Industriarbetarnas tidning

”Spökmaskin” skapar oro i gruvor

16 september, 2015

Skrivet av

En maskin som i finns i de flesta svenska gruvorna har levt ett eget liv i flera år. Gruvarbetarna kallar det ”spökrörelser.” Maskinen har nästan krossat en gruvarbetare mot en bergvägg.

(Produktfilm från företagets Youtube-kanal)

– Om det rört sig om en Volvo V70 hade vi bytt till Passat. Men det finns inga andra maskiner, säger en gruvarbetare.

Maskinen som enligt gruvarbetarna gör ”spökrörelser” i svenska gruvor är världens mest sålda skrotningsaggregat.  Modellen heter Jama SBU 8000 och har också utsetts till världens bästa gruvmaskin i sitt slag, enligt tillverkaren Jama Mining Machines i Skellefteå.

Skrotning är ett av det mest riskfyllda jobben i en gruva. Det handlar om att rensa och få loss berg som sitter löst.

– Vi har haft många, många tillbud. Maskinerna rör sig plötsligt utan att föraren rört i någon spak. Det är livsfarligt, säger en gruvarbetare som jobbar inom Bolidens gruvverksamhet.

Boliden har flera gruvor i Västerbotten och en gruva i Garpenberg i Dalarna. Men också i Sveriges största gruva, LKAB:s Kirunagruva har det förekommit incidenter.

– Det är definitivt inte tryggt. Vi har haft en del händelser. Men Bolidengruvorna har haft mer olustiga tillbud, säger Christer Öbom, IF Metalls huvudskyddsombud i Kirunagruvan.

Fordonet är midjestyrd. Vid ett tillfälle rörde sig bakänden på en maskin så att en underjordsarbetare som stod bakom fordonet var tvungen att hoppa åt sidan för att inte klämmas mot bergväggen. Det har gått så långt att gruvarbetare inte rör sig runt maskinen när den är igång. Vid flera tillfällen har bommen gått igång av sig själv.

– Vi kallar det spökrörelser. Tillverkaren menar att vi använder smutsig hydraulolja. Vi har vidtagit åtgärder men det har inte hjälpt. Vi tror det är något med elsystemet som inte fungerar, säger en gruvarbetare.

Problemen har funnits i flera år och det finns inga alternativa tillverkare att vända sig till.

– Vi hade aldrig accepterat det här med en personbil. Då hade vi bytt märke. Skulle vi välja bort Jamamaskinen är det handskrotning som gäller. Det är ingen som vill ställa sig med ett järnspett och hacka, säger en gruvarbetare som Dagens Arbete varit i kontakt med.

Åsa Dahlfors är handläggare för berg-, gruv- och sprängarbeten på Arbetsmiljöverket. Vad hon känner till har det inte kommit in någon anmälan till myndigheten.

– Sådant här ska inte hända. När maskinen är still ska den stå still. Det är konstigt att ingen har anmält det här, det går att göra anonymt, säger hon.

Dagens Arbete har sökt representanter för Jama Mining Machines.

Fotnot: Flera av gruvarbetarna Dagens Arbete har varit i kontakt med vill inte ställa upp med namn i artikeln. Anledningen är rädsla för att hamna i dålig dager inför arbetsgivaren.

En kommentar till “Spökmaskin skapar oro i gruvor

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Fackklubb lägger ner i protest

Fackklubb lägger ner i protest

Facket på Hitachi ABB Power Grids i Landskrona ger upp. De lägger ner klubben. Anledningen är att de känner sig trakasserade och motarbetade av företaget.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Upptäck dina problem i tid

Upptäck dina problem i tid

Arbetar du natt, med vibrerande
verktyg eller kommer i kontakt med kemikalier? Då är din arbetsgivare skyldig att erbjuda dig en medicinsk kontroll.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Jonny Kumpula var en av dem.

”Alla vill inte vara med i facket”

”Alla vill inte vara med i facket”

Svenskt Näringsliv vill skrota dagens system med regionala skyddsombud och frikoppla lokala skyddsombud från facket. Enligt organisationens arbetsmiljöexpert Amelie Berg skulle det stärka det lokala skyddsarbetet.

”Vi måste samarbeta bättre”

”Vi måste samarbeta bättre”

Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.