Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Replokalen är en magisk plats

Hur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Nytt år, ny politik

Den stora vinsten med Decemberöverenskommelsen är att SD:s vågmästarroll minskar drastiskt. Det som var tänkt att skapa en sorts stiltje i politiken efter en turbulent höst verkar dock ha lett till rena vulkanutbrottet inom Alliansen, framförallt inom Moderaterna.

Decemberöverenskommelsen var ett nödvändigt ansvarstagande mellan regeringen och Alliansen. Efter supervalåret 2014 slapp vi ännu ett val. Förutom att politikerna till slut såg till att minoritetsregerandet fungerar framöver är den stora vinsten att SD:s vågmästarroll minskar drastiskt.

Det som var tänkt att skapa en sorts stiltje i politiken efter en turbulent höst verkar dock ha lett till rena vulkanutbrottet inom Alliansen, framförallt inom Moderaterna. Tunga moderatpolitiker betecknar Decemberöverenskommelsen som det värsta nederlag Alliansen drabbats av. Det talas om politisk abdikation, om högförräderi och om statskupp. Det är ord och inga visor. Att läsa kommentarerna i Anna Kinberg Batras facebook-flöde är ingen rolig läsning. Kritiken är inte nådig och att hon till skillnad från Reinfeldt är kvinna gör nog inte saken bättre.

Uppenbart har det funnits en föreställning inom Moderaterna att partiet snabbt skulle kunna komma tillbaka i regeringsställning med hjälp av SD – bara Löfven hade avgått.

Det är absurt och oroväckande.

Mot bakgrund av detta var Löfvens hot om nyval helt rätt. De borgerliga partierna tvingades till förhandlingsbordet och fick inse att de inte var regeringsbildare. Svenska folket röstade faktiskt bort dem i höstas.

I helgen ska en ny ledare för Moderaterna väljas. Anna Kinberg Batra torde vara ohotad men smekmånaden lär ställas in. Den nya M-ledaren har att ta hand om ett parti i konvulsioner. Det liknar på många sätt situationen för Socialdemokraterna när Göran Persson lämnade. Efter en lång period med en stark ledare skapas ett tomrum.

När Reinfeldt och Borg valde att snabbt lämna ett parti som gjort två katastrofala val på kort tid (ja tre om man räknar kyrkovalet) öppnades pandoras ask och ut kom de falanger som inte alls höll med om Reinfeldts generösa flyktingpolitik eller om de nymoderata anpassningarna till den svenska modellen.

Kursändringen kom nästan direkt på borgerliga ledarsidor, där inte minst Dagens Industri gått i spetsen för att normalisera SD och öppna upp för en invandringsdebatt. Men också inom Allianspartierna har nya tongångar hörts. Kristdemokraternas utspel om hårdare tag i flyktingpolitiken är ett exempel.

Stefan Löfven och hans rödgröna regering gör rätt i att hålla emot varje försök att ”normalisera SD”. Sverige ska inte gå Danmarks väg. Det är inte invandringsdebatt som behövs utan politik för jämlikhet, fungerande arbetsmarknad och nya jobb.

Precis som Per T Ohlsson konstaterar i Sydsvenskan är decemberöverenskommelsen en nödvändig kohandel för att isolera de bruna krafterna i svensk politik. Det vore bra om fler liberaler förstod sin historiska roll i bekämpandet av fascismen tillsammans med Socialdemokratin.

Den rödgröna regeringen kan nu låta borgerligheten bekriga varandra och istället ägna sig åt att göra politik. Väljarna väntar ivrigt på att A-kassan ska höjas, på att stupstocken i sjukförsäkringen ska upphöra, på att arbetsmarknadspolitiken ska aktiveras och ungdomsarbetslösheten bekämpas liksom på välfärdssatsningar för de äldre. Energin och skolan behöver också långsiktigt stabila reformer.

Må spelet vara över. Nu är tid för politik.

Läs mer: Ledare

Helle Klein

Vad tycker du? Diskutera ledaren här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Avtal 2020

Striden om tiden har börjat – igen

LEDAREPrecis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

LEDAREPlötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Knarket i industrin

Missbrukaren måste få hjälp

LEDAREArbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Jobbinvandringen måste stramas åt

LEDARE | ARBETSLIVSKRIMINALITET Detta handlar inte om flyktingpolitik. Värna asylrätten. Bekämpa i stället fusket med arbetskraftsinvandringen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein

2

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vägen från hatet

Vi har mycket att lära av Ludvika

LEDARECivilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Återvinning

Tryck på paus, Isabella Lövin

LedareDet nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Värna framtidens pappers­arbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

10

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Strejkrätten

Rör inte strejkrätten

LedareDen segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

4
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.