Industriarbetarnas tidning

”Det är aldrig några problem om det behövs jobbas extra”

27 augusti, 2015

Skrivet av

kent
Kent Grankvist, IF Metallklubbens ordförande. Foto: IF Metall Kalmarsund.

Medarbetarägda Ljuders Nickelsilfverfabrik får det första Stora jämlikhetspriset på 100 000 kronor som delas ut av stiftelsen Jämlikhetsfonden.

Ljuders Nickelsilfverfabrik i småländska Hovmantorp ägs sedan 1980 av medarbetarna. Alla som anställs erbjuds delägarskap. I dagsläget har 12 av 15 anställda valt delägarskap.
–   Ljuders visar att den demokratiska och jämlika ägandeformen varit en styrka som ökat de anställdas intresse, ekonomiska förståelse och upplevda meningsfullhet i arbetet, säger Per Sundgren, ordförande i Stiftelsen Jämlikhetsfonden.

Han hänvisar till den forskning om Ljuders som utförts av professorn vid Linnéuniversitetet Lars Lindkvist. Varje månad får personalen information om hur det ligger till med orderingång, resultat och ekonomi. Allt för öka engagemanget i både med- och motgångar.

–  Vi får nog priset för att vi är löntagarägda. Vi har en känsla för företaget. Det är aldrig några problem om det behövs jobbas extra, säger IF Metallklubbens ordförande och delägaren Kent Grankvist.

Ljuders NickelSilfverfabrik sysslar med legoproduktion med hjälp av skärande bearbetning och montering.

Jämlikhetspriset på delas ut den fjärde oktober på ABF-huset i Stockholm och juryns motivering lyder:
”Ljuders Nickelsilfverfabrik har visat att ett medarbetarägt och demokratiskt styrt industriföretag kan vara både effektivt och konkurrenskraftigt. Den jämlika och demokratiska ägandeformen har varit en styrka som möjliggjort alla medarbetares engagemang och kreativitet.”

Stiftelsen Jämlikhetsfonden, stiftad av Per Sundgren och det fackliga idéinstitutet Katalys, har som ändamål att dela ut två priser. Jämlikhetspriset ska gå till en fackklubb, förening, ett nätverk, företag eller kooperativ som i praktiken visat hur det kan gå till att demokratisera beslutsfattande och minska ekonomiska och sociala klyftor på en arbetsplats, i en förening, ett företag eller i lokalsamhället.

Stiftelsens andra pris är ett hederspris på 10 000 kronor till en person som på olika sätt bidragit till att ge spridning åt jämlikhetsidén. I år går priset till Per Molander, generaldirektör vid Inspektionen för socialförsäkringar.

I styrelsen som beslutat om pristagarna sitter Per Sundgren (ordförande i styrelsen), Ingela Edlund (LO), Johan Lindholm (Byggnads), författaren Nina Björk, Helen Pettersson (ABF), Gustaf Arrhenius (Institutet för framtidsstudier) och Gordon Hahn (Coompanion).

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]