Industriarbetarnas tidning

Fackbas hoppade av efter lönestrid

14 mars, 2016

Skrivet av

När IF Metall-klubben ville göra en lönekartläggning svarade Part i Kalix med varningar. Klubbordföranden har hoppat av och kräver nu att IF Metall sätter ner foten mot arbetsgivarna.
– Facket har blivit mesigt. Utvecklingen går år fel håll, säger Peter Isaksson.

En tidigare produktionschef hade lovat att inleda diskussioner om ett kompetenslönesystem, men när han slutade blev det kalla handen från övriga ledningen.

Peter Isaksson ville inte ge upp, och klubbstyrelsen började kartlägga medlemmarnas anställningsår, lön, kompetens och utbildning. Medellönen på Part låg då på drygt 22 000 kronor i månaden, långt under Teknikavtalets snitt på över 26 000 kronor.

– Vi pratade med folk när de jobbade, för att lönekartläggningen skulle gå smidigt, säger Peter Isaksson.

Högsta chefen, vd:n Anton Lundholm, var av en annan åsikt. Han kom ner och började skälla på Peter Isaksson.

– Han gapade och skrek att vi inte fick störa de som jobbade. Jag sa till honom att vi skulle fortsätta.
Det ledde till att Peter Isaksson fick en varning, en i raden under sina nästan två år som klubbordförande. Han fortsatte kämpa, men i höstas tog energin slut och han hoppade av sitt uppdrag.

Trots att Part då hade cirka 200 anställda var den fackliga tiden begränsad till en halvtidstjänst.
Peter Isaksson känner en besvikelse över att ledningen inte velat se fackklubben som en resurs utan som en fiende. Det har också varit tufft när han inte känt medlemmarnas uppbackning.

– En myra kan inte bygga en myrstack, alla måste vara med. Folk är rädda om jobben. Men det funkar inte att svära i det tysta åt sin låga lön och sitta och vänta på mirakel.

Peter Isaksson menar att IF Metall som facklig organisation måste bestämma sig. Att det inte går att ständigt backa tillbaka och stå med mössan i hand när arbetsgivarna vill försämra villkoren.

I teknikavtalet står att det bör finnas ett lönesystem på arbetsplatserna. Ett av IF Metalls avtalskrav är att högre individgarantier ska gälla på företag utan lönesystem, ett sätt att öka trycket på att lönesystem införs. Men det mesta talar för att arbetsgivarna inte kommer att gå med på kravet.

– Om vi tycker det är viktigt så får vi strida för det. På den här arbetsplatsen kan du jobba som en idiot men håller du upp käften får du knappt någon löneförhöjning. Chefernas godtycke styr, det är därför det behövs ett lönesystem.

Peter Isaksson tycker att Part är bra på att investera i verksamheten när det handlar om maskiner och teknik. Han har försökt argumentera för liknande satsningar på människorna.

– Om det finns morötter för att höja sin lön så blir man mer motiverad att göra ett bra jobb. Produktionen och kvalitén blir bättre, säger han.

– Men jag tror att ledningen är rädd för att lönerna riskerar öka mer än centrala avtalet.

Peter Isaksson känner sig uppgiven över det faktum att de fackliga organisationerna ständigt går med på försämringar för medlemmarna.

– Våra förfäder som kämpat och byggt upp facket måste vrida sig i sina gravar. Var är glöden för att bygga ett bättre Sverige? Facket har blivit mesigt. Det är som att vi lagt oss ner på rygg för att dö.

Enligt Anton Lundholm, vd på Part, har företaget kommit med förslag på ett lönesystem som bygger på prestation, flexibilitet, utveckling och lojalitet. Det testades skarpt i förra lönerörelsen.

Har ni planer på att förhandla fram ett lönesystem på Part?

– Ja, absolut. Arbetet har strandat då det varit turbulent i klubben. Det har inte funnits någon ordförande sedan i augusti.

När IF Metall-klubben skulle genomföra en lönekartläggning ska du ha agerat hotfullt och sagt att du ska tillkalla polis, stämmer det?

– Det stämmer ganska bra, men detta skedde efter en hel dag med kontroverser oss emellan. Det är sedan länge utagerat och jag har bett om ursäkt för att ha brusat upp onödigt mycket.

6 kommentarer till “Fackbas hoppade av efter lönestrid

 • Märkligt att medlemmarna inte vill ha högre lön och bättre villkor. Facket har större möjligheter att få igenom detta än när var och en förhandlar, vilket inte är helt lätt.

 • Det står att han inte känner medlemmarnas uppbackning, just så är det där jag jobbar också.
  I mitt fall handlar det inte om löner (ännu) men vi får en del klagomål som ”var är facket, ni gör inget” och när man väl försöker få till det som det klagas på så får man mothugg från medlemmar och chef.
  Så jag har full förståelse för hur jävligt det kan vara att ha dessa poster.
  Men ge inte upp hur jävligt det än må vara, det är dags för facket att resa sig igen och bli starkare.

 • Säg upp personalklubben genast! Arbetsgivarna tycker det är betydligt jobbigare att förhandla med ombudsmän!, plus att det passar inte jämt med att få ihop en tid som passar både parter(vilket arbetsgivarna ofta inte tycker om). Sen kan ni när som helst starta upp en ny personalklubb!. Jävlas på ett smart sätt tills arbetsgivaren ”skärper sig”. Lycka till!.

 • Tyvärr är metall en svag fackförening. Inte ens förhandlare och ombud från regionala och centrala avdelningar rår på Part AB. Grattis Part, ni har skapat en egen värld med egna regler och lagar, vi går bakåt i tiden. Snart är dagsverken tillsammans så får folket på Part stå utanför och hoppas att de får komma in och jobba.

 • Jag ska rita ett stort kors i taket den dagen det blir en ändring till det bättre i den här frågan. De lär snåla in i det sista med lönerna. Och ser man till den stora personalomsättningen och sjukfrånvaron de haft i det här företaget så förstår man att något är mycket fel. Hoppas nu bara att Anton och Co inser åt vilket håll det här kan bära åt innan de börjar hamra i de sista spikarna i företagets kista. De är inte bara vi på Part som läser artiklar som den här. Den kan lätt hamna på bordet hos framtida kunder till företaget som inte ser med blida ögon på sånt här. När ska ni börja inse att sånt här skadar företaget? Ni vill ju få ett bättre rykte, så sätt igång med drastiska förändringar till det bättre. Det tjänar både ni och vi som jobbar där på.

 • Men vilket bullshit, vi har inte haft ett lönesystem i fabriken på många år. Företaget vill inte det för att de anställdas löner hålls frysta genom att inte ha det.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Svårare säga nej till lönesystem

Det nya Teknikavtalet har vässats när det gäller kraven att införa system för rättvisare löner. Erfarenheten visar att lönesystem gynnar jämställdheten.

”Fungerande lönesystem ger ordning och reda”

IF Metall anklagar Teknikföretagen för att sabotera arbetet med lokala lönesystem.

Bättre lön oavsett kön

Bättre lön oavsett kön

Möt svetsaren, lödaren och montören Erlinda Piojo. Hon är en av många kvinnor på Enertech i Ljungby som höjt lönen med hjälp av bolagets lönesystem, som belönar fortbildning och arbetsrotation. Klyftan mot män krymper och är nu hälften mot snittet inom Teknikavtalet.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

”Övertid är enda sättet att få upp lönen”

”Övertid är enda sättet att få upp lönen”

På Vida packaging logistics i Järna ligger lönerna från 21 450 kronor i månaden. Samtidigt som arbetsgivarnas bud i vårens avtalsrörelse ligger på 1,4 procent.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Låglöne­satsningen – lyckad modell eller en krusning på ytan?

Låglöne­satsningen – lyckad modell eller en krusning på ytan?

Hur få bort orättvisa löneskillnader? I senaste avtalsrörelsen testades ett nytt sätt att lösa den eviga frågan. Men låglönesatsningen har mötts av både ris och ros.

”Nu är det mer rättvist”

”Nu är det mer rättvist”

Många tjänar långt under snittlönen, och kvinnor tjänar mindre än män. Inför varje avtalsrörelse dyker frågan upp: Hur blir lönerna mer rättvisa? För tre år sedan prövades en ny lösning – nu börjar resultatet synas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.