Industriarbetarnas tidning

”Han blötte ner en t-shirt och kunde andas genom den”

14 september, 2015

Skrivet av

I lördags började en minilastbil brinna på 1 200 meter djup i Bolidens Kristinebergsgruva. En gruvarbetare blev instängd och kunde senare räddas av rökdykare.

– Han blötte ner en t-shirt och kunde andas genom den, säger huvudskyddsombudet Sören Eriksson.

Sören Eriksson, IF Metalls huvudskyddsombud i gruvan, var på älgjakt när han fick larmet i sin telefon. En minilastbil hade fattat eld djupt ner i berget. Gruvarbetaren som kört fordonet blev på grund av rökutvecklingen instängd i ett utrymme bakom lastbilen och kunde inte ta sig förbi till en räddningskammare.

– Jag åkte till jobbet direkt, Sören Eriksson.

23 gruvarbetare hade lyckats ta sig till säkerhet i räddningskammare. Förutom den instängde fanns ytterligare en gruvarbetare som satt i sin lastbil med flykthuva, en sort gasmask, över ansiktet.

För två år sedan inträffade en liknande brand i Kristineberg. Sören Eriksson agerade då vägvisare åt räddningstjänsten rökdykare.  I lördags var det dags igen.

– Vad jag tänkte? Att jag skulle göra mitt jobb och hämta upp mina kamrater, säger han.

Vid branden för två år sedan var kommunikationen i gruvan utslagen. I lördags hade räddningsmanskapet hela tiden kontakt med dem som var kvar under jord.

– Han som var instängd har jobbat 25–30 år i gruvan. Han visste vad han skulle göra. Han låg ner och tog det lugnt, säger Sören Eriksson.

Tillsammans med två rökdykare tog han sig fram ungefär 100 meter ifrån den instängda arbetskamraten. Där lämnade de sitt fordon och gick till fots förbi minilastbilen. Tidigare hade en annan gruvarbetare bekämpat branden med pulversläckare. Men han kunde inte ta sig förbi röken för att undsätta sin instängda kamrat. Det kunde däremot Sören Eriksson i sällskap med rökdykarna.

– Vi satte en mask på honom. Han var lite ostadig i benen men han fick sitta fem minuter och andas innan jag tog honom i hand och gick ut.

Den instängda gruvarbetaren fördes till sjukhus och mår efter omständigheterna bra. De övriga träffades senare i matsalen ovan jord och pratade igenom händelsen. Brandröken vädrades ut och redan på lördagskvällen var produktionen i gruvan igång igen. På söndagen var Sören Eriksson ute på älgjakt igen.

– Vi bearbetade händelsen på kvällen. Sedan måste man göra något annat. Det kändes skönt, säger Sören Eriksson.

En utredning av branden har inletts. Bland annat ska en teknisk undersökning göras på minilastbilen för att få klarhet i vad som startade branden.

Läs hela vår granskning av bränder i gruvor.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.