassat efter individen, utan efter bemanningsföretagens behov. Vad tänker du om det?

Omställningsprogrammet är en individuellt utformad aktivitet och vårt uppdrag är att få människor i arbete. Det innebär att coachen och individen gemensamt kommer fram till den bästa vägen till ett nytt jobb. Ibland innebär det en återanställning hos samma arbetsgivare, ibland en ny arbetsgivare. Oavsett återanställning eller nyanställning så finns det bland dessa även bemanningsföretag, både Lernia och andra. Det är alltid individen som väljer sin arbetsgivare. Lernia erbjuder dessutom ett unikt trygghetsavtal där individen under en tid efter ny anställning, alltid kan komma tillbaka till Lernias omställningsverksamhet för ett kompletterande stöd om man skulle bli uppsagd av den nya arbetsgivaren. Allt detta är som sagt individuellt utformade lösningar med målet att få människor i arbete. Den höga andelen individer som Lernia hjälper till jobb visar också att vi är framgångsrika i vårt omställningsarbete.

Kritiker uttrycker också att bland andra Lernia som bemanningsföretag, använder omställningsförsäkringen till sin egen verksamhet. Kommentar?

Frågan är inte tydlig. Ett svar kan vara att det för Lernia är viktigt att våra bemanningsanställda har en hög grad av trygghet, och därför är det naturligtvis positivt att våra tillsvidareanställda medarbetare omfattas av TSL.

Ett annat svar är att målet för omställningsförsäkringen är att få människor i arbete, och framför allt inom branscher med snabb förändringstakt är bemanningsföretagen en både stor och viktig arbetsgivare, och av den anledningen en naturlig potentiell arbetsgivare i ett omställningsarbete.


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Sluta snusa

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tre löften – och ett rop på hjälp

NyårslöftetSluta snusa! Träna! Lära sig något nytt! Har ni sagt det förut? Det har vår reporter Anna Tiberg också. Därför har hon nu ett nytt sätt att närma sig nyårslöftet.

Lättad IF Metallare fick behålla jobbet

ArbetsrättDen arbetsskadade mannen sades upp från Plastal. Företaget ansåg att han inte tog rehabiliteringen på allvar. Men Arbetsdomstolen underkänner argumentet.

Polska arbetare fick svartlut över sig

Pappers och arbetsgivaren Billerud Korsnäs utreder olyckan i fredags tillsammans. Då fick tre polska arbetare frätande svartlut över sig.

Foto: MARIA STEÉN, ØYVIND LUND och PETER HAMBERG

När kärleken slår till

DilemmatEn arbetskamrat har slutat äta. En annan svarar knappt på tilltal. Sömnbristen blänker i deras ögon och på rasten är båda försvunna. Vad i fridens namn händer? Svaret stavas kärlek. Vi bad tre experter resonera om det fina och svåra med relationer på jobbet.

Från roadracingförare till rullstolsbyggare. Jalle Jungnell, Jonas Persson och Martin Ekberg fixar med en rullstolsprototyp som ska visas på en mässa i Tyskland.  Foto: MAGNUS BERGSTRÖM

Ett ekonomiskt idiotprojekt i människans tjänst

Jalle Jungnell är så långt från kvartals­kapitalist man kan komma. Så tillverkar han också sina egna ben. Det här är berättelsen om roadracingkillen som krossade ryggen. Och aldrig slutade att drömma.

Afa: Vi har snarare blivit mer generösa

Afa svararFörsäkringsbolaget Afa håller inte med om att man blivit snålare i bedömningen av vad som är en olycka på jobbet. Snarare tvärtom. Varför Peter och de andra inte fått olycksfallen godkända får vi inga svar på, eftersom Afa inte diskuterar enskilda fall.

Höger, vänster eller mittemellan? Vår genomgång visar att blockpolitiken inte alltid är så tydlig när riksdagen röstar om frågor som rör arbetet. Foto: TT

Så röstade partierna om arbetslivet

Val 2014Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör ditt arbetsliv.

Foto: MARCUS DERLAND

Ali fick rätt – behöver inte betala för kostym

DomTingsrätten dömde till det ensamkommande flyktingbarnets fördel. Ali var inte skyldig sin arbetsgivare pengar efter att han på ledig tid hade sytt sig en kostym i mannens skrädderi.

Sågverksarbetare fick rätt

Fackförbundet GS stämde SCA-ägda Tunadalssågen för att felaktigt ha sagt upp en arbetare. Enligt företaget hade mannen fuskat med tidrapporteringen. Nu har GS och SCA träffat en förlikning som innebär att han får behålla sitt jobb.

Illustration: JENNY LUCANDER

Astra gjorde upp med avskedad montör

Vad hände sen? Enligt facket och arbetskamraterna var det allmänt känt att man kunde ta paus när produktionen rullade. Ändå fick kvinnan sparken från Astra Zeneca i Södertälje. Facket stämde företaget men rättegången har ställts in. Kvinnan och Astra träffade en uppgörelse.

Han fick rätt mot Afa utan fackets hjälp

Den som blir oense med facket står ensam. Det har Jarl Luthander i Årjäng fått erfara. Efter en skada på jobbet har han utkämpat en segdragen kamp mot både försäkringsbolaget Afa och facket för att få de pengar han tycker sig ha rätt till.

Foto: SOFIA ERNEROT och MAJA BRAND

Samma problem – olika lösningar

Val 2014Båda vet hur det är att gå arbetslös. De avskyr pratet om arbetslinjen. Är skeptiska mot bemanningsföretag och vinster i välfärd. Trots att de tillhör olika generationer är de lika i väldigt mycket, Gustaf och Johnny. Men på en punkt skiljer de sig åt: Synen på Sverigedemokraterna.

7 av 10 skogsarbetsgivare får underkänt

ArbetsmiljöDe flesta skogsföretag är små och verkar under hård ekonomisk press. Det är en stor anledning till att så många skadas på jobb i skogen, konstaterar Arbetsmiljöverket i en ny rapport.

Dagens Arbetes ägare säger nej till mediehus

Dagens Arbete kommer inte att bli en del av LO:s nya mediehus. Tidningens ägare ser fler frågetecken än fördelar i den utredning som har presenterats.

Foto: FREDRIK PERSSON

IF Metall stämmer Astra – igen

IF Metall stämmer åter igen Astra Zeneca inför Arbetsdomstolen. En anställd har inte fått de belöningspengar han lovats. Trots att facket tidigare vunnit i domstol vägrar Astra Zeneca fortfarande att öppna plånboken.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Lång färd innan riset når fram

Var kommer påskriset i affären i från? Dagens Arbete spårade risets väg från Coop och hamnade på granodlingar utanför Hässleholm.

Stora Enso anklagas i markkonflikt

Experter anklagar Stora Enso för att lägga beslag på land som är tänkt till småjordbrukare i Brasilien, skriver SvD Näringsliv i dag.

Hovrätten fäller för dödsolycka

domEn 61-årig man dog under nattskiftet på SSAB i Oxelösund år 2010. Nu fäller hovrätten företaget Foria AB och en platschef för arbetsmiljöbrott.

”Man gillar ju sin arbetsplats”. Susanna Möller tvekade inte att gå med i 36-mannagruppen. ”Vi hade kunskapen, det fanns maskiner och lokaler, det var bara att köra”, säger Micke Knutsson. Foto: STEFAN LINDBLOM

”Det är något allvarligt fel med systemet”

Sömnlösa nätter och tömda sparkonton. De anställda som ville ta över konkursade JMS i Helsingborg känner sig motarbetade av både sin förre chef och konkursförvaltaren. ”De hade bestämt sig för att vi skulle bort”, säger Bassam Mahmoud, produktionschef.

Konkursen på JMS

Ola Sellert: Jag hade gjort samma sak igen

Varken den tidigare ägaren Stefan Mannfalk eller konkursförvaltaren Ola Sellert tycker att det finns fog den kritik som riktas mot dem. – Hade jag fått göra om handläggningen hade jag agerat på samma sätt i dag, säger Ola Sellert.

Villalivs beslut ger hopp åt 36-mannagruppen som vill rädda sin arbetsplats. Susanna Möller jobbar på bokbinderiet. Foto: Stefan Lindblom

Villaliv ger framtidstro i Helsingborg

Efter konkursenNär JMS i Helsingborg begärdes i konkurs gick 36 anställda ihop för att rädda jobben. Nu har de kommit en bit på väg. Med magasinet Villaliv får det nya bolaget Printagon Graphics sin första riktigt stora kund.

”Ingen lyssnar om man inte har kallingar”

För mycket ”hen” och för lite lön? SVT:s programserie Fittstim har eldat på diskussionen om vad som är feminism. Vi frågade några av Dagens Arbetes läsare hur jämställdhetsdebatten borde se ut.

Whirlpool i Norrköping lägger ner

NedläggningI dag kom chockbeskedet att Whirlpool lägger ner tillverkningen i Norrköping. 323 direktanställda och över 120 inhyrda berörs.

Ingen förlikning för Ali

Det blev ingen förlikning för det ensamkommande flyktingbarnet Ali. Pojken krävdes på pengar efter att ha sytt sig en kostym av eget tyg i arbetsgivarens skrädderi. Tomas Lundmark, IF Metalls ombudsman i Umeå, kommer nu själv att företräda Ali i tingsrätten.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dubbla uppdrag för Proffice – hyr ut omställda till sina gamla jobb

För ett år sedan sades de upp från Husqvarna och fick omställningsstöd av Antenn. Nu kommer en del att hyras in igen. Via Antenns eget moderbolag Proffice. – Jag förstår att folk blir förbannade och irriterade, säger Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning i Jönköping.

Foto: DANIEL SCHREINER, OLA HÅKANSSON

Josefin är omställd för 80 000 – men kvar på samma jobb

Josefin Holmsgaard har coachats till ”nytt jobb” fyra gånger på sju år, bara för att gå tillbaka till sin gamla arbetsplats. För varje coachning har ett omställningsföretag dragit in 20 000 kronor. Och Josefin är inte ensam. – Fult och fel. Det känns missvisande, säger Willy Tunér, klubbordförande på Volvo CE i Arvika.

"Det ligger i branschens natur"

LO och IF Metall ser problem med att koncerner bollar arbetskraft mellan sina bemannings- och omställningsföretag. Anders Weihe, chefsjurist och förhandlingschef på Teknikföretagen, håller inte med.

TSL:s styrelse skjuter på beslut

Dagens Arbete har tidigare berättat om rundgången av arbetskraft mellan bemannings- och omställningsföretag i koncerner som Lernia och Proffice. I dag bestämde sig TSL:s styrelse för att skjuta upp beslutet om ett eventuellt förbud.

Foto: TT

De bollar uppsagda mellan företagen – drar in miljoner

Lernia, Antenn och Manpower tjänar pengar på att bolla runt arbetskraft mellan sina omställnings- och bemanningsföretag. En intern TSL-rapport som Dagens Arbete har tagit del av kallar upplägget ”tveksamt”.

GS träffar avtal för unga

YrkesintroduktionFackförbundet GS har träffat avtal om yrkesintroduktion för unga. Ungdomar som är yngre än 25 år kan anställas till 75 procent av lägsta lönen under ett år.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.