Industriarbetarnas tidning

”Det är mycket hantverk”

22 januari, 2015

Skrivet av Anders Elghorn

Yukari Ota Dahlgren, 32 år, tillverkar specialfönster i Lingbo:
KLASSISKA FÖNSTER
  • Svenska fönster med varumärkena SP Fönster och Traryd Fönster har tillverkning i Hälsingland och Småland.
  • Fabriken i Lingbo är minst, drygt 20 anställda. Här tillverkas ”klassiska, handkittade fönster med hjälp av ny teknik men utifrån gammal tradition”, som de skriver på hemsidan.

”Just nu tillverkar jag spröjs till fönster i furu. Vi tillverkar specialfönster som kan ha vilka former som helst, vi har just levererat ett stort runt fönster till ett hus. Jag tycker om jobbet, det är mycket hantverk. Svenska fönster här i Lingbo är en liten arbetsplats. I Edsbyn är de 700, vi är lite över 20, det är trevliga kamrater och bra stämning.
Jag är född i Japan. Där arbetade jag som arkitektassistent. Jag tyckte Japan var en isolerad ö, och jag ville se världen, så jag reste runt i Europa. I Sverige kom jag in på snickarutbildningen på Capellagården på Öland. Efter tre år gjorde jag mitt gesällprov, ett symaskinsskåp med intarsia. Det är fascinerande att rita möbler, men jag ville kunna tillverka dem själv också. Hur gör man en stol från en träbit?
Nu bor jag med min man i Bollnäs. Hemma gör jag barnmöbler. Då kallar jag mig YKR – Yukari. Jag ställde ut i Young designs monter på möbelmässan. En butik köpte hela sortimentet.”

Berättat för Anders Elghorn

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.