Industriarbetarnas tidning

Fackbas hoppade av efter lönestrid

14 mars, 2016

Skrivet av

När IF Metall-klubben ville göra en lönekartläggning svarade Part i Kalix med varningar. Klubbordföranden har hoppat av och kräver nu att IF Metall sätter ner foten mot arbetsgivarna.
– Facket har blivit mesigt. Utvecklingen går år fel håll, säger Peter Isaksson.

En tidigare produktionschef hade lovat att inleda diskussioner om ett kompetenslönesystem, men när han slutade blev det kalla handen från övriga ledningen.

Peter Isaksson ville inte ge upp, och klubbstyrelsen började kartlägga medlemmarnas anställningsår, lön, kompetens och utbildning. Medellönen på Part låg då på drygt 22 000 kronor i månaden, långt under Teknikavtalets snitt på över 26 000 kronor.

– Vi pratade med folk när de jobbade, för att lönekartläggningen skulle gå smidigt, säger Peter Isaksson.

Högsta chefen, vd:n Anton Lundholm, var av en annan åsikt. Han kom ner och började skälla på Peter Isaksson.

– Han gapade och skrek att vi inte fick störa de som jobbade. Jag sa till honom att vi skulle fortsätta.
Det ledde till att Peter Isaksson fick en varning, en i raden under sina nästan två år som klubbordförande. Han fortsatte kämpa, men i höstas tog energin slut och han hoppade av sitt uppdrag.

Trots att Part då hade cirka 200 anställda var den fackliga tiden begränsad till en halvtidstjänst.
Peter Isaksson känner en besvikelse över att ledningen inte velat se fackklubben som en resurs utan som en fiende. Det har också varit tufft när han inte känt medlemmarnas uppbackning.

– En myra kan inte bygga en myrstack, alla måste vara med. Folk är rädda om jobben. Men det funkar inte att svära i det tysta åt sin låga lön och sitta och vänta på mirakel.

Peter Isaksson menar att IF Metall som facklig organisation måste bestämma sig. Att det inte går att ständigt backa tillbaka och stå med mössan i hand när arbetsgivarna vill försämra villkoren.

I teknikavtalet står att det bör finnas ett lönesystem på arbetsplatserna. Ett av IF Metalls avtalskrav är att högre individgarantier ska gälla på företag utan lönesystem, ett sätt att öka trycket på att lönesystem införs. Men det mesta talar för att arbetsgivarna inte kommer att gå med på kravet.

– Om vi tycker det är viktigt så får vi strida för det. På den här arbetsplatsen kan du jobba som en idiot men håller du upp käften får du knappt någon löneförhöjning. Chefernas godtycke styr, det är därför det behövs ett lönesystem.

Peter Isaksson tycker att Part är bra på att investera i verksamheten när det handlar om maskiner och teknik. Han har försökt argumentera för liknande satsningar på människorna.

– Om det finns morötter för att höja sin lön så blir man mer motiverad att göra ett bra jobb. Produktionen och kvalitén blir bättre, säger han.

– Men jag tror att ledningen är rädd för att lönerna riskerar öka mer än centrala avtalet.

Peter Isaksson känner sig uppgiven över det faktum att de fackliga organisationerna ständigt går med på försämringar för medlemmarna.

– Våra förfäder som kämpat och byggt upp facket måste vrida sig i sina gravar. Var är glöden för att bygga ett bättre Sverige? Facket har blivit mesigt. Det är som att vi lagt oss ner på rygg för att dö.

Enligt Anton Lundholm, vd på Part, har företaget kommit med förslag på ett lönesystem som bygger på prestation, flexibilitet, utveckling och lojalitet. Det testades skarpt i förra lönerörelsen.

Har ni planer på att förhandla fram ett lönesystem på Part?

– Ja, absolut. Arbetet har strandat då det varit turbulent i klubben. Det har inte funnits någon ordförande sedan i augusti.

När IF Metall-klubben skulle genomföra en lönekartläggning ska du ha agerat hotfullt och sagt att du ska tillkalla polis, stämmer det?

– Det stämmer ganska bra, men detta skedde efter en hel dag med kontroverser oss emellan. Det är sedan länge utagerat och jag har bett om ursäkt för att ha brusat upp onödigt mycket.

6 kommentarer till “Fackbas hoppade av efter lönestrid

 • Märkligt att medlemmarna inte vill ha högre lön och bättre villkor. Facket har större möjligheter att få igenom detta än när var och en förhandlar, vilket inte är helt lätt.

 • Det står att han inte känner medlemmarnas uppbackning, just så är det där jag jobbar också.
  I mitt fall handlar det inte om löner (ännu) men vi får en del klagomål som ”var är facket, ni gör inget” och när man väl försöker få till det som det klagas på så får man mothugg från medlemmar och chef.
  Så jag har full förståelse för hur jävligt det kan vara att ha dessa poster.
  Men ge inte upp hur jävligt det än må vara, det är dags för facket att resa sig igen och bli starkare.

 • Säg upp personalklubben genast! Arbetsgivarna tycker det är betydligt jobbigare att förhandla med ombudsmän!, plus att det passar inte jämt med att få ihop en tid som passar både parter(vilket arbetsgivarna ofta inte tycker om). Sen kan ni när som helst starta upp en ny personalklubb!. Jävlas på ett smart sätt tills arbetsgivaren ”skärper sig”. Lycka till!.

 • Tyvärr är metall en svag fackförening. Inte ens förhandlare och ombud från regionala och centrala avdelningar rår på Part AB. Grattis Part, ni har skapat en egen värld med egna regler och lagar, vi går bakåt i tiden. Snart är dagsverken tillsammans så får folket på Part stå utanför och hoppas att de får komma in och jobba.

 • Jag ska rita ett stort kors i taket den dagen det blir en ändring till det bättre i den här frågan. De lär snåla in i det sista med lönerna. Och ser man till den stora personalomsättningen och sjukfrånvaron de haft i det här företaget så förstår man att något är mycket fel. Hoppas nu bara att Anton och Co inser åt vilket håll det här kan bära åt innan de börjar hamra i de sista spikarna i företagets kista. De är inte bara vi på Part som läser artiklar som den här. Den kan lätt hamna på bordet hos framtida kunder till företaget som inte ser med blida ögon på sånt här. När ska ni börja inse att sånt här skadar företaget? Ni vill ju få ett bättre rykte, så sätt igång med drastiska förändringar till det bättre. Det tjänar både ni och vi som jobbar där på.

 • Men vilket bullshit, vi har inte haft ett lönesystem i fabriken på många år. Företaget vill inte det för att de anställdas löner hålls frysta genom att inte ha det.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Svårare säga nej till lönesystem

Det nya Teknikavtalet har vässats när det gäller kraven att införa system för rättvisare löner. Erfarenheten visar att lönesystem gynnar jämställdheten.

”Fungerande lönesystem ger ordning och reda”

IF Metall anklagar Teknikföretagen för att sabotera arbetet med lokala lönesystem.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Bättre lön oavsett kön

Bättre lön oavsett kön

Möt svetsaren, lödaren och montören Erlinda Piojo. Hon är en av många kvinnor på Enertech i Ljungby som höjt lönen med hjälp av bolagets lönesystem, som belönar fortbildning och arbetsrotation. Klyftan mot män krymper och är nu hälften mot snittet inom Teknikavtalet.

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

”Övertid är enda sättet att få upp lönen”

”Övertid är enda sättet att få upp lönen”

På Vida packaging logistics i Järna ligger lönerna från 21 450 kronor i månaden. Samtidigt som arbetsgivarnas bud i vårens avtalsrörelse ligger på 1,4 procent.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.