Industriarbetarnas tidning

”Dags att fundera på sitt liv”

13 maj, 2014

Skrivet av

Tomi Kumpula är en av 180 anställda vid Outokumpu i Långshyttan som förlorar sitt jobb. – Ett tillfälle att fundera på vad man ska göra av sitt liv, säger han.

I drygt femton år har han jobbat på järnverket. Hans arbetsplats är den blankglödgningsugn som Outokumpu investerade över en halv miljard kronor i för några år sedan.

Den investeringen trodde många skulle säkra driften i flera år framöver. Idag blev det klart. Anläggningen stängs till årsskiftet.

– Nu får man grunna på vad man vill göra av sitt liv. I dagsläget vet jag inte. Jag vet inte ens om industrin är min grej. Och jag vet heller inte riktigt vilken utbildning jag skulle kunna gå.

– Det är tjugo år sedan jag senast satt på skolbänken, säger Tomi som är 35 år och bor i Långshyttan.

Tomis sambo har vikariat som städare på Hedemora kommun.

– Och det har ju funkat när vi har kunnat luta oss mot min fasta tjänst här på Outokumpu.

Men nu känns allt ovisst.

Många av Tomis arbetskamrater söker de lediga jobb som finns på Outokumpu i Avesta. Andra är intresserade av att starta eget. Enligt trygghetspaketet kan den som vill starta eget få lön under uppsägningstiden.

– Men det är ingenting för mig. Jag vill ha jobb men kan tänka mig utbildning också.

Hur är stämningen på jobbet  – är ni mest ledsna eller förbannade?

– Nog är det ledsamt allt. Men just på min avdelning är det ändå rätt lugnt.

Arbetslusten?

– Bra fråga. Det är klart att motivationen går ner. Hur det kommer att yttra sig, det vet jag inte.

Ni får en bonus motsvarande cirka en månadslön om produktionen hålls uppe under avveckling.  Vad säger du om det?

– Ungefär som jag räknat med. Klart att vi hade hoppats på mer, men företaget har inte bjudit till mycket.  Det är inte som i Tyskland precis.

Du kanske också vill läsa…

Prisfall och oro pressar stålet

Det som kallats Sverigies industriella ryggrad hukar under sjunkande priser och en orolig omvärld.

”Mycket bekymmersam utveckling”

Nu krävs en nationell samling kring stålet, säger IF Metalls förbundsorförande Anders Ferbe.

Nermin Basic ser gärna ett samarbete mellan Långshyttan och tyska Dahlerbrück som också är specialiserat på tunna stålband i rostfritt. Foto: HARALD GATU

Klart idag att Långshyttan läggs ner

Idag blev det klart. Outokumpu lägger ner sin anläggning i Långshyttan. MBL-förhandlingarna mellan företaget och facket har avslutats i oenighet. Facket godkänner inte nedläggningen.

”Tullarna drabbar även USA”

”När president Trump nu reser tullmurar mot världen protesterar även den amerikanska tillverkningsindustrin”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys. Förra gången USA införde ståltullar försvann nästan 200 000 amerikanska industrijobb.

Plågsamma tider för stålet och gruvorna

Kina var inte den omättliga stålmarknad som marknaden trodde för några år sedan. Priserna sjunker samtidigt som det investeras för fullt i gruvor utifrån gamla glädjekalkyler. Men det finns ljuspunkter, inte minst i Sverige, skriver DA:s Harald Gatu.

”Outokumpu ointresserat av dialog”

Outokumpu är ointresserade av att hålla en dialog med oss, säger Berndt Nygårds, kommunfullmäkiges ordförande (S) i Hedemora.

”Att dra ner här var betydligt smidigare”

Lönsamma, effektiva fabriker stängs i Sverige. I går Gislaved och Västervik. I dag Tranås och Långshyttan. Dagens Arbete kan berätta hur direktörerna resonerar.

Monstret som riskerar sänka hela Outokumpu

För varje dag gick verksamheten bättre och bättre. Dessutom fanns ett spännande samordningsalternativ med Tyskland. Men Outokumpu struntade i alla siffror, i tidigare investeringar, i interna utredningar. Priset kan bli högt. Ett monster riskerar sänka hela koncernen: nedläggningskostnaden.

Frågorna som Outokumpu måste svara på

I dag måndag samlas Outokumpus ägare till bolagsstämma i Esbo utanför Helsingfors. Bolagsstyrelsen står till svars för det gångna året. Harald Gatu listar sju frågor som styrelsen borde svara på.

Foto: HARALD GATU

Långshyttans vinst: 40 miljoner om året

Långshyttan skapar vinst åt Outokumpu. I år över 40 miljoner kronor.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.