Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Stoppa skolhaveriet

9 september, 2014

Skrivet av

LedareAlliansregeringens utbildningspolitik ser vi nu konsekvenserna av. Skolverket har kommit med ännu en rapport om bottenrekord för svensk skola. Andelen elever som inte får godkänt i nionde klass har ökat dramatiskt och nytt rekord slogs i vårs. Hela 13,1 procent klarar inte sin behörighet till gymnasiet.

Haveri är en underdrift. Flummiga idéer om att skapa en skolmarknad har raserat ett skolsystem som en gång var navet i att skapa ett jämlikt samhälle. Vinstjakt går före bildning. Etableringsfrihet före kvalitet.

Skolminister Jan Björklund brukar skylla på Socialdemokraterna och visst har de haft ett medansvar i skapandet av världens generösaste friskolesystem men efter åtta års regerande har den borgerliga alliansen sannerligen ansvaret för det kaos vi ser i dag.

Förutom kommersialiseringen av skolan finna andra problem med friskolorna och det är de religiösa skolorna. Dagens Arbete avslöjar i sitt senaste nummer den auktoritära Plymouthsekten som äger flera industriföretag där de låter sektbarnen arbeta. Avhopparen John ger en skrämmande inblick i sektens järnhårda metoder. 

”Sekten handlar om bestraffning, utfrysning och kontroll av samvetet och den fria tanken.”

Det är absurt att denna sekt ska få bedriva skolverksamhet – ”skattefinansierad hjärntvätt” som ombudsmannen på Lärarnas riksförbund kallar det. Laboraskolan är ytterligare ett exempel på ett skolsystem som havererat.

En gång var skolan själva navet i skapandet av ett jämlikt samhälle. I dag ser vi tvärtom en ökad segregation och hela generationer som går förlorade på grund av att skolan har blivit en nyliberal experimentverkstad för såväl politiker som företagsledare, troende som icke-troende.

Det är hög tid att lägga om riktningen på utbildningspolitiken och återuppbygga en jämlik skola som ger alla ungar chansen till bildning och utveckling så att de kan bli de självständiga och kunniga medborgare som demokratin och arbetslivet bärs upp av.

Skolan är för viktig för att tas om hand av sekter eller riskkapitalister.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.