Replokalen är en magisk plats

Hur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Olagligt statsstöd: ”Regeringen måste ta det politiska ansvaret”

Arbetsförmedlingens bristande kontroller har gjort att olagligt statsstöd kan ha betalats ut till Fas 3-företag. Nu får myndigheten och svenska regeringen hård kritik från en jurist som jobbar med arbetsmarknadsprojekt i Danmark. – Regeringen måste ta det politiska ansvaret för att EU:s regler följs, säger Christina Möll, jurist och vd på Europakontoret.

Christina Möll på företaget Europakontoret jobbar bland annat med tillsyn av arbetsmarknadsprojekt i Danmark. Hennes specialområde inom juridiken är EG-rätt. Vid sidan om driver hon också en egen Fas 3-verksamhet med 30 deltagare i Ängelholm.     

Dagens Arbete har tidigare avslöjat att bidrag till Fas 3-företag kan bryta mot EU:s regler om statsstöd. Företag som tar emot personer i Fas 3, även kallat Sysselsättningsfasen, får ett bidrag på 225 kronor per arbetsdag (ca 4 500 – 5000 kronor per månad). Meningen är att bidraget ska täcka företagets kostnader.

Christina Mölls juridiska bedömning är att om företag som fått Fas 3-bidrag som är högre än bolagets kostnader så kan bidraget bryta mot EU:s statsstödsregler.

– Om det finns företag som fått en massa pengar som inte använts till uppdraget så kan det vara olagligt statsstöd, säger hon.

– Också när Fas 3-anordnare använder bidraget för att konkurrera med andra företag kan det mycket väl vara olagligt statsstöd, det hotar att snedvrida konkurrensen.

Ett av Christina Mölls uppdrag är tillsyn av arbetsmarknadsprojekt i Danmark. Där granskas företagen utifrån en åtta sidor lång checklista. Deltagare i projekten intervjuas alltid. De oseriösa aktörerna sorteras bort.

– De oseriösa har inget på marknaden att göra. Arbetsförmedlingen borde göra på liknade sätt i Sverige.

Christina Möll är kritisk till att Arbetsförmedlingen betalar ut Fas 3-bidrag till företag utan att följa upp och kontrollera att pengarna verkligen går till att täcka kostnaderna för verksamheterna.

– På central nivå är Arbetsförmedlingens uppföljningssystem totalt aningslöst. Det är inte bara bristfälligt. Det är skandalöst dåligt, säger hon.

Christina Möll slår fast att Arbetsförmedlingen, om kommissionen skulle inleda en granskning av Fas 3-bidragen, måste kunna visa att företagen haft kostnader som motsvarar bidragen. Dagens Arbete har tidigare rapporterat att Arbetsförmedlingen inte har några rutiner för att följa upp hur bidragen använts.

– Jag förstår inte varför inte myndigheten begär in kostnadsredovisningar varje kvartal från Fas 3-anordnare. Arbetsförmedlingen skriver i sina regler att bidraget ska täcka kostnader men man gör inga kontroller.

När Fas 3 infördes 2009 gjorde regeringen aldrig någon anmälan till EU-kommissionen, bedömning var att Fas 3-bidrag till företag inte var olagligt statstöd.

Borde regeringen ha låtit EU-kommissionen granska Fas 3-bidragen innan systemet infördes 2009?

– För att man ska vara på den säkra sidan ska allt som kan anses som ett ensidigt gynnande granskas.

Regeringen lägger hela ansvaret när gäller statsstödsfrågan på Arbetsförmedlingen. Hur ser du på det?

– Regeringen har lagt över ansvaret på myndigheten att se till att bidraget inte strider mot statsstödsreglerna. Men man har inte följt upp och kontrollerat Arbetsförmedlingens rutiner. Klart är att regeringen äger relationen med EU. Regeringen måste ta det politiska ansvaret för att EU:s regler följs.

– Regeringen ska inte använda tjänstemännen som framskjutet försvar, säger Christina Möll.

Hur ser du på att det finns Fas 3-företag som bryter mot reglerna?

– Det finns företag som använder arbetssökande i Fas 3 för att generera inkomster till företaget, utan att pengarna kommer deltagarna till del. De konkurrerar med andra företag och andra arbetssökanden och undantränger arbetsplatser. Det är hårresande att Arbetsförmedlingen låter det ske.

Läs mer:


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Strejk

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Strejkerna du måste känna till

KonflikthistoriaI modern tid har fackförbund ofta kritiserats för att strejka för sällan. Men historien är fylld med konflikter på arbetsmarknaden. Dagens Arbete har grottat ner sig i den svenska historien. Här är listan på strejkerna du måste känna till.

En bespottad reform går i graven

DA reder utDen hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3 med nästan 40 000 deltagare läggs ner. Men avvecklingen går trögt och tar tid.

6
Ylva Johansson från en pressträff i Rosenbad på tisdagen. Foto: TT

"Idag börjar utfasningen på riktigt"

Fas 3Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bekräftar nu DA:s uppgifter om att inflödet till Fas 3 ska strypas.

7
Nike Markelius

"Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre"

GästkrönikaNike Markelius.

11
Från vänster: sticksåg, handhållen cirkelsåg, press, svarv och borr. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tio farligaste maskinerna som kan stympa dig på jobbet

VärstinglistanKapar och sågar är värst. Vi har listat maskinerna som stympar flest på jobbet.

Andreas Brindedahl ska lämna Kiruna och gruvan. Högskolestudier väntar. Han känner sig inte bitter men konstaterar: ”LKAB kände till lönefusket.” Foto: LARS THULIN

"LKAB tjänade på fusket"

Tjugo av LKAB:s gruvarbetare sparkades ut efter att ha fuskat med övertiden. Enligt gruvjätten låg allt ansvar hos de anställda. Nu bryter Andreas Brindedahl och hans kolleger tystnaden.

Gruvkrisen

"Vi förberedde en uppstart"

NorthlandIF Metalls klubbordförande i gruvan: "Vi förberedde en uppstart"

Så höjer du din lön

Proffsen tipsarTvå fackliga rävar ger sina hemliga tips.

Foto: TT

Regeringen satsar på arbetsmiljö

BudgetenI regeringens budget för 2015 föreslås Arbetsmiljöverket 60 miljoner kronor i ökade anslag. Satsningar görs också på kvinnors arbetsmiljö och den regionala skyddsombudsverksamheten.

Polisen ska ta hjälp av skyddsombuden

Polisen kommer att satsa mer resurser på arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljögrupper kommer att bildas inom varje ny polisregion. Nu sträcks en hand ut till alla Sveriges skyddsombud. – Hur ska vi annars kunna lyckas? frågar sig Katharina Genberg, kriminalinspektör på Stockholmspolisen.

Daniel Pettersson och Dan Andersson tog guld i mekatronik Foto: WorldSkills Sweden

Guld till Sverige i Yrkes-EM

Sverige tog hem 11 medaljer i Yrkes-EM. I grenen mekatronik blev det guld. Daniel Pettersson och Dan Andersson heter de stolta segrarna.

Över 100 IF Metallare sägs upp efter gruvstopp

NorthlandStrax över 100 IF Metallare berörs när Northland Resources stoppar gruvdriften i Pajala. – Katastrof. Gruvan har stor betydelse för regionen, säger Tomas Nilsson, ordförande IF Metall Malmfälten.

DA granskar Plymouthbröderna

Plymoutbröderna svarar på sektkritiken

Plymoutbröderna svarar på sektkritiken"Beskrivningen stämmer dåligt in"

Skolan inspekterades  senast i maj 2014. Foto: ANDERS ANDERSSON. Bilden är från 2007

Skolan tillåts isolera barnen

Kritiserad av SkolinspektionenKritiker menar att Laboraskolan är en skattefinansierad hjärntvätt där Plymouthbrödernas barn isoleras från övriga samhället.

Laboraskolans styrelse svarar: "Skolan är öppen för alla"

Laboraskolans styrelse svarar:"Skolan är öppen för alla"

Här är imperiets kärna

FöretagsimperiumDagens Arbete har kartlagt 38 svenska aktiebolag som kan knytas till Plymouthbröderna.

Plymouthföretagen svarar: "Vi följer arbetsrätten"

Plymouthföretagen svarar:"Vi vill klargöra att kyrkan inte äger, driver eller ha någon inverkan på företagen", skriver företrädare för bolag ägda av Plymouthbröder.

"Laboraskolan har inte förändrats på djupet"

Skolinspektionen har fler gånger kritiserat Laboraskolan. Skolan har varje gång åtgärdat bristerna. – Jag kan nu konstatera att förändringarna inte har skett på djupet, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionen.

Plymouthföräldrar kritiserar Skolinspektionen

”Vi blev helt chockade”, ”kränkande frågor”, ”rent diskriminerade.” Föräldrar till elever på Laboraskolan är kritiska mot Skolinspektionen efter det senaste tillsynsbesöket. Föräldrarna kräver att inspektörerna inte kommer tillbaks till skolan igen. Ett föräldrapar har också JO-anmält inspektörerna.

100 varslas på Väderstad

100 personer varslas från Väderstadverken. Varslet berör både tjänstemän och kollektivanställda. Anledningen är kraftigt minskad försäljning i Ryssland och Ukraina.

GS avvaktar om krav till ny regering

ValresultatetJobben, minskade klyftor och en restaurering av a-kassan är frågor som GS-facket kan komma att kräva att en ny regering ska driva.

Stark kritik mot Laboraskolan i ny rapport

DA granskar PlymouthbrödernaI en ny rapport riktar Skolinspektionen stark kritik mot Laboraskolan. Eleverna får inte lära sig att tänka kritiskt, lärarna saknar kompetens och ger inte allsidig undervisning. Yrkes- och studievägledningen är nästan obefintlig.

Statssekreteraren: "Mångfald och bredd vore bättre"

– Friskolan behåller sitt tillstånd så länge man följer skollag och läroplaner, säger statssekreterare Bertil Östberg.

Pendlar. För att komma till och från jobbet måste Roger cykla över bron mellan Holmsund och Obbola. Foto: ALEXANDRA ANDERSSON ELLIS

Klassiskt hälsolyft i Obbola

Friskvård”En svensk klassiker” är en klassiker för hugade motionärer. Bruket i Obbola har sjösatt en egen variant. Precis som i originalet står skidor, cykling, löpning och simning på programmet. – Efter längre sträckor vill jag ha en rullkebab och öl, säger pappersarbetaren Roger Vängbo.

Så säger partierna om Fas 3

Avskaffa, förändra, behålla. Läs vad de olika riksdagspartierna vill göra med Fas 3.

27 till sjukhus efter brand i gruva

Igår fattade en lastbil eld i LKAB:s gruva i Kiruna, 1370 meter under jord. 27 gruvarbetare fick uppsöka sjukhus.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

"Hade inte överlevt utan varandra"

På tisdagmorgonen började en lastbil brinna drygt tusen meter under jord i LKAB:s Kirunagruva. Fyra gruvarbetare blev instängda och tvingades gå över en kilometer i rökfyllda gruvgångar. De byggde en egen räddningskammare och väntade i tre timmar innan räddningen kom.

.

"Det är för lätt att fuska"

En femtedel av arbetsgivarna som tar emot nystartsjobbare får felaktiga bidrag. Det finns inget övre tak för lönerna och reglerna är få.

DA granskar nystartsjobb

Ministern: "Jag kommer aldrig acceptera fusk"

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson överväger åtgärder för att minska risken för felaktiga utbetalningar.

IF Metall bekänner sig till feminismen

IF Metalls kongressIF Metall är numer en feministisk organisation. Det beslutet tog kongressen idag.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.