Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

En svensk arbetsplats är inte vad den varit.

4 september, 2014

Skrivet av Tomas Olsson

Da DebattJag är nu 63 år och har under ett yrkesverksamt liv arbetat i olika funktioner inom industrin i Sverige. När jag började mitt yrkesliv efter en utbildning som smed och maskiningenjör kunde en introduktion till ett nytt jobb gå till på följande sätt.

Om skribenten

Tomas Olsson var först industriarbetare – smed, svetsare och plåtslagare och då mycket fackligt aktiv. Han blev på 1980-talet tjänsteman men är nu som deltidspensionär åter industriarbetare och jobbar för olika bemanningsföretag.

Först en rundvandring av företagets representanter som började med att närmsta förman tog hand om mig och vandrade runt för att introducera mig. Under den rundturen fick man träffa funktionerna på kontoret och då framförallt tidsskrivarna, personalchefen  och lönekontoret. Tidskrivarna som inte nog kunde förklara hur viktigt det var att man skrev rätt, återrapporterade på rätt blankett när jobben skulle göras för att inte tala om hur viktigt det var att stämpla in rätt och även ut. Personalchefen gick igenom försäkringar och skrev ut ett anställningsavtal.

Man blev vallad runt på firman och presenterad för förrådsmannen som satte ihop en verktygslåda och kläder man fick kvittera ut. När detta var klart så blev man presentrad för facket som nu tog över och gjorde en presentation av företaget med sina ögon.

Ordföranden visade mig runt ytterligare en sväng där han förhörde sig om vilken lön jag hade fått och om jag jobbat fackligt tidigare. Så småningom lämnades jag över till sekreteraren som tog mina uppgifter och förde över mig till den lokala fackklubben, sedan var det huvudskyddsombudet som visade på lokala skyddsproblem och vad man skall göra vid en olycka som är arbetsrelaterad, följt av en orientering av vart brandsläckare och annat skyddsmaterial finns i form av plåster ögontvätt och så vidare. En studieansvarig kollade att man gått ”facklig grundkurs” om inte, så blev man anmäld på en sådan. Och slutligen kom en representant för Skådebanan som undrade om man ville vara med i kulturföreningen.

När man då sedan fått sina kläder med skyddsskor och ett skåp för ombyte var man klar att hämta ut sin ritning för att göra sitt jobb detta följdes av en rejäl orientering om vart man hämtar material och komponenter samt vart man kan få dem bearbetade för att så måningom utföra sitt jobb.

Hur går det till i dag?

I mina sista jobb som jag hade fram tills nu gick introduktionen till på så sätt att man fick byxor och skjorta och sedan svepte ansvarig chef med handen mot några skåp och sa att – där kan du byta om.

Sedan upp till smedjan som låg på ett halvplan över plåtverkstaden och sen var det bara att köra igång och svetsa, sedan efter några dagar såg jag att en av dörrarna som ofta stod halv öppen var in till lösningsmedels förrådet där brandfarliga vätskor var utsatta för svetsloppor som är 900 grader varma?

Ingen introduktion i skyddsplaner, brand och utrymningsvägar, larm eller sanitetsstationer.

Ingen visste vem som var huvudskyddsombud eller om det fanns en fackförening överhuvudet taget, någon sade att det var förmannen som var huvudskyddsombud, men ingen bar någon bricka som visade detta. Trots att det var kontinuerlig svetsning i rostfritt och svartplåt så tillhandahölls inga skyddsmasker för friskluft.

Vid lunch och kafferaster satt ägarna tillsammans med jobbarna i lunchrummet och kallade  grabbarna för ”Masdjävel, Polackjävel och fällde kommentarer som ”En fallen kvinna är inte det sämsta”.

När lönekuverten delades ut satt  naturligtvis ägaren där och följande dialog utspelade sig mellan en ägaren och en 18-åring.

”Vad skall du med så mycket pengar till”, frågar ägaren.
”Man har väl utgifter”,svarar 18 åringen.
”Jaha, du skall väl köpa horor för pengarna?”, säger ägaren

Mitt jobb som plåtslagare/smed innebar att jag orsakade en massa buller och när jag såg en kille stå bredvid mig utan hörselskydd, tyckte jag han skulle ta dem på sig.

Det visade sig att han tappat bort dem. Jag sa då att jag skulle säga till om att han får nya.

Vid lunchen sa jag till förmannen om hörselskydd varpå ägaren frågade vederbörande om han hade ”problem med buller”. Jag såg hur killen fällde ner blicken och ville sjunka genom golvet samtidigt som han svarade ”Nej”.

Ägaren sa till mig att ”jobba och hålla käften”, och killen fick inga skydd. (Jag letade rätt på några som låg på en bänk och gav dem till honom.)

En kille klämde sig i kantbocken, det var bara hans snabba reaktion som gjorde att han hade fingrarna i behåll. Jag såg att han pratade med förmannen och visade sina klämda fingrar. Men någon utredning och spärrning av maskinen skedde inte.

På ett annat ställe där jag var, jobbade polska plåtslagare sina åtta timmar med takläggning på ett bygge, när de 8 timmarna var till ända gick deras anställning över till ett annat bolag och så kunde de jobba med takjobb åtta timmar till, utan att övertid loggades.

Den här miljön fostrar unga killar som sedan ska ut på andra arbetsplatser. Men det är som om medierna fullkomligt har glömt den svenska arbetarklassen. Den där ”Hen-debatten” är ett exempel så långt ifrån ett lunchrum man kan komma på en svensk verkstads arbetsplats. När Turkiets president går ut och säger satt kvinnorna inte bör vara så glada på offentliga platser så får det massor av publicitet, när den svenska arbetarklassen får sitta och lyssna på kvinnoförnedrande kommentarer så finns det ingen som ger det publicitet.

Hur har det kunnat bli så här? Själv uppfostrades man i idén att paragraf 32 skulle avskaffas. Meidners löntagarfonder skulle göra att inflytandet ökade. Det var bara en tidsfråga innan arbetarna skulle vara med och styra över produktionsmedlen. Vi satt i ”repslag” i Metall och diskuterade facklig politik.

Det vi fått nu är tysta arbetsplatser där den fysiska och psykosociala miljön ligger på 1930-talets nivå.

Det svenska arbetskollektivet är splittrat. På en arbetsplats jobbar folk under olika villkor.

En del har anställning och är rädda om sitt fasta jobb och håller tyst för det, en del har arbetsmarknadsstöd och vet att detta är en konkurrensfördel att få jobb och håller tyst för det, en del är invandrare och tar inte del i de regler som finns på grund av språkbarriärer och håller tyst på grund av det, och de bemanningsanställda vet att de är utan jobb inom en timme om de ställer några krav, och håller tyst för det.

Eftersom varken fackföreningar eller skyddsorganisation finns på många arbetsplatser så är det ingen som för de kollektivas talan.

En svensk arbetsplats är inte vad den varit.

En kommentar till “En svensk arbetsplats är inte vad den varit.

  • Mycket bra sammanfattning av den svenska arbetsmarknaden idag, det är väl också ganska bekräftande att det inte blivit någon diskussion i kommentarsfältet heller, medan det ofta blir höga vågor i kvällstidningarnas motsvarigheter så fort nån politiker snubblat på orden eller nån kändis synts full. Många års ”systemomvandling” har hjärntvättat folk att tycka det är okay att utvecklingen gått bakåt på marknivå utom tekniken. Övertron på tjänstesamhället som lösningen på allt bländar, trots att allt pekar mot att det blir en parentes, och de mest grundläggande funktionerna lämnas till oseriösa aktörer medan samhällets ordningsvakter sover nöjt.

Håller du med? Diskutera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Det är nu vi måste sätta ner foten

Det är nu vi måste sätta ner foten

Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.