”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

DA granskar asbest

I Dannemora uppmättes asbest både ovan och under jord. Foto: Johan Wahlgren.

IF Metall: ”Vi kan inte misstro arbetsgivarna”

Skyddsombuden ska vara med när gruvbolagen gör asbestmätningar. I nuläget kommer IF Metall inte att driva på för att mätningarna ska göras av oberoende organ. Det säger Lea Skånberg, chef på IF Metalls arbetslivsenhet i en intervju med Dagens Arbete.

Har ni känt till att det finns asbest i gruvorna?

– Det är klart att det har diskuterats i avtalsgrupper och är uppe när våra huvudskyddsombud har gemensamma konferenser med arbetsgivarna, säger Lea Skånberg.

Behövs ett tydligare regelverk om asbest i gruvor?

– Man kan alltid göra allting bättre. Men vi har SAM, (systematiskt arbetsmiljöarbete, reds anm) det gäller i gruvorna. Det ska göras riskbedömningar, handlingsplaner och åtgärder ska vidtas. Riskbedömningar innefattar även asbest. Arbetsmiljölagen säger att alla anställda ska ha vetskap och information om risker.

– Det är möjligt att asbestföreskriften ska göras ändå tydligare. Men jag vill påstå att det finns regelverk idag, det viktiga är att man använder dem.

Används det regelverk som finns i tillräcklig utsträckning?

– Generellt gör man det. Om alla företag skulle leva upp till de lagar och regler vi har skulle vi inte behöva ha skyddsombud eller Arbetsmiljöverket. Men så är tyvärr inte sanningen.

Gruvarbetare vi pratat känner själva inte till att det finns asbest i gruvorna?

– Då brister arbetsgivarna om de inte har fått den informationen. Generellt så finns ett högt säkerhetstänk i gruvbranschen.

Behöver IF Metall bli tuffare mot arbetsgivarna i asbestfrågan?

– Det är möjligt. Vi har ständiga dialoger med våra motparter i olika grupper. Det senaste som har koppling till asbest är att arbetsgivarna och skyddsombud ska göra mätningar tillsammans.

Mätningarna görs av företagen själva. Behöver de göras av oberoende organ eller av Arbetsmiljöverket?

– Vi vet ju hur resurserna är på Arbetsmiljöverket. Men det är en väg att gå. Vi har tidigare uppvaktat Arbetsmiljöverket om riskerna med tappad branschkunskap. Så länge inte de får mer resurser är det svårt att kräva att de göra mätningarna.

Kan gruvarbetarna lita på att gruvbolagen gör mätningarna på ett tillförlitligt sätt?

– Vi kan inte misstro arbetsgivarna, att de gör medvetna fel eller mörkar. Det tjänar de ingenting på. Det kan inte vara så att någon medvetet utsätter folk för ohälsa. För mig är det också självklart att skyddsombuden är med när mätningarna görs.

Tycker IF Metall att nuvarande regelverk är bra, så länge det följs?

– Riktigt så menar jag inte. Det finns ett mycket bra regelverk, men vi behöver titta på om något behöver justeras.
– Jag vet också att Arbetsmiljöverket ska göra en stor inspektionsinsats när det gäller asbest.

Det finns en viss kritik mot att IF Metall ägnar sig för mycket åt samförstånd med arbetsgivarna. Hur ser du på det?

– Nu är jag ingen förhandlare men vi har tuffa duster om arbetsmiljöfrågor med motparten. Vi viker oss inte direkt, det skulle jag inte påstå. I slutändan handlar det oftast om kompromisser. Men inte till vilket pris som helst.

Är arbetstillfällen viktigare än arbetsmiljö?

– Vi kan varken släppa arbetsmiljön eller arbetsvillkoren. Det måste vi ha fokus på.

Men är arbetsmiljön i samma fokus som den var förr?

– Jag tycker det är på samma nivå som det alltid har varit.

Kommer IF Metall att driva asbestfrågorna på något sätt nu när frågorna har lyfts?

– Givetvis. IF Metall sitter nu i dialog med motparten om mätningar och samarbeten ihop med skyddsombud. Det kommer att vara ett djupare tema i nästa träff med huvudskyddsombuden. Så måste det bli. Uppenbarligen finns det brister ute i gruvorna om de anställda inte känner till riskerna. Det måste våra skyddsombud jobba med lokalt på arbetsplatserna.

De som drabbas av asbestcancern mesoteliom har bara försäkringsskydd upp till 75 år. Ska åldersgränsen slopas?

– Klart den ska bort. Vi kommer att trycka på för att LO ska ta upp frågan till förhandling med Svenskt Näringsliv.

Läs mer:


md@da.se

Kommentera artikeln

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

asbestfiber i förstoring

Asbestcancer fortsätter ta liv

Antal fall av lungsäckscancer, mesoteliom, visar ingen tydlig minskning, visar nya siffror. Asbest totalförbjöds i Sverige 1982, den dödliga sjukdomen fortsätter att skörda offer.

Asbest dödar – igen

Asbest totalförbjöds för 33 år sedan, ändå minskar inte cancerfallen. När gamla hus renoveras släpps den sylvassa fibern lös.

12
Karlskrona 2015. Tunnplåtslagaren Ingvar Mattisson sa i höstas farväl till sin arbetskamrat Kalle. Ytterligare tre varvsarbetare har nu insjuknat.

”Vem står näst på tur?”

En efter en försvinner arbetskamraterna på varvet. Och Ingvar Mattisson vet. Fler kommer att dö. Om han inte 
slår larm. "Det är ett ansvar jag har som äldre", säger han.

Helena Peltola fick avancerad sjukvård i hemmet via Ersta sjukhus. Läkaren Charlotta Gauffin undersöker henne och på väggen bakom hänger vännernas kampanj, inramade bilder från galna ögonblick i livet.

Helenas "diskbråck" var cancer

Helenas drabbades av asbestcancern mesoteliom. Tre gånger hade hade hon googlat och hamnat på det värsta, men läkaren envisades med diskbråck. Nu kan du lyssna till reportaget om Helena Peltola.

Dagens Arbete har tagit tre olika dammprover från Dannemora. Både ovan och under jord finns asbest i dammet. Gruvarbetarna har inte känt till att de utsatts för de farliga fibrerna. Foto: Johan Wahlgren

"Asbest i gruvorna har mörklagts"

Dagens Arbete kan genom egna analyser visa att det finns livsfarlig asbest i Dannemora gruva. Gruvarbetare 
har utsatts för ämnet utan att ha känt till riskerna.

1

Asbest dödar 100 000 personer årligen i världen

Det ansedda vetenskapsinstitutet Collegium Ramazzini kräver ett globalt förbud mot asbest. Utfasningen av det cancerogena ämnet har tappat fart enligt organisationen.

"Att asbest diskuteras är struntprat"

Debatt"Att asbest diskuterats vid ett flertal tillfällen stämmer inte", skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman på Metall. Han menar också att det måste vara myndigheter – och inte företagen själva – som ska göra mätningar i gruvorna.

1

Gruvindustrin: "Frågan är ständigt närvarande"

DebattDebatten om asbest är välkommen, kunskapen om riskerna får inte försvinna, skriver företrädare för gruvbranschen. "Vi jobbar ständigt med att förbättra säkerheten och rutinerna vid gruvarbete."

"Med sorg i hjärtat ser jag historien upprepa sig"

Debatt"Man skyller på radon, kvarts och dieselavgaser som orsak till all lungcancer, men håller tyst om det mest cancerframkallande ämnet i gruvorna – asbest. Det är inte vetenskapligt och i mitt tycke lika allvarligt som att ljuga", anser Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman på IF Metall.

2

Asbestdöden är en skandal

Ledare"Den här gången borde inte samma misstag göras som gjordes för 30 år sedan. Företag, fack och Arbetsmiljöverket får inte blunda för asbest på 2000-talet."

Så glömdes faran bort

Okunskapen om asbest är alarmerande stor i alla led, vittnar de få och snart pensionerade forskarna om. DA har tagit hjälp av experter för att reda ut riskerna.

Många asbetssjuka nekas ersättning

Var tredje svensk som drabbas av asbestcancer kan inte få någon ersättning, visar DA:s granskning. Nu öppnar Svenskt Näringsliv för att höja åldersgränsen .

Svenskt Näringsliv : "Det kan absolut finnas anledning att se över villkoren"

Svenskt Näringsliv öppnar för att sätta sig i förhandlingar med LO om 75-årsgränsen.

1

Asbest i elevernas dusch

Väggar med asbest av farligaste sorten revs upp medan barnen klädde om till gympan.

Irene Wennemo. Statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet. FOTO: TT NYHETSBYRÅN

"En fara om kunskapen sjunker"

Statssekreterare Irene Wennemo oroas över att asbestfrågorna glöms bort.

1

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.