Industriarbetarnas tidning

Ska Socialdemokraterna få stöd från facket?

6 februari, 2014

Skrivet av Text: Marcus Derland research: Ville Henrik-Klemens

Valet 2014Femtio öre av medlemsavgiften till LO-facken går varje månad till Socialdemokraterna. Men att facket ska stödja ett visst politiskt parti är inte 
självklart för alla. Vi frågade två IF Metall-medlemmar vad de tyckte.

Så mycket av din medlemsavgift går till Socialdemokraterna

 • Totalt gav förbunden och LO 13,2 miljoner kronor till partiet under 2012. De flesta förbund ger sex kronor per medlem och år, men tre har valt andra vägar att påverka politiken.
 • Handels ger från och med 2013 inte längre några bidrag direkt till Socialdemokraterna. Förbundet samverkar fortfarande med partiet men kommer från och med nu att ompröva vart pengarna för facklig politisk samverkan ska gå varje år.
 • Transport ger inga ekonomiska bidrag till Socialdemokraterna. 
I stället avsätter de samma summa till politiskt påverkansarbete i egen regi.
 • Seko ger inga pengar direkt till Socialdemokraterna men stöder Arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté, Samak, med motsvarande sex kronor per medlem och år. Pengarna går till ett projekt för att definiera utmaningarna och föreslå lösningar för den nordiska välfärdsmodellen.
 • I takt med att förbunden förlorar medlemmar sjunker också ekonomiska bidrag till Socialdemokraterna. Ungefär 5 procent av partiets totala intäkter kom från LO-facken 2012. 
 • 53 procent av LO-medlemmarna stöder Social-
demokraterna, 
enligt senaste undersökningen från SCB.

Johan Stenberg, 
stålverksarbetare 
LKAB Oxelösund

Vilket parti brukar du rösta på i riksdagsvalet?
– Jag har alltid röstat borgerligt. Nuförtiden på Moderaterna. Egentligen borde jag vara centerpartist för jag är bondson. Jag är engagerad som fritidspolitiker i kommunen. Är ersättare i barn- och ungdomsnämnden.

Är det viktigt att IF Metall samverkar med politiska partier?
– De ska påverka utifrån sakfrågor. Facket ska inte sponsra med pengar utan trycka på med opinionsbildning. Nu har de förbundit sig till ett parti som för deras talan. Jag vill inte skicka ett öre till ett parti jag inte stöder. Nu gör IF Metall det oavsett jag vill eller inte. Det handlar om principen. Vill jag skänka till ett parti gör jag det själv.

Finns det risk att medlemmar lämnar facket på grund av IF Metalls samverkan med Socialdemokraterna?
– Själv har jag funderat på det många gånger. Men på ett stort ställe där jag jobbar riskerar man att bli utfryst. Om det är långkonjunktur och de ska sparka folk då försöker facket att undanta de som inte är fackligt anslutna. Men facket är viktigt. Särskilt när det gäller arbetsrätten och så är a-kassan för låg.

Vad tycker dina arbetskamrater om facklig-politisk samverkan mellan IF Metall och Socialdemokraterna?
– En del tycker det är bra. Andra tycker att facket ska vara oberoende.

Pratar ni om politik på jobbet?
– Nästan varje dag. Om ungdomsarbetslöshet, sjukvården, valfrihet, friskolor och vinster.

Vem vinner valet?
– Mot alla odds tror jag att borgarna vinner igen. Folk vill inte ha högre skatter, högre bensinpriser och de som har hus vill inte ha tillbaka fastighetsskatten. Jag som är längst ned har ingenting att vinna på Stefan Löfvens politik.

Facket ska inte sponsra med pengar utan trycka på med opinionsbild-ning. Nu har de förbun-dit sig till ett parti som för deras talan. 

Har du märkt om det är fler som stöder Sverigedemokraterna?
– Tyvärr. Det har ökat. Det är en otäck utveckling. När det blir sämre tider då brukar man försöka hitta syndabockar. Jag tror det är viktigt att ta en debatt med fakta. Det går inte att tysta ner. Många invandrare som bott här en längre tid verkar sympatisera med Sverigedemokraterna. 

Esbjörn Öberg, jobbar med underhåll på Komatsu forest i Umeå

Vilket parti brukar du rösta på 
i riksdagsvalet?
– Det viktigaste är att man engagerar sig och röstar. Folk tar vår rösträtt för given. Att inte rösta är fantastiskt dåligt. Nu röstar jag på Socialdemokraterna. Under ungdomsåren svängde det lite. Man letar sig fram och söker själv och hittar sina ståndpunkter.

Tydlighet är viktigt. För mig är IF Metall och Socialdemokraterna sammankopplade.

Är det viktigt att IF Metall samverkar med politiska partier?
– Ja i allra högsta grad. Då har man större möjlighet att påverka. Det gäller att ha en linje, en tydlig idé om hur man ska jobba. Inte flaxa omkring vitt och brett i sina politiska åsikter. Tydlighet är viktigt. För mig är IF Metall och Socialdemokraterna sammankopplade.

 

Finns det risk att medlemmar lämnar facket på grund av IF Metalls samverkan med Socialdemokraterna?
– Ja, det tror jag, absolut. Men det är helt beroende på hur man marknadsför sig. Det går inte att lura folk, det straffar sig. Öppenhet och ärlighet betalar sig i längden. För några år sedan så var det en engagerad debatt om att pengar gick till ett politiskt parti. Många tyckte att facktillhörigheten inte skulle bidra till ett parti. Men det handlar nog inte om pengarna utan om att folk vill bestämma själva.

Vad tycker dina arbetskamrater om facklig-politisk samverkan mellan IF Metall och Socialdemokraterna?
– De är inte så mycket diskussion i mina kretsar. Men rent allmänt tycker jag det är en avslappnad hållning. För vissa är det ointressant.

Pratar ni om politik på jobbet?
– Nej, inte så mycket rikspolitik. Mer på ett lokalt plan. Jag försöker få folk att komma ihåg sina empatikänslor. Politik för mig är att hjälpa varandra. Ibland på fikaraster resonerar vi över det som står i tidningen.

Vem vinner valet?
– Det ser ut som om Socialdemokraterna tar tillbaka makten. Men det är känsligt och instabilt. Mycket beror på världsekonomin och Europa. Går det bra så gynnas den sittande regeringen.

Har du märkt om det är fler som stöder Sverigedemokraterna?
– Inte här. För ett tag sedan hade högerextremister en demonstration här i Umeå. Folk gick man ur huse och gav motdemonstrationen tyngd. Det var sprunget ur folks hjärta. 

FACKLIG-POLITISK SAMVERKAN

LO-fackens bidrag till Socialdemokraterna 2012

 • Fastighetsanställdas förbund: 177 000 kronor.
 • GS-facket: 337 000 kronor.
 • Handelsanställdas förbund: 869 000 kronor.
 • Hotell- och restaurangfacket: 198 000 kronor.
 • IF METALL: 1 641 000 kronor.
 • Musikerförbundet: 0 kronor.
 • Seko: 0 kronor.
 • Byggnadsarbetareförbundet: 475 000 kronor.
 • Elektrikerförbundet: 125 000 kronor.
 • Kommunalarbetareförbundet: 3 028 000 kronor.
 • Livsmedelarbetareförbundet: 199 000 kronor.
 • Målareförbundet: 76 000 kronor.
 • Pappers: 102 000 kronor.
 • Transportarbetareförbundet: 
0 kronor.
 • LO: 6 000 000 kr (årligt bidrag 
från LO på central nivå)
 •  Summa: 13 227 000 kronor.

Källa: Socialdemokraternas 
intäktsredovisning 2012

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen