Industrin måste bli energismart
Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
13 mars, 2023
Skrivet av Helle Klein
Ledare Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!
”Det som sker på dagens arbetsmarknad med ökad otrygghet och hårdare villkor är i grunden en fråga om människosyn och samhällsklimat. Kampen /… / för en arbetsmarknad med människovärdiga spelregler är också en kamp mot nyfascismens lockelser att trygghet stavas murbyggeri mot dem som inte är som vi.”
Så skrev jag i min första ledare i denna tidning i maj 2013. Då regerade ”nya moderaterna” och statsministern hette Fredrik Reinfeldt. Massarbetslöshet rådde och motsättningar mellan
”bidragstagarna” och dem som hade jobb ökade. Här lades grunden till den otrygghet och de klassklyftor som Sverigedemokraterna sedan kom att utnyttja i sin falska idé om att folkhemmet kräver svenskhet, renhet och icke-mångfald.
Mycket har hänt på tio år. Arbetsmarknaden har blivit rörigare och i vissa fall utvecklats till ett vilda västern där människor, framför allt migrantarbetare, utnyttjas i livsfarliga arbetsmiljöer. Inhyrning och outsourcing blev på modet och dess konsekvens blev kompetensförlust och otrygghet.
När den före detta IF Metall-ordföranden Stefan Löfven blev statsminister satsade han rejält på
nyindustrialisering och på en klimatpolitik som innebar nya gröna jobb. Det var berömvärt och
resultatet ser vi nu i de tusentals nya industrijobb som kommer inom de gröna näringarna.
Ojämlikheten är dock fortfarande skrämmande stor. Där har arbetarrörelsen misslyckats. I stället har rasismens och fascismens idéer tillåtits slå rot och Sverige leds nu för första gången i historien av en borgerlig regering vars makt vilar på ett högerextremt parti med rötter i nazismen.
I Europa råder dessutom krig och demokratin är hotad från flera håll.
I min ledare för tio år sedan tog jag upp det stolta arv som svensk fackföreningsrörelse har av
flyktingengagemang och kamp mot allehanda auktoritära idéer. Det var därför fint att få knyta ihop säcken nu med två poddsamtal om facket och flyktingarna och om fackets kamp mot nazismen. Fackets etiska riktning är människovärdet och solidariteten. Jag hoppas den förblir det också
framöver.
Under min tid som chefredaktör har vi granskat industriarbetslivet. Vi har velat avslöja orättfärdigheten men samtidigt ge hopp om att förändring är möjligt. Vi har pekat på problemen men också lyft fram stoltheten i industriarbetet. Den psykosociala arbetsmiljön liksom klimatomställningen har blivit allt viktigare ämnen.
Tidningen har en stor pappersupplaga men har också utvecklats digitalt med både e-tidning och poddar. Vår första dokumentärpodd Mordet på facktopparna rönte stor uppmärksamhet. Arbetsmiljöfrågorna driver vi hårt – inte minst i detta nummer om skiftarbetet. Vi har startat en tidning för skyddsombud – Dagens Arbetsmiljö.
Jag har haft ynnesten att få arbeta med världens bästa redaktion och haft tidningsägare som förstår vikten av den fria granskande journalistiken. Efter 33 år i mediebranschen är det nu dags för mig att dra på nya äventyr.
Tack kära läsare för ert förtroende. Vi ses på humanismens barrikader även framgent.
Läs också
Helle Klein, chefredaktör, och Gunilla Ericson, redaktionell utvecklingschef, lämnar Dagens Arbete efter 10 respektive 16 år. I ett specialavsnitt av podden ser de tillbaka på sin tid på tidningen, under ledning av Jonas Nordling.
Lycka till Helle 🙂
Det har varit många fina ord och meningar från dig under årens lopp. Att du kämpar för rättvisa, trygghet, solidaritet och ökad kunskap är solklart och fint.
.
Trygghetssocialist.