Industriarbetarnas tidning

”Det är för lätt att fuska”

17 juni, 2014

Skrivet av

En femtedel av arbetsgivarna som tar emot nystartsjobbare får felaktiga bidrag. Det finns inget övre tak för lönerna och reglerna är få.

– Det är för lätt att fuska med nystartsjobb, säger Susanne Howard på Skatteverket. 

Susanne Howard jobbar på Skatteverket med att förebygga ekonomisk brottslighet. Hon har tittat närmare på nystartsjobben och har hittat löner på som mest 130 000 kronor i månaden. Det innebär att ett enskilt företag fått över 80 000 kronor i bidrag varje månad för en person. 

– Reglerna är få och bidragsbeloppen är höga, säger Susanne Howard. 

Arbetsgivaren får en ersättning för varje nystartsjobbare. I de flesta fall motsvarar bidraget dubbla arbetsgivaravgiften. Som mest betalas 63 procent av nystartsjobbarens lön ut till arbetsgivarens skattekonto. 

Det finns inget tak för hur hög lön en arbetsgivare kan säga sig betala sin nystartsanställda. Anges en lön på 100 000 kronor kan det innebära ett bidrag på 63000 kronor i månaden.  

Enligt regelverket får arbetsgivaren bidraget först efter att den utbetalda lönen redovisats till Arbetsförmedlingen. En fuskande arbetsgivare kan på papperet ange en lön som ligger till grund för bidraget, men i själva verket betala en mycket lägre lön. Eller betala ut lönen svart. Till Skatteverket lämnas i en del fall ingen redovisning alls eller så meddelas en lägre lön. 

Tidigare i våras kom en statlig utredning som slog fast att upp till en femtedel av företagen som tar emot nystartsjobbare har fått felaktiga bidrag. Totalt betalades över 6 miljarder kronor ut under 2013. Få företag åker fast i kontroller. Under förra året krävde Arbetsförmedlingen tillbaka totalt 21 miljoner kronor från arbetsgivare som fuskat. 

Skatteverket har inga resurser för att göra kontinuerliga kontroller, fuskare upptäckts oftast i samband med annat skattefiffel. Fuskare kan uppdagas i Arbetsförmedlingens kontroller om de har skatteskulder, inte är arbetsgivarregistrerade eller har avregistrerat sitt företag. Bolag som sköter sig i övrigt kan därför komma undan med bidragsfusket. 

– De allra flesta gör rätt. Men för den som kan systemet och vill fuska är det enkelt. Det är för lätt att fuska med nystartsjobben, säger Susanne Howard. 

Susanne Howard tycker att det vore effektivast om Arbetsförmedlingen gjorde rätt från början. Men det förutsätter att regelverket ändras och att Arbetsförmedlingen får större möjligheter att avslå ansökningar.

– Upptäcks de oseriösa i ett tidigt skede är mycket vunnet. Kontrollerna innan beslut tas måste bli bättre, säger hon. 

När nystartsjobben infördes i januari 2007 var regelverket likvärdigt med flera andra bidragsformer till arbetsgivare. Men nystartsjobben blev ingen succé de första åren. 

2009 tog regeringen bort kraven på försäkringar och fördubblade samtidigt bidraget. På två år ökade antalet personer med nystartsjobb från 38 000 till drygt 80 000. 

Text: MARCUS DERLAND


Läs alla artiklarna i granskningen:

”Vi utnyttjas utan att någon bryr sig”
Yussuf blev lurad på 80 000 
Chefen vägrar att betala – trots domen
Ministern: ”Jag kommer aldrig att acceptera fusk”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.