Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Konkursen på JMS

Experter sågar lagstiftningen

Den svenska konkurslagstiftningen fungerar inte. Det är 
experterna Dagens Arbete och Svenska Dagbladet talat 
med överens om.

En utredning slog nyligen fast att systemet kan effektiviseras och föreslog en rad ändringar. Men docenten Marie Karlsson Tuula sågar förslagen och varnar för att utländska borgenärer kan tappa förtroende för det svenska rättssystemet.

Domstolsverket och Kronofogden har tillsammans utrett systemet kring hanteringen av konkurser och kommit fram till att Kronofogden bör få huvudansvaret för konkurserna. Konkursförvaltarna föreslås också få utökade befogenheter. Motivering till det är att domstolarnas roll ska renodlas och konkursprocessen snabbas upp.

Men Marie Karlsson Tuula, docent i civilrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, är kritisk till Kronofogdens och Domstolsverkets rapport som överlämnades till regeringen i november. Hon sågar deras förslag om att minska domstolarnas roll vid konkurser.

– Detta går stick i stäv med internationella trender där man ofta har specialdomstolar som sköter konkurser. Där sitter speciellt kunniga personer och avgör i dessa ärenden och det är den typen av system jag efterlyser.

Hon förklarar att tanken med tillsynsmyndigheten är att den bland annat ska kontrollera att konkursförvaltarna följer lagen. Därför, menar hon, ska den kontrollerande myndigheten vara fristående.

Marie Karlsson Tuula tycker inte att dagens system för hantering av konkurser är optimal och lyfter fram att det idag är tingsnotarier som avgör konkursbeslut.

– Jag har själv varit tingsnotarie och jag tycker att den typen av allvarliga ingripande borde ligga på rådmän med specialistkunskap.

Hon påpekar även att det finns risk för att utländska borgenärer tappar förtroende för det svenska rättssystemet.

– De är så vana vid att ha specialdomstolar men om vi har en myndighet som ska sköta hanteringen och tillsynen samtidigt kan det bli helt fel, säger hon.

Rekonstruktionsexperten Peter Smedman sågar det nuvarande systemet helt och säger att det bäddar för ”kapitalförstöring”.

– Som det ser ut idag slutar konkurserna med en förmögen konkursförvaltare och att pengarna går till banken, det sker en oerhört stor förstöring av tillgångarna.

Han tycker att systemet är orättvist och hävdar att bankerna sitter tryggt i samband med konkurserna samtidigt som leverantörerna till det drabbade företaget blir strandsatta.

– Vi hade tidigare en lagstiftning som innebar att bankerna fick dela med sig utdelning till leverantörerna men för ett antal år sedan gjorde man ändringar efter tryck från banker.

Peter Smedman förklarar med ett exempel: om en leverantör levererat varor för
100 000 kronor till ett företag som försätts i konkurs ingår varorna i bankens säkerhetsmassa. Det är alltså banken som får ut värdet på varulagret och inte leverantören som inte fått betalt.

Ska man sätta bankerna på första parkett måste man också kunna balansera upp det annars kommer leverantörer att bli livrädda för att leverera till våra företag.

– Konkurslagstiftningen innehåller många inslag av omoral, detta är oanständigt. Där borde man hitta andra lösningar. Ska man sätta bankerna på första parkett måste man också kunna balansera upp det annars kommer leverantörer att bli livrädda för att leverera till våra företag.

För två år sedan anmälde Peter Smedman Saab Automobiles konkurs till JO. Han var starkt kritisk till hur Vänersborgs tingsrätt och Tillsynsmyndigheten för konkurser agerat. Framförallt handlade det om hur de tre konkursförvaltarna utsågs och hur jävsfrågorna har hanterats.

Idag säger Smedman att han ändå tycker att tillsynen vid konkurser i stort sett fungerar väl.

– Hanteringen av Saab-konkursen var ett klavertramp men jag tycker ändå att slutsatserna som Domstolsverket och Kronofogden kommit fram till är bra. Processen behöver effektiviseras.

Han tycker dock att konkursförvaltarna lägger alldeles för mycket tid på ekonomiska utredningar vilket i slutändan blir kostsamt.

– I Sverige bygger förvaltarnas arvodesräkningar på nedlagd tid men också till en viss del skicklighet. Skickligheten borde kanske vara mer avgörande. De som får ut mest pengar till fordringsägarna bör premieras.

Konkursexperten Rolf Åbjörnsson vill införa ”konkurskarantän”. Den som går i konkurs ska inte, som i dag, få köpa tillbaka verksamheten.

– Även om det görs rent är det inte bra. Man utgår ifrån att det finns mygel med i bilden.

Han tycker också att Sverige borde ställa högre krav på konkursförvaltarnas utbildning, och jämför med det engelska systemet. I England specialutbildas konkursförvaltare.

– I Sverige räcker det med att du är advokat. Jag anser att man dessutom bör ha en både akademisk och praktisk ekonomisk utbildning, och auktorisation. Vi bör införa ett system för hur man auktoriserar, och för hur man slänger ut folk i Östersjön. De som inte platsar får helt enkelt syssla med något annat.

Granskningen har skett i samarbete med Svenska Dagbladet. Läs deras artiklar här:

Experter sågar svensk konkurslag

Negra Efendic och Anna Tiberg

Läs mer på samma tema:

De anställda som ville ta över konkursade JMS i Helsingborg (se granskningen på da.se) känner sig motarbetade av både sin förre chef och konkursförvaltaren.  Foto: Stefan Lindblom

"Facken måste utnyttja sitt inflytande vid konkurser"

Debatt"Dagens Arbete och SvD skriver den 17 mars om den svenska konkurslagstiftningens brister. I stället för det liggande förslaget att kronofogden får huvudansvaret för konkurserna vill jag föreslå en auktorisation av konkursförvaltare", skriver Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD, på DA Debatt.

Ändra konkurslagen!

LedareDagens Arbete skriver berättelsen om konkursen av JMS tryckeri i Helsingborg, en konkurs tidningen själv blev inblandad i sommaren 2013. DA var då kund till JMS och stod plötsligt utan tryckeri. I storyn om JMS finns en del märkligheter som framförallt handlar om konkursförvaltarens samarbete med tryckeriägaren som försatte bolaget i konkurs.

Ola Sellert: Jag hade gjort samma sak igen

Varken den tidigare ägaren Stefan Mannfalk eller konkursförvaltaren Ola Sellert tycker att det finns fog den kritik som riktas mot dem. – Hade jag fått göra om handläggningen hade jag agerat på samma sätt i dag, säger Ola Sellert.

Vi behöver ha auktoriserade konkursförvaltare

Debatt"Dagens Arbete och SvD skriver den 17 mars om den svenska konkurslagstiftningens brister. I stället för det liggande förslaget att kronofogden får huvudansvaret för konkurserna vill jag föreslå en auktorisation av konkursförvaltare", skriver Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD, som därmed är först ut på den nya satsningen DA Debatt.

Anställda tar över gamla JMS

Koncernen JMS gick i konkurs och framtiden såg mörk ut för de knappt hundra anställda på tryckeriet i Helsingborg. Då föddes en vågad idé. Nu tar de över en del av sin gamla arbetsplats.

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

”Kasta inte ut barnet med badvattnet”

DEBATTEtt öppet system för arbetskraftsinvandring medför stora värden för samhället. Problem uppstår, men kan lösas. Det går att bli av med badvattnet utan att kasta ut barnet, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.

Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Alla artiklar om Skuggsamhället

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Avtal 2020

KI tror på oförändrad löneökning

Återhållsamma löneökningar kan hålla arbetslösheten nere, men gör det samtidigt svårt att nå inflationsmålet. I sin lönebildningsrapport spår Konjunkturinstitutet att vårens avtal landar på samma nivå som sist.

Marcus Bolin

”Det måste till mer pengar”

Ny ansvarigFyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen? Mejla våra reportrar!

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Läs allt om Avtal 2020

Arbetare visas på nytt sätt

FRÅN ROMAN TILL SERIEFIGUR Den svenska arbetarlitteraturen har alltid skildrat miljöer som sällan syns i politiken eller media. Nu hittar en ny generation arbetarförfattare andra uttryck för att beskriva verkligheten.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

”Hårdför nationalism är en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

GÄSTKRÖNIKADet finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig att låna in rasistiskt tankegods från SD, skriver historiken och debattören Henrik Arnstad.

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner Dagens Arbete nr 8 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Industrin och klimatet

”S och LO måste enas om en grön politik”

DEBATTMiljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

1
yxor slås fast i bil

Få bäst hugg på vedbacken

Test: KlyvyxorDA:s testpanel består av tre vana vedhuggare som tar sig an sex klyvyxor i olika prisklasser och från olika tillverkare.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här blev det övertid

ÖGONBLICKETKlockan är 12.50 på Metsä board i Husum. Ett lager till en växellåda har plötsligt pajat.

Elinor Torp kan bli Årets journalist

TidskriftsprisetDA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

”Många tankevurpor om skyddsombuden”

DEBATT | ARBETSMILJÖ Om inte facken utser skyddsombuden, vem ska då driva deras ärenden om de motarbetas, hindras eller trakasseras? Gustaf Järsberg och Martin Miljeteig, Transport, svarar på Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg i SvD.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.