Industriarbetarnas tidning

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

16 januari, 2023 - 07:25

Skrivet av

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är inte bekymrad för att jobb försvinner när industrin ställer om till fossilfritt. 
– Det kommer också nya jobb, säger hon i Dagens Arbetes podd. 

Foto: David Lundmark

Lyssna på podden

Helle Klein, Marie Nilsson och Svante Axelsson medverkar i poddavsnittet om grön omställning.

När Marie Nilsson träffar industrifack från andra länder får hon ofta frågan hur IF Metall kan vara så positivt till klimatomställningen. I andra länder finns en stor facklig oro över att jobb ska försvinna. 

På en kongress i Australien fick Marie Nilsson berätta om projektet med fossilfritt stål. 

– Det är tydligt att Sverige är ledande i omställningen, konstaterar hon.

– Det är lättare än vi trott, det går snabbare än vi trott, säger Svante Axelsson, som samordnar arbetet för ett Fossilfritt Sverige.

– Tekniken finns. Ekonomin talar för en grön omställning men samhället tror inte att detta är möjligt, fortsätter han.

Både Svante Axelsson och Marie Nilsson är oroade över att den gröna omställningen ska tappa fart när politikerna bråkar.

– Det är politisk teater att skapa konflikt i energifrågan där alla är eniga, säger Svante Axelsson.

Fossilfritt Sverige fick i uppdrag av förra regeringen att påskynda klimatomställningen och undanröja hinder. Ett stort antal företag, kommuner och organisationer deltar.

De vet att om de inte gör det här nu då är de losers, då har de ingen chans.

Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, om företagens inställning till den gröna omställningen.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein påminner om hur det var för inte så länge sedan. Då var industrin och facken motståndare till miljörörelsen.

Nu har industrin tagit en ledarposition och det finns affärsmässiga skäl till det, påpekar Svante Axelsson. 

– Näringslivet vet att hela världen kommer att efterfråga fossilfria produkter. Företagarna är inte oroade över hastigheten i omställningen utan att det går för långsamt. De vet att om de inte gör det här nu då är de losers, då har de ingen chans.

Energifrågan är nyckeln till omställningen. Det stora projektet att ställa om ståltillverkningen till fossilfritt och att elektrifiera transporterna slukar enorma mängder energi.

– Vi behöver all kraft vi kan få och just nu är det vindkraft som går snabbast att bygga ut, säger Marie Nilsson. Till syvende och sist handlar det om arbetstillfällen, att våra medlemmar ska ha välbetalda jobb att gå till. 

En kommentar till “Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

  • Grönt stål är en fantasi som bara kommer kosta skattebetalarna pengar.

    I mejlkommunikation mellan Hybrit och Energimyndigheten tvivlar Hybrit på den egna tekniken. Den teknik för elektrolysörer som finns ”lever inte upp till prestandakraven för industriell användning” och pilottesterna för vätgasreduktion av järnmalm ”har ännu inte visat att konceptet är skalbart”, heter det. Det kommer krävas 70 TWh el per år, det är omkring halva Sveriges nuvarande elkonsumtion – och mer el än alla kvarvarande svenska kärnkraftverk producerar tillsammans. Det krävs enorma mängder elkraft för att genom elektrolys av vatten producera all den vätgas som den nya stålprocessen behöver.

    400 miljarder räknar LKAB med att den gröna omställningen av stålproduktionen totalt kommer kosta under en tjugoårsperiod.

    Notan betalas i slutändan av skattebetalarna. Dels i form av statliga stöd för den gröna omställningen, men främst genom sänkta avkastningskrav på de företag som satsar på Hybrit.

    Så nej, detta kommer inte bli av…

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Vill ha tävling för att få fram smarta elbesparingar

Vill ha tävling för att få fram smarta elbesparingar

Den som kan spara 15 TWh el på det billigaste och smartaste sättet vinner auktionen och får statliga pengar att genomföra besparingen. Det är Fossilfritt Sveriges förslag.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen

Industriarbetsgivarna och IF Metall är rörande överens. Industrin är motorn i den gröna omställningen. Möjligheterna är enorma. Men det krävs en hållbar energipolitik.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Så ska industrin bli grönare

Så ska industrin bli grönare

Vätgas ska göra svensk industri mer klimatsmart. Men hur funkar det och kan det skapa fler jobb?

”Sverige kan visa vägen”

”Sverige kan visa vägen”

Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

Pappersbruk eldar olja – för att klara elkrisen

Pappersbruk eldar olja – för att klara elkrisen

Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen.
Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.

Energifrågan behöver en omstart

”Det är hög tid att Sveriges politiker gör ett omtag och skapar en långsiktigt hållbar energiförsörjning. Det behövs för både ekonomins och miljöns skull.”

Matrester – en godbit för Väja

Matrester – en godbit för Väja

Snart ska alla i Sverige slänga matavfall i bruna kompostpåsar. Det är bra för miljön. Och det är väldigt bra för Väja bruk, där det speciella papperet görs.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Fler dör i arbetsplatsolyckor än i dödsskjutningar. Nya ministern reagerar: Inte godtagbart.