Industriarbetarnas tidning

Uppsagda hyrs in sista halvåret

8 mars, 2015

Skrivet av

Den 26 juli är sista anställningsdagen, men inte sista arbetsdagen, för de som jobbar på Element Six i Robertsfors. I ytterligare ett halvår ska de fortsätta jobba – som inhyrda.

Platschefen Carsten Sill förklarar varför:

– Jag vill försäkra mig att vi verkligen kommer att ha personal fram till den sista dagen.

Det kan bemanningsföretaget garantera. Produktionen är tänkt att fortsätta fram till årsskiftet, alltså ett halvår efter sista anställningsdagen för de 173 anställda. Det är oklart hur många av dem som kommer att behövas det sista halvåret. Bemanningsföretag kan i princip välja och vraka.

Ingrid Hanke, verkstadsklubbens ordförande är upprörd.

– Jag tycker att det är en modern form av slaveri. Företaget kan göra precis vad de vill med människorna.

”Nu kan bemanningsföretaget handplocka en personalstyrka med 14 dagars uppsägningstid”

– Vi har idag en lagstiftning som tvingar den anställde som jobbat i 40 år i samma företag att bli visstidsanställd åt ett bemanningsföretag och utföra samma jobb som tidigare.

– Nu kan bemanningsföretaget handplocka en personalstyrka med 14 dagars uppsägningstid.

Ingrid Hanke tycker det är fel att företaget ena dagen kan säga upp alla och nästa dag hyra in samma personer till samma arbetsuppgifter.

Egentligen har det blivit svårare att säga upp ena dagen och hyra in den andra. Det var i alla fall tanken med avtalet om kollektiv förstärkt företrädesrätt. som IF Metall tecknade med Teknikföretagen för några år sedan. Avtalet syftar till att ge den uppsagde ökad trygghet.

Den som sagts upp på grund av arbetsbrist har under sex månader en förstärkt företrädesrätt till sitt gamla jobb om företaget behöver personal.

Men avtalet säger också en arbetsgivare utan begränsningar får hyra in från bemanningsföretag ”under den tid beslutet om nedläggning eller flytt verkställs”.  Det är just det som gäller i Robertsfors. Element Six planerar att stänga fabriken till nyår.

Ingrid Hanke:

–  Jag kan förstå syftet med den skrivningen. Men avtalet skrevs ju inte med tanke på att man ska kunna sparka personalen och sedan hyra in de man ville under resen av tiden innan man lägger ner.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har tidigare i Dagens Arbete sagt att ”så här får det inte gå till”. Men att formuleringen i avtalet är rimlig.

– Om den ordinarie personalen får nya jobb och slutar så kanske man måste hyra in för att köra fram den produktion som företaget har åtagit sig.

Men fallet Element Six handlar om något annat, betonar Säikkälä. Här sägs alla upp och sedan tas ett bemanningsföretag in för att köra driften med samma personal fram till att fabriken stängs.

– Det var inte i den andan avtalet skrevs.

Som plåster på såren har samtliga arbetare – oavsett anställningstid – fått 100 000 kronor i bonus. Pengarna betalas bara ut om man inte har alltför mycket sjukfrånvaro eller tar ut för mycket ledighet. Ingrid Hanke:

– Skamligt att den som har varit här i 40 år inte får mer än den som bara har något års anställningstid. Det visar vilken människosyn företaget har. Man struntar i oss.

Vad tycker du? Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Robertsfors återigen på rätt spår

Sommaren 2014 var Robertsfors i chock efter att största arbetsgivaren Element Six lade ner all verksamhet. I dag har orten återhämtat sig tack vare en massiv insats från kommun, näringsliv och fack. Arbetslösheten är åter låg.

IF Metall: ”Så var inte avtalet tänkt”

Det skulle bli svårare att säga upp personal och sedan hyra in. Nu sparkar Element Six alla och anlitar ett bemanningsföretag fram till nedläggningen i Robertsfors.  – Så var inte avtalet tänkt, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Ny dokumentär om Robertsfors diamant­industri

Ny dokumentär om Robertsfors diamant­industri

Den prisade och kritikerrosade dokumentärfilmaren Sara Jordenö har gjort en film om sin första arbetsplats – det nu nedlagda diamantföretaget Element Six.

Skilda världar i Robertsfors

Skilda världar i Robertsfors

En diamantfabrik flyttar, en filtertillverkare bygger ut. Samma ort, skilda verkligheter. Dagens Arbete har besökt västerbottniska Robertsfors, där folk både blir av med jobben och får nya.

”Dags att testa företrädesrätten”

”Dags att testa företrädesrätten”

Alla som sägs upp vid Element Six i Robertsfors får samma avgångsvederlag, oavsett anställningstid.  Vissa av dem kan komma tillbaka som inhyrda nästa sommar. Klubben begär nu centrala förhandlingar.

Element Six lägger ned i Sverige

Element Six bekräftade i dag att man lägger ned sin fabrik för syntetiska diamanter i västerbottniska Robertsfors. Samtliga cirka 180 anställda blir av med jobben när produktionen under två år succesivt flyttas till Irland och Sydafrika.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.