Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”
Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.
Industriarbetarnas tidning
En indisk domstol har efter 23 års rättegång dömt sju personer för dödsolyckan i Bhopal 1984. Då omkom mer än 10 000 människor i världens hittills största arbetsolycka.
Olyckan inträffade vid Union Carbides kemifabrik i Bhopal där cirka 40 ton metylisocyanat och andra giftiga gaser läckte ut under natten till den 3 december.
Fabrikens larmsirén var avstängd och det dröjde innan de kringboende varnades. Nästan 2 000 barn och vuxna dog omedelbart i sina sängar, på gatorna och så småningom på sjukhuset.
Enligt officiella indiska uppgifter dog 3 500 personer. Enligt FN-organet Unicef dog mer än 10 000. I dag finns registrerat skadeståndsanspråk för 16 000 döda och hundratusentals skadade. Nya skador upptäcks efterhand och läggs till listan av blindhet, nedsatt lungfunktion, nervskador, leverskador, tarmproblem och missfall. Dessutom vållar förgiftade brunnar och grundvatten nya skador, enligt en rapport förra året.
De sju dömda är alla tidigare anställda vid Union Carbide. Domen blev två års fängelse och 100 000 rupier (17 000 kronor) i böter för att ha orsakat dödsfall genom oaktsamhet.
Men indiska människorättsaktivister som arbetar för rättvisa åt Bhopals offer är inte imponerade:
– Om inte detta är ett stort skämt så vet jag inte vad det ska kallas,” säger Rachna Dhingra, en av Bhopal-aktiviserna, till tv-kanalen Al Jazeera.
Union Carbide betalde 1989 i en uppgörelse med indiska staten 470 miljoner dollar. Företagets dåvarande styrelseordförande Warren Andersson har nekat att komma till Indien för att ställas till svars. De sju som nu dömts är alla indier.