Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Fotboll är inte detsamma som machokultur

24 juni, 2015

Skrivet av Leif Mettävainio

Om skribenten:

Leif Mettävainio bor i Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth, Sydafrika sedan 2012. Tidigare arbetade Leif som ombudsman och internationell sekreterare på GS Facket.

Har du hört talas om kvinnliga pampar?
Den internationella fotbollen kommer för lång tid framöver förknippas med mutor och pampar efter avslöjanden om misstankar endast någon vecka innan avspark i damernas fotbolls VM i Kanada.

Leif Mettävainio
Leif Mettävainio

Höga ledare i den internationella fotbollsorganisationen Fifa påstås ha tagit emot skyhöga penningsummor inför beslut om tidigare arrangörsland för de åtråvärda VM, för herrar bör understrykas. Riktigt vad som har hänt får vi kanske aldrig veta, pengar kan som bekant öppna men också stänga dörrar. Hela grejen stinker. Själva ordet pamp väcker oftast avsky oavsett var det poppar upp; i facket, politiken eller inom internationell fotboll.
Pampar. Män. Finns det kvinnliga pampar?

Fackföreningsrörelsen med Svenska Byggnadsarbetareförbundet i spetsen har länge krävt att Fifa ska säkerställa att alla arbetare som bygger arenor för fotbolls VM omfattas av fackliga rättigheter. Rent spel även utanför planen. Fifa har struntat i fackets uppmaningar. Inför VM i Qatar 2022 beräknas tusentals arbetare ha dött eller kommer att dö i livsfarliga arbetsmiljöer på arenabyggen.

Fotboll brukar stämplas som en grabbig sport. Jag minns när jag på 1970-talet spelade fotboll med pojkarna i kvarteret. Ibland spelade vi matcher i lokala seriespel på tuvigt vildvuxet gräs i Gammelstad utanför Luleå. När vi tränade var det ofta en tjej med, vi kan kalla henne C. Hon var minst lika bra som oss pojkar, lite yngre, något kortare men oerhört tjurig och snabb som en gasell. Det sas föraktfullt att C var en pojkflicka för ”hon spelar ju fotboll”. När det var dags för match var hon inte välkommen, hon var ju tjej. Tänk att vara minst lika bra men aldrig få vara med i laget.

Jag har fått höra att man bör vara försiktig med att använda sig av vissa sportutryck i texter, då de kan uppfattas som grabbiga. Men ord och talesätt som ”vinnarskalle”, ”störst på arenan”, ”kom med i matchen” är väl inte speciellt grabbiga? Jag köper inte resonemanget. Varför undvika ord och uttryck som kommer från sporter som domineras av män? Riv köns- och språkpyramiderna!

Fotboll är inte det samma som machokultur. Förhoppningsvis kommer historien visa att välgödda internationella fotbollspampar var något som tillhörde det förgångna. Fotboll är en sport som passar och förenar kvinnor och män, flickor och pojkar. Det är glädjande att damfotboll också ökar i antalet utövare. Denna trend bör självklart ges utrymme att uppmärksammas. Energi och fokus bör riktas mot kommande generationer fotbollsspelare, dam- och herrfotboll.

Svensk fotboll producerar många bra spelare och ledare. Sven-Göran ”Svennis” Eriksson och Pia Sundhage är ledare som nämns med respekt långt utanför Sverige. Bra ledarskap behövs också inom politiken. I Nelson Mandela Bay tog kommunfullmäktige med ANC i majoritet häromveckan beslutet att välja det Sydafrikanska fotbollsförbundet Safa:s ordförande Danny Jordaan till borgmästare. Tvåmiljonersstadens fjärde borgmästare på sex år, en het stol minst sagt.

Nästan fyrtio år efter att jag själv var en av dem som indirekt medverkade till att osynliggöra C som fotbollsspelare ser jag att det går åt rätt håll. Min bonusson Phila spelar i skolans fotbollslag. Ibland följer jag med på matcherna och hajade till lite extra när jag upptäckte den lilla ettriga tjejen i pojklaget. Hennes bleka hud, fräknarna och de blonda flätorna gör henne till en modern Pippi Långstrump. Hon är en i laget och får ta emot hårda men kamratliga ryggdunkar av sina svarta medspelare.

När säsongen är slut visar det sig att Phila gjort flest mål och är skyttekung. Hans skola håller en gala och uppmärksammar de som varit framgångsrika i olika ämnen och idrotter. Förväntansfulla föräldrar sitter med sina barn runt de festligt dukade borden. Phila kliver stolt upp på scenen och tar emot en stor glänsande pokal. Också den lilla fotbollstjejen går upp på scenen och tar emot en pokal men inte för sina förtjänster i fotbollsspel med pojklaget, hon får pris i en helt annan sport. Jag blir upprörd när den Pippi Långstumplika tjejen osynliggörs på detta sätt. Med någon som helst rättvisa i världen så skulle just den här tjejen fått en pokal för sitt goda fotbollsspel, helt klart.

Visst har det gått framåt även om mycket återstår att göra. Den globala trenden visar att kvinnlig fotboll är på frammarsch. Det krävs mer uppmärksamhet och resurser åt damfotboll på alla nivåer. SR Ekot redovisar att SVT satsar halvhjärtat på att bevaka damernas fotbolls-VM i Kanada trots att det svenska laget på papperet var bland topp fem-lagen av de totalt 24 lag som deltar. SVT hårdsatsade i samband med herrarnas fotbolls VM i Brasilien häromåret, trots att Sverige inte ens var med.

Låt oss slå fast att fotboll inte är en grabbig sport. Låt inte pamparna i Fifa skymma sikten och solka ner den största och mest populäraste av alla sporter. Välj kvinnor till uppdrag i den internationella fotbollstoppen, då kommer också antalet pampar att drastiskt minska, var så säker.

Leif Mettävainio 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

När makten glömmer arbetarna

Leif Mettävainio Vi som växte upp på 1970-talet fullkomligt bombarderades av utrikesnyheter. Jag glömmer aldrig bilderna från krig, hunger och svältkatastrofer och avsaknaden av demokrati i många, nästan alla länder i Afrika. Om skribenten: Leif Mettävainio bor i Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth, Sydafrika sedan 2012. Tidigare arbetade Leif som ombudsman och internationell sekreterare på GS […]

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Inte konstigt att vi är rädda – vi är ju människor”

”Inte konstigt att vi är rädda – vi är ju människor”

Kanske kan våra inre känslostormar peka oss i en ny riktning, skriver Daniel Mathisen.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.