Industriarbetarnas tidning

Nyfödda barn offer i Bhopal

2 december, 2015

Världens största arbetsolycka inträffade för 31 år sedan i Bhopal. Över 3 000 dog direkt i ett giftigt gasmoln. Gifter från fabriken har sedan runnit ut i grundvattnet och förgiftat vuxna. Nyfödda barn föds med missbildningar.

Enligt Bhopal Medical Appeal, en organisation som jobbar för offren, visar undersökningar att 3 000 barn från 20 000 kringboende familjer lider av flera olika slags fysiska och psykiska skador. Läkare som arbetat i området i mer än tjugo år säger att det handlar om delvis unika missbildningar. Man talar om den andra förgiftningen av Bhopal.

Den första inträffade natten mellan den 2 och 3 december 1984. Då exploderade en tank med metylisocyanat (MIC) på Union Carbides fabrik sedan vatten trängt in i den rostiga tank där giftet förvarades. Tanken exploderade, giftig gas rullade in över staden där bostäderna låg tätt intill fabriken.

Företagets larmsiren fungerade inte, gasen trängde in överallt och över 3 000 dog direkt första natten. Efter hand steg dödssiffran, en vanlig beräkning är att 15-20 000 dog under de första 20 åren efter olyckan. Dessutom skadades över 500 000 människor.

Fabriksportarna stängdes. Men innanför grindarna hade företaget redan femton år före olyckan dumpat giftigt avfall. Tusentals ton bekämpningsmedel, lösningsmedel och andra kemiska produkter låg mer eller mindre oskyddade på området. Efter hand har det läckt olika giftiga ämnen till kringliggande vattendrag och även ner i grundvattnet. Därmed började den andra förgiftningen, som kommer att fortsätta tills området saneras.

Striden om dem som dog eller skadades av giftmolnet, resulterade i att Union Carbide 1989 betalade 470 miljoner dollar till indiska staten, en orimligt låg siffra enligt de drabbades och de anhörigas olika intresseorganisationer. År 2010 dömdes dessutom sju anställda vid företaget, alla indier, till två års fängelse och 17 000 kronor vardera i böter.

Anhöriga försökte länge få företagets vd Warren Anderson ställd in för rätta. Han greps visserligen efter olyckan, men blev frisläppt mot borgen och reste då direkt till USA och så småningom ett avspänt pensionärsliv i Florida.

På årsdagen av katastrofen brukade tidigare en docka föreställande Andersson brännas utanför fabriksporten.  Anderson dog förra året, när beskedet nådde Bhopal bars ett stort porträtt av honom till fabriksporten där demonstrationsdeltagarna sedan en och en gick fram och spottade på det.

I striden om den andra förgiftningen vill Union Carbide, numera uppköpt av Dow Chemicals, inte vidkännas några krav. De som kämpar för de drabbades rättigheter har därmed fått ytterligare ett krav att lägga till sin lista.

Amnesty International, som ser Bhopalkatastrofen som ett exempel på hur stora multinationella företag kränker människors rättigheter, gjorde en särskild rapport om Bhopal till 20-årsminnet av katastrofen. Man har dessutom – bland annat – vänt sig till president Obama och krävt att han agerar. Kravet restes senast i januari i år, då Obama gästade Indien. Amnesty krävde att presidenten skulle ta upp Bhopal och föreslå ett gemensamt amerikanskt-indiskt initiativ för rättvisa att offren. Amnesty fick dock inget svar på sin begäran.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Både fack och arbetsgivare är kritiska. ”Vi är rädda att skyddsnivån minskar”, säger LO:s Carola Löfstrand.

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Northvolt frias av Skellefteå tingsrätt. De tolv utländska arbetarna, som jobbade olagligt inne på företagets område, var inte Northvolts ansvar.

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Bästa kompisen Dino Palalija sörjer fortfarande sin vän Samir Terzic som dog på sitt nattpass för 15 år sedan. ”Det går inte en dag utan att jag tänker på honom”, säger han.

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

AI bygger framtidens stålverk: ”Det kan bli hur bra som helst”

AI bygger framtidens stålverk: ”Det kan bli hur bra som helst”

Om sju år ska det nya stålverket stå klart i Luleå. Farliga jobb byggs bort och liv kan räddas. Men med AI följer andra risker – om inte människorna på golvet får vara med och påverka.

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Den värsta byggkrisen på många år slår hårt mot husföretagen och deras underleverantörer. Svenska fönster tvingas nu säga upp nästan hundra industriarbetare. 

Sjukskriven, anklagad och uppsagd

Sjukskriven, anklagad och uppsagd

När Jennifer blev sjuk av graviditeten sa företaget att hon måste jobba. När hon blev sjuk igen blev hon uppsagd. Vad var det egentligen som hände på Åkers Sweden?

Erna Zelmin lämnar Arbetsmiljöverket efter nio år – så har myndigheten förändrats

Erna Zelmin lämnar Arbetsmiljöverket efter nio år – så har myndigheten förändrats

Efter nio år som generaldirektör på Arbetsmiljöverket slutar Erna Zelmin.
”Under den här perioden har arbetsmiljöfrågorna verkligen hamnat i fokus”, säger hon.

Elinor Torp om engagemanget för de skyddslösa arbetarna

Elinor Torp om engagemanget för de skyddslösa arbetarna

I boken Rent åt helvete tar sig DA:s reporter Elinor Torp an den smutsiga städbranschen. Men även arbetarrörelsen och politiken som banat väg för missförhållandena.

Färre bråk och bättre rullstolar på Permobil

Färre bråk och bättre rullstolar på Permobil

På Permobil rådde ett uselt arbetsklimat: stress, oordning och en infekterad relation mellan anställda och ledning. Vändpunkten kom när man införde lean.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.