Industriarbetarnas tidning

”Hade inte överlevt utan varandra”

25 juni, 2014

Skrivet av

På tisdagmorgonen började en lastbil brinna drygt tusen meter under jord i LKAB:s Kirunagruva. Fyra gruvarbetare blev instängda och tvingades gå över en kilometer i rökfyllda gruvgångar. De byggde en egen räddningskammare och väntade i tre timmar innan räddningen kom.

– Vi hade panik, det var inte mycket syre kvar, säger gruvarbetaren Bengt Almquist, från sjuksängen i Gällivare.

Gruvarbetaren Bengt Almquist har kört lastbil i sju år i LKAB:s Kirunagruva. Han  har lärt sig hitta överallt. Igår morse var han på väg ner med en slambil. När han nådde nivån på 1170 meter slog brandröken fram. Bengt insåg att han måste vända lastbilen och ta sig uppåt. Men det var försent. Han såg ingenting. Han hade sinnesnärvaro att lämna lysen och blinklampor på för att lastbilen skulle synas.

– Jag och min kollega insåg att vi var tvungna att försöka gå uppåt och för att komma undan röken, säger Bengt från sjuksängen på Gällivare sjukhus, dit han fördes med ambulans igår.

Bengt och arbetskamraten hann knappt komma ur lastbilen när de mötte två gruvarbetare som på väg ner i en pick-up. Det var nya killar som inte hittade i gruvan.

– De vill att jag skulle köra, eftersom jag hittar. Vi kastade ut alla verktyg ur bilen för att alla skulle få plats.

Men även för Bengt som hittar var det omöjligt att orientera sig i de rökfyllda gruvgångarna. Han visste att de måste upp till nivån på 1078 meter, där fanns syrgas.

– Två gånger kraschade jag in i väggen. Vi såg ingenting. Sista gången fick vi bryta upp dörren på bilen. Det var bara att lämna bilen och gå.

Bengt och de tre andra bestämde sig för att överleva. De höll i varandra när vandringen uppåt började i den rökfyllda gruvan. Ingen skulle lämnas. Bengts astma gjorde sig påmind. En av arbetskamraterna stöttade honom.

– Han ramlade och skar upp handen. Jag la tryckförband. Jag har ingen tidsuppfattning. Vi skulle bara upp. Jag visste att det fanns en kur där vi kunde söka skydd för röken. Om vi hade panik? Vad tror du?

– Hade vi inte haft varandra hade vi inte överlevt.

De lyckades ta sig upp till 1078 meter, över en kilometer hade de då avverkat i brandröken. Där finns en krosstation och en fikabarack. Men viktigast av allt: syrgas. Med isolering tätades två portar.

– Vi byggde en egen räddningskammare i fikakuren. Drog in slangar med syrgas.

Där fanns också en fast telefonförbindelse. Bengt ringde hem och meddelade vad som hade hänt. De kunde också meddela arbetsgivare och räddningstjänst vart det befann sig.

Totalt tre timmar efter att branden, som startade i en lastbil, hörde Bengt och de tre andra gruvarbetarna sirenerna från räddningstjänsten.

– Min erfarenhet och att jag hittar så bra i gruvan räddade mig. Men det var ett samarbete mellan oss fyra.

Nu vilar Bengt ut på sjukhuset i Gällivare. Han vet inte om han får åka hem under dagen. Han väntar på läkarnas utlåtande.

– Jag är inte rädd för att åka ner igen. Gruvarbete har mitt jobb. Det här kan inte hända två gånger, säger han.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.