Industriarbetarnas tidning

Experter sågar lagstiftningen

17 mars, 2014

Skrivet av Negra Efendic och Anna Tiberg

Den svenska konkurslagstiftningen fungerar inte. Det är 
experterna Dagens Arbete och Svenska Dagbladet talat 
med överens om.

En utredning slog nyligen fast att systemet kan effektiviseras och föreslog en rad ändringar. Men docenten Marie Karlsson Tuula sågar förslagen och varnar för att utländska borgenärer kan tappa förtroende för det svenska rättssystemet.

Domstolsverket och Kronofogden har tillsammans utrett systemet kring hanteringen av konkurser och kommit fram till att Kronofogden bör få huvudansvaret för konkurserna. Konkursförvaltarna föreslås också få utökade befogenheter. Motivering till det är att domstolarnas roll ska renodlas och konkursprocessen snabbas upp.

Men Marie Karlsson Tuula, docent i civilrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, är kritisk till Kronofogdens och Domstolsverkets rapport som överlämnades till regeringen i november. Hon sågar deras förslag om att minska domstolarnas roll vid konkurser.

– Detta går stick i stäv med internationella trender där man ofta har specialdomstolar som sköter konkurser. Där sitter speciellt kunniga personer och avgör i dessa ärenden och det är den typen av system jag efterlyser.

Hon förklarar att tanken med tillsynsmyndigheten är att den bland annat ska kontrollera att konkursförvaltarna följer lagen. Därför, menar hon, ska den kontrollerande myndigheten vara fristående.

Marie Karlsson Tuula tycker inte att dagens system för hantering av konkurser är optimal och lyfter fram att det idag är tingsnotarier som avgör konkursbeslut.

– Jag har själv varit tingsnotarie och jag tycker att den typen av allvarliga ingripande borde ligga på rådmän med specialistkunskap.

Hon påpekar även att det finns risk för att utländska borgenärer tappar förtroende för det svenska rättssystemet.

– De är så vana vid att ha specialdomstolar men om vi har en myndighet som ska sköta hanteringen och tillsynen samtidigt kan det bli helt fel, säger hon.

Rekonstruktionsexperten Peter Smedman sågar det nuvarande systemet helt och säger att det bäddar för ”kapitalförstöring”.

– Som det ser ut idag slutar konkurserna med en förmögen konkursförvaltare och att pengarna går till banken, det sker en oerhört stor förstöring av tillgångarna.

Han tycker att systemet är orättvist och hävdar att bankerna sitter tryggt i samband med konkurserna samtidigt som leverantörerna till det drabbade företaget blir strandsatta.

– Vi hade tidigare en lagstiftning som innebar att bankerna fick dela med sig utdelning till leverantörerna men för ett antal år sedan gjorde man ändringar efter tryck från banker.

Peter Smedman förklarar med ett exempel: om en leverantör levererat varor för
100 000 kronor till ett företag som försätts i konkurs ingår varorna i bankens säkerhetsmassa. Det är alltså banken som får ut värdet på varulagret och inte leverantören som inte fått betalt.

Ska man sätta bankerna på första parkett måste man också kunna balansera upp det annars kommer leverantörer att bli livrädda för att leverera till våra företag.

– Konkurslagstiftningen innehåller många inslag av omoral, detta är oanständigt. Där borde man hitta andra lösningar. Ska man sätta bankerna på första parkett måste man också kunna balansera upp det annars kommer leverantörer att bli livrädda för att leverera till våra företag.

För två år sedan anmälde Peter Smedman Saab Automobiles konkurs till JO. Han var starkt kritisk till hur Vänersborgs tingsrätt och Tillsynsmyndigheten för konkurser agerat. Framförallt handlade det om hur de tre konkursförvaltarna utsågs och hur jävsfrågorna har hanterats.

Idag säger Smedman att han ändå tycker att tillsynen vid konkurser i stort sett fungerar väl.

– Hanteringen av Saab-konkursen var ett klavertramp men jag tycker ändå att slutsatserna som Domstolsverket och Kronofogden kommit fram till är bra. Processen behöver effektiviseras.

Han tycker dock att konkursförvaltarna lägger alldeles för mycket tid på ekonomiska utredningar vilket i slutändan blir kostsamt.

– I Sverige bygger förvaltarnas arvodesräkningar på nedlagd tid men också till en viss del skicklighet. Skickligheten borde kanske vara mer avgörande. De som får ut mest pengar till fordringsägarna bör premieras.

Konkursexperten Rolf Åbjörnsson vill införa ”konkurskarantän”. Den som går i konkurs ska inte, som i dag, få köpa tillbaka verksamheten.

– Även om det görs rent är det inte bra. Man utgår ifrån att det finns mygel med i bilden.

Han tycker också att Sverige borde ställa högre krav på konkursförvaltarnas utbildning, och jämför med det engelska systemet. I England specialutbildas konkursförvaltare.

– I Sverige räcker det med att du är advokat. Jag anser att man dessutom bör ha en både akademisk och praktisk ekonomisk utbildning, och auktorisation. Vi bör införa ett system för hur man auktoriserar, och för hur man slänger ut folk i Östersjön. De som inte platsar får helt enkelt syssla med något annat.

Granskningen har skett i samarbete med Svenska Dagbladet. Läs deras artiklar här:

Experter sågar svensk konkurslag

Du kanske också vill läsa…

Anställda tar över gamla JMS

Koncernen JMS gick i konkurs och framtiden såg mörk ut för de knappt hundra anställda på tryckeriet i Helsingborg. Då föddes en vågad idé. Nu tar de över en del av sin gamla arbetsplats.

Ändra konkurslagen!

Dagens Arbete skriver berättelsen om konkursen av JMS tryckeri i Helsingborg, en konkurs tidningen själv blev inblandad i sommaren 2013. DA var då kund till JMS och stod plötsligt utan tryckeri. I storyn om JMS finns en del märkligheter som framförallt handlar om konkursförvaltarens samarbete med tryckeriägaren som försatte bolaget i konkurs.

Vi behöver ha auktoriserade konkursförvaltare

”Dagens Arbete och SvD skriver den 17 mars om den svenska konkurslagstiftningens brister. I stället för det liggande förslaget att kronofogden får huvudansvaret för konkurserna vill jag föreslå en auktorisation av konkursförvaltare”, skriver Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD, som därmed är först ut på den nya satsningen DA Debatt.

Ola Sellert: Jag hade gjort samma sak igen

Varken den tidigare ägaren Stefan Mannfalk eller konkursförvaltaren Ola Sellert tycker att det finns fog den kritik som riktas mot dem. – Hade jag fått göra om handläggningen hade jag agerat på samma sätt i dag, säger Ola Sellert.

Konkurs för hårt prövad golvfabrik

Konkurs för hårt prövad golvfabrik

Turerna kring golvfabriken Berg & Berg i Kallinge är inte över. Nu har företaget gått i konkurs. Facket hoppas att de ska klara även denna smäll.

”Vi har tagit hem en massa jobb”

”Vi har tagit hem en massa jobb”

Tryckeriet JMS hade gått i konkurs. Tryckaren Micke Carlsson var en i ett gäng anställda som tömde sina sparkonton och startade om i slutet av 2013.

Saab-kvinnorna lade i en ny växel

Saab-kvinnorna lade i en ny växel

Dagens Arbete firar 20 år med ett fullmatat jubileumsnummer. Möt bland andra Pia, Pia och Sylvia som med flera tusen andra förlorade jobben vid Saabs jättekonkurs. Sen dess har det gått sex år.

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

Zakrisdalsverken i Falun startar igen

Ska konstgjord andning rädda Zakrisdalsverken i Falun? Trots beslut om avveckling ger inte konkursförvaltaren Anders Olsson upp hoppet att rädda kvar produktionen. Det har varit många turer kring Zakrisdalsverken i Falun. Den tidigare Scania-leverantören blev rejält tilltufsad när lastbilsjätten för ett par år sedan flyttade monteringen av bakaxlar till Södertälje. Jobben som var kvar närapå […]

ABL i Sävsjö i konkurs

AB Licenssvetsningar i Sävsjö har begärt sig själv i konkurs.– Men det finns förhoppningar om att verksamheten fortsätter i reducerad omfattning, säger Stefan Furst, i IF Metallklubben. För ett år sedan hade ABL tillverkning i både Arvika och Sävsjö. Totalt cirka 70 anställda. Finanskris och lågkonjunktur förra hösten minskade efterfrågan på företagets produkter, redskap till entreprenadmaskiner. […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.