”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

DA granskar asbest

”En fara om kunskapen sjunker”

Irene Wennemo. Statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet. FOTO: TT NYHETSBYRÅN

Irene Wennemo. Statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet. FOTO: TT NYHETSBYRÅN

Arbetsmiljöverket måste bli tuffare och riskerna med asbest måste lyftas upp. Statssekreterare Irene Wennemo oroas över att asbestfrågorna glöms bort. Hon öppnar också för att regelverket om asbest i gruvor kan behöva ändras.  

Vad vet du om riskerna med asbest idag?

– Det ska inte finnas asbest i arbetsmiljön men det finns. Vid renoveringsarbeten och när man sanerar och river så blir folk exponerade, utsatta, igen, säger Wennemo.

Det sägs att 400 000 ton asbest finns bundet i Sverige?

– Jag har själv asbest i form av eternitplattor i ett sommarhus. Det är inte självklart att folk skulle veta att det kan vara farligt att plocka ner dem. Asbest är ett klassikt exempel på en arbetssjukdom där det krävs en långvarig exponering för att drabbas och bli sjuk.

Det är tre gånger fler som årligen drabbas av dödlig asbestcancer som dör i arbetsplatsolyckor. Hur ser du på det?

– Det är faktiskt helt otroligt. Problemet är att en del kan ha blivit utsatta för asbest för länge sedan. Men vi har vetat att även om arbetsuppgifter med asbest fasades ut så skulle det ligga kvar på en hög nivå under en lång period.

– Det är svårt att säga hur utvecklingen kommer att se ut framöver. Det är en fara när kunskaperna om asbest sjunker i befolkningen. Dessutom får vi fler företag som struntar i arbetsmiljön. Då riskerar det här att fortsätta öka.

Hur ska problemen lösas?

– Klassiskt arbetsmiljöarbete. Det finns företag som medvetet använder dålig arbetsmiljö som en konkurrensfördel. Vi måste komma åt dem. I entreprenörsverksamhet med arbetskraft som kanske inte vet sina rättigheter finns möjligheter att lägga låga bud på saneringsjobb. Det är klart att det går snabbare och är billigare om man skiter i alla skyddsåtgärder.

Irene Wennemo är statssekreterare åt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som har ansvar för bland annat arbetsmiljön. Hon säger att regeringen har satt fokus på företag som struntar i arbetsmiljön, företag som dessutom ofta saknar ofta kollektivavtal och fuskar med skatter.

– Med ett samarbete mellan myndigheter kan vi komma tillrätta med problem. Skatteverket ligger långt framme och är angelägna över att samarbeta med Arbetsmiljöverket.

– Norge har jobbat tuffare mot det de kallar arbetslivskriminalitet där olika myndigheter samverkar. Bryter man mot en regel medvetet så bryter man antagligen mot andra regler också.

Behöver Arbetsmiljöverket bli tuffare?

– Jag har sagt att det är viktigt att jobba aktivt mot den här typen av verksamhet. På vissa områden handlar det om medvetna brott mot arbetsmiljöregler, där måste man bli tuffare.

Vi har exempel på hur det rivits asbest i en skola nära omklädningsrum där barn bytt om?

– Det verkar anmärkningsvärt att man haft asbesten i luften i en skola. Att man inte haft kontroll på det i samband med en rivning.

Känner du till att det finns asbest i svenska gruvor?

– Nej, det har jag aldrig hört. Det står jag för.

Stora delar av Arbetsmiljöverkets asbestföreskrift gäller inte gruvor, varför?

– Jag vet faktiskt inte. Det är något du måste prata med Arbetsmiljöverket om. Men är det felaktigt får man göra om föreskriften.

Australien har ett omfattande regelverk. Är det inte rimligt att vi har det i Sverige också?

– Nu vet inte jag hur vanligt det är. Men vi är en hyggligt stor gruvnation. Det låter rimligt att vi bör ha ett regelverk.

Gruvbolagen mäter asbest själva, borde inte det göras av oberoende organ?

– Det beror på. Jag tycker inte det är en självklarhet om de gör det på rätt sätt. Det är mycket som är delegerat till arbetsgivaren där det går att kontrollera att de gör det på rätt sätt.

Gruvarbetare är oroliga, det har inte känt till att det finns asbest i gruvorna?

– Jag förstår det. I byggnationer har man en liten aning. I gruvor är det ändå svårare. Där är det ändå viktigare att arbetsgivaren tar sitt ansvar och har en ständig bevakning.

Har asbestdiskussionen tystnat?

– Ja. Det är ett problem i sig. Har man en arbetsgivare som inte tar sitt fulla ansvar så bygger det på att någon annan tar det. Att det finns skyddsombud och en hög medvetandenivå hos alla arbetstagare.

– Det är överlag ett problem hur mycket expertkunskaper det finns på central nivå på Arbetsmiljöverket för att kunna göra föreskrifter. Det kommer att behöva göras nyrekryteringar på myndigheten.

 Behövs det informationsinsatser om riskerna med asbest?

– Det är något vi behöver tänka på när vi håller på med vår arbetsmiljöstrategi. Gamla arbetsmiljöproblem kan dyka upp igen. Nu byggs det och rivs. Har asbestfrågan varit en ickefråga länge så måste den aktualiseras igen.

– På 70- och 80-talet hade alla koll på hur farligt asbest var. Kunskapen försvinner snabbt om man inte håller den vid liv.

Läs mer:

Marcus Derland och Elinor Torp

1Kommentarer

johnny daveman:

Jag har jobbat som glasmästare i ca 18 år och under den tiden så har ingen talat om för mig att vissa kittillverkare blandat i asbest i kittet ända fram till åttiotalet !

Kommentera artikeln här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

asbestfiber i förstoring

Asbestcancer fortsätter ta liv

Antal fall av lungsäckscancer, mesoteliom, visar ingen tydlig minskning, visar nya siffror. Asbest totalförbjöds i Sverige 1982, den dödliga sjukdomen fortsätter att skörda offer.

Asbest dödar – igen

Asbest totalförbjöds för 33 år sedan, ändå minskar inte cancerfallen. När gamla hus renoveras släpps den sylvassa fibern lös.

12
Karlskrona 2015. Tunnplåtslagaren Ingvar Mattisson sa i höstas farväl till sin arbetskamrat Kalle. Ytterligare tre varvsarbetare har nu insjuknat.

”Vem står näst på tur?”

En efter en försvinner arbetskamraterna på varvet. Och Ingvar Mattisson vet. Fler kommer att dö. Om han inte 
slår larm. "Det är ett ansvar jag har som äldre", säger han.

Helena Peltola fick avancerad sjukvård i hemmet via Ersta sjukhus. Läkaren Charlotta Gauffin undersöker henne och på väggen bakom hänger vännernas kampanj, inramade bilder från galna ögonblick i livet.

Helenas "diskbråck" var cancer

Helenas drabbades av asbestcancern mesoteliom. Tre gånger hade hade hon googlat och hamnat på det värsta, men läkaren envisades med diskbråck. Nu kan du lyssna till reportaget om Helena Peltola.

Dagens Arbete har tagit tre olika dammprover från Dannemora. Både ovan och under jord finns asbest i dammet. Gruvarbetarna har inte känt till att de utsatts för de farliga fibrerna. Foto: Johan Wahlgren

"Asbest i gruvorna har mörklagts"

Dagens Arbete kan genom egna analyser visa att det finns livsfarlig asbest i Dannemora gruva. Gruvarbetare 
har utsatts för ämnet utan att ha känt till riskerna.

1

Asbest dödar 100 000 personer årligen i världen

Det ansedda vetenskapsinstitutet Collegium Ramazzini kräver ett globalt förbud mot asbest. Utfasningen av det cancerogena ämnet har tappat fart enligt organisationen.

"Att asbest diskuteras är struntprat"

Debatt"Att asbest diskuterats vid ett flertal tillfällen stämmer inte", skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman på Metall. Han menar också att det måste vara myndigheter – och inte företagen själva – som ska göra mätningar i gruvorna.

1

IF Metall: "Vi kan inte misstro arbetsgivarna"

Generellt finns ett högt säkerhetstänk i gruvbranschen, enligt IF Metall. Men samtidigt öppnar facket för regeländringar.

Gruvindustrin: "Frågan är ständigt närvarande"

DebattDebatten om asbest är välkommen, kunskapen om riskerna får inte försvinna, skriver företrädare för gruvbranschen. "Vi jobbar ständigt med att förbättra säkerheten och rutinerna vid gruvarbete."

"Med sorg i hjärtat ser jag historien upprepa sig"

Debatt"Man skyller på radon, kvarts och dieselavgaser som orsak till all lungcancer, men håller tyst om det mest cancerframkallande ämnet i gruvorna – asbest. Det är inte vetenskapligt och i mitt tycke lika allvarligt som att ljuga", anser Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman på IF Metall.

2

Asbestdöden är en skandal

Ledare"Den här gången borde inte samma misstag göras som gjordes för 30 år sedan. Företag, fack och Arbetsmiljöverket får inte blunda för asbest på 2000-talet."

Så glömdes faran bort

Okunskapen om asbest är alarmerande stor i alla led, vittnar de få och snart pensionerade forskarna om. DA har tagit hjälp av experter för att reda ut riskerna.

Många asbetssjuka nekas ersättning

Var tredje svensk som drabbas av asbestcancer kan inte få någon ersättning, visar DA:s granskning. Nu öppnar Svenskt Näringsliv för att höja åldersgränsen .

Svenskt Näringsliv : "Det kan absolut finnas anledning att se över villkoren"

Svenskt Näringsliv öppnar för att sätta sig i förhandlingar med LO om 75-årsgränsen.

1

Asbest i elevernas dusch

Väggar med asbest av farligaste sorten revs upp medan barnen klädde om till gympan.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.