Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Konkursen på JMS

Experter sågar lagstiftningen

Den svenska konkurslagstiftningen fungerar inte. Det är 
experterna Dagens Arbete och Svenska Dagbladet talat 
med överens om.

En utredning slog nyligen fast att systemet kan effektiviseras och föreslog en rad ändringar. Men docenten Marie Karlsson Tuula sågar förslagen och varnar för att utländska borgenärer kan tappa förtroende för det svenska rättssystemet.

Domstolsverket och Kronofogden har tillsammans utrett systemet kring hanteringen av konkurser och kommit fram till att Kronofogden bör få huvudansvaret för konkurserna. Konkursförvaltarna föreslås också få utökade befogenheter. Motivering till det är att domstolarnas roll ska renodlas och konkursprocessen snabbas upp.

Men Marie Karlsson Tuula, docent i civilrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, är kritisk till Kronofogdens och Domstolsverkets rapport som överlämnades till regeringen i november. Hon sågar deras förslag om att minska domstolarnas roll vid konkurser.

– Detta går stick i stäv med internationella trender där man ofta har specialdomstolar som sköter konkurser. Där sitter speciellt kunniga personer och avgör i dessa ärenden och det är den typen av system jag efterlyser.

Hon förklarar att tanken med tillsynsmyndigheten är att den bland annat ska kontrollera att konkursförvaltarna följer lagen. Därför, menar hon, ska den kontrollerande myndigheten vara fristående.

Marie Karlsson Tuula tycker inte att dagens system för hantering av konkurser är optimal och lyfter fram att det idag är tingsnotarier som avgör konkursbeslut.

– Jag har själv varit tingsnotarie och jag tycker att den typen av allvarliga ingripande borde ligga på rådmän med specialistkunskap.

Hon påpekar även att det finns risk för att utländska borgenärer tappar förtroende för det svenska rättssystemet.

– De är så vana vid att ha specialdomstolar men om vi har en myndighet som ska sköta hanteringen och tillsynen samtidigt kan det bli helt fel, säger hon.

Rekonstruktionsexperten Peter Smedman sågar det nuvarande systemet helt och säger att det bäddar för ”kapitalförstöring”.

– Som det ser ut idag slutar konkurserna med en förmögen konkursförvaltare och att pengarna går till banken, det sker en oerhört stor förstöring av tillgångarna.

Han tycker att systemet är orättvist och hävdar att bankerna sitter tryggt i samband med konkurserna samtidigt som leverantörerna till det drabbade företaget blir strandsatta.

– Vi hade tidigare en lagstiftning som innebar att bankerna fick dela med sig utdelning till leverantörerna men för ett antal år sedan gjorde man ändringar efter tryck från banker.

Peter Smedman förklarar med ett exempel: om en leverantör levererat varor för
100 000 kronor till ett företag som försätts i konkurs ingår varorna i bankens säkerhetsmassa. Det är alltså banken som får ut värdet på varulagret och inte leverantören som inte fått betalt.

Ska man sätta bankerna på första parkett måste man också kunna balansera upp det annars kommer leverantörer att bli livrädda för att leverera till våra företag.

– Konkurslagstiftningen innehåller många inslag av omoral, detta är oanständigt. Där borde man hitta andra lösningar. Ska man sätta bankerna på första parkett måste man också kunna balansera upp det annars kommer leverantörer att bli livrädda för att leverera till våra företag.

För två år sedan anmälde Peter Smedman Saab Automobiles konkurs till JO. Han var starkt kritisk till hur Vänersborgs tingsrätt och Tillsynsmyndigheten för konkurser agerat. Framförallt handlade det om hur de tre konkursförvaltarna utsågs och hur jävsfrågorna har hanterats.

Idag säger Smedman att han ändå tycker att tillsynen vid konkurser i stort sett fungerar väl.

– Hanteringen av Saab-konkursen var ett klavertramp men jag tycker ändå att slutsatserna som Domstolsverket och Kronofogden kommit fram till är bra. Processen behöver effektiviseras.

Han tycker dock att konkursförvaltarna lägger alldeles för mycket tid på ekonomiska utredningar vilket i slutändan blir kostsamt.

– I Sverige bygger förvaltarnas arvodesräkningar på nedlagd tid men också till en viss del skicklighet. Skickligheten borde kanske vara mer avgörande. De som får ut mest pengar till fordringsägarna bör premieras.

Konkursexperten Rolf Åbjörnsson vill införa ”konkurskarantän”. Den som går i konkurs ska inte, som i dag, få köpa tillbaka verksamheten.

– Även om det görs rent är det inte bra. Man utgår ifrån att det finns mygel med i bilden.

Han tycker också att Sverige borde ställa högre krav på konkursförvaltarnas utbildning, och jämför med det engelska systemet. I England specialutbildas konkursförvaltare.

– I Sverige räcker det med att du är advokat. Jag anser att man dessutom bör ha en både akademisk och praktisk ekonomisk utbildning, och auktorisation. Vi bör införa ett system för hur man auktoriserar, och för hur man slänger ut folk i Östersjön. De som inte platsar får helt enkelt syssla med något annat.

Granskningen har skett i samarbete med Svenska Dagbladet. Läs deras artiklar här:

Experter sågar svensk konkurslag

Läs mer:

Negra Efendic och Anna Tiberg

Läs mer på samma tema:

De anställda som ville ta över konkursade JMS i Helsingborg (se granskningen på da.se) känner sig motarbetade av både sin förre chef och konkursförvaltaren.  Foto: Stefan Lindblom

"Facken måste utnyttja sitt inflytande vid konkurser"

Debatt"Dagens Arbete och SvD skriver den 17 mars om den svenska konkurslagstiftningens brister. I stället för det liggande förslaget att kronofogden får huvudansvaret för konkurserna vill jag föreslå en auktorisation av konkursförvaltare", skriver Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD, på DA Debatt.

Ändra konkurslagen!

LedareDagens Arbete skriver berättelsen om konkursen av JMS tryckeri i Helsingborg, en konkurs tidningen själv blev inblandad i sommaren 2013. DA var då kund till JMS och stod plötsligt utan tryckeri. I storyn om JMS finns en del märkligheter som framförallt handlar om konkursförvaltarens samarbete med tryckeriägaren som försatte bolaget i konkurs.

Ola Sellert: Jag hade gjort samma sak igen

Varken den tidigare ägaren Stefan Mannfalk eller konkursförvaltaren Ola Sellert tycker att det finns fog den kritik som riktas mot dem. – Hade jag fått göra om handläggningen hade jag agerat på samma sätt i dag, säger Ola Sellert.

Vi behöver ha auktoriserade konkursförvaltare

Debatt"Dagens Arbete och SvD skriver den 17 mars om den svenska konkurslagstiftningens brister. I stället för det liggande förslaget att kronofogden får huvudansvaret för konkurserna vill jag föreslå en auktorisation av konkursförvaltare", skriver Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD, som därmed är först ut på den nya satsningen DA Debatt.

Anställda tar över gamla JMS

Koncernen JMS gick i konkurs och framtiden såg mörk ut för de knappt hundra anställda på tryckeriet i Helsingborg. Då föddes en vågad idé. Nu tar de över en del av sin gamla arbetsplats.

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

1

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

DebattMed tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

1

LO-tappet

Facket, nej tack! Eller kanske ändå?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”Sjukdomen kan drabba alla – folk fattar inte det”

Bilmekanikern Fredrik, 45 år, låg nedsövd i respirator i tre veckor. Nu vill han varna för hur hårt covid-19 kan slå – även mot dem som inte är gamla.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Efter coronan

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

KRÖNIKAKommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

DEBATTKlimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

DEBATTSverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

”Följ med oss på kompetens­utveckling”

DebattHar verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

”Dags att introducera Närproducerat”

DEBATTVarför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.

2
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Det finns ett färdigt förslag”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Fungerande omställning är centralt”

debattFör att komma igenom krisen bör vi betrakta den som en ofrivillig längre industrisemester, skriver nationalekonomen Susanne Ackum.

1

Dagens Arbete nr 5 ute nu!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

Volvo drar tillbaka aktieutdelningen

Facket: Ett klokt och moget beslut. ”Varje krona som stannar i bolaget är bra för vår anställningstrygghet”, säger Mikael Sällström, verkstadsklubbens ordförande på AB Volvo i Göteborg.

7

”Hur var det med hedern och samvetet?”

KRÖNIKAOm du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

1

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktie­utdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

I permafrostens rike

BildreportageI republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Håll pärlan skinande

Tvätta bilenBiltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Han är IF Metalls nya förbundssekreterare

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Är det Tom Cruise som räddar oss?

KrönikaDet finns tid för tankar nu när verkligheten har blivit som en film, skriver Carl-Einar Häckner.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.