Industriarbetarnas tidning

”Skriv på annars blir det varsel”

27 januari, 2014

Skrivet av

KorttidsavtaletMontörerna på Ålö Cylinder blev utpressade att gå ner i arbetstid och lön. Det ledde till att IF Metall tvingades att teckna ett kortidsavtal med arbetsgivarna. Ett avtal som kritiserats men som löst situationen på Ålö Cylinder. – Nu finns spelregler. En grund att så på, säger montören Bengt Lundgren.

Avtalet fick hård kritik
• IF Metalls beslut om att teckna ett kortidsavtal med arbetsgivarna fick bitvis hård 
kritik på höstens avtalsråd, när fackligt förtroendevalda från hela landet debatterade frågan. Motståndarna menade bland annat att det är en total kursändring av förbundet och befarade att korttidsjobb kan staplas på varandra.
• Tanken med korttidsavtalet är att undvika varsel genom att personal går ner i tid och inkomst. Det finns flera nivåer i avtalet men den anställde är alltid garanterad minst 80 procent av sin normala lön. Om företaget ändå skulle säga upp folk så avbryts kortidsarbetet och lönen återgår till 100 procent.
• En förutsättning för korttidsarbete är att lokala facket, klubben eller avdelningen säger ja.

Strax efter semestern 2012 ”pall-nitade” orderingången, som fackombudet Bengt Lundgren uttrycker sig. Under hösten blev det allt mindre att göra på det lilla verkstadsföretaget Ålö Cylinder i Umeå. Personalen befarade varsel, vilket hade skett under krisen 2008–2009. Men arbetsgivaren hade en annan lösning: Gå ner i arbetstid 20 procent och minska månadslönen med 10 procent. En överenskommelse i nivå med det krisavtal IF Metall tecknade med arbetsgivarna 2009. Skillnaden nu var att det inte fanns någon uppgörelse på central nivå.

Ålö Cylinder menade då, förra hösten, att det fanns möjlighet att teckna individuellt avtal med varje anställd.

– Men det märkliga var att de sa att det var individuellt men det skulle bara gälla om alla 14 på monteringen skrev på, säger Bengt Lundgren.

Han och arbetskamraten Lennart Sjöström berättar att de ställdes inför ett ultimatum. Skriv på annars kommer ett varsel. Det pratades om att sju personer skulle varslas.

Bengt Lundgren var en av de sista som skrev på avtalet. Han var en av dem som skulle varslas i fall det blev skarpt läge. Under krisen gick han hemma i tre månader med en a-kassa som motsvarade 50 procent av lönen.

– När jag ställde risken att leva på en låg a-kassa mot att gå ner i lön med tio procent så blev valet inte svårt.

I avtalet, som alla 14 skrev på, fanns följande formulering: ”Det som finns i detta avtal skall icke yppas från någon av parterna.” I klarspråk så ville inte arbetsgivaren att IF Metall-medlemmarna skulle berätta som överenskommelsen för någon utomstående.

Bengt Lundgren ignorerade skrivningen i avtalet och tog genast kontakt med IF Metalls avdelning i Umeå.

– Förbundet fick ta striden, inte vi.

Frågan hamnade snabbt på högsta nivå i förbundet. Strax före jul 2012 gick IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä ut och meddelade att förbundet skulle stämma Ålö Cylinder inför Arbetsdomstolen. Facket menade att det inte fanns stöd i centrala avtalet för den här typen av överenskommelser. Samtidigt hävdade teknikarbetsgivarna att det visst var möjligt – om de anställda frivilligt gick med att på att ändra lönen.

Lennart Sjöström berättar att han och några andra arbetskamrater under hösten 2012 blev inkallade för att intervjuas av representanter för Teknikföretagen.

– De ville veta om vi tyckte att uppgörelsen var frivillig eller inte. Jag svarade att det var påtvingat.

Nu kom frågan aldrig att avgöras i Arbetsdomstolen. IF Metall och Teknikarbetsgivarna har enats om ett kortidsavtal som gör det möjligt för det lokala facket att teckna överenskommelser om minskad arbetstid och lön. I vågskålen låg att facket såg en risk att domstolen skulle kunna gå på arbetsgivarnas linje och säga att det var tillåtet med frivilliga lönesänkningar. Det skulle kunna göra det var fritt fram för arbetsgivare att pressa på om lönesänkningar, så länge de sker frivilligt.

Det finns ytterligare ett viktigt skäl till att IF Metall gick med på kortidsavtalet: uppbördsavtalet som arbetsgivarna tidigare sagt upp. Uppbördsavtalet innebär att fackavgiften dras på lönen och sedan skickas vidare till facket. Utan ett sådant system är IF Metall rädda att många medlemmar lämnar förbundet. I och med att facket gick med på kortidsavtalet gick arbetsgivarna med på att teckna ett uppbördsavtal.

Bengt Lundgren är positivt inställd till kortidsavtalet.

– Nu finns spelregler. En grund att stå på när vi ska förhandla.

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.