Industriarbetarnas tidning

Nya villkoren för arbetslivet

20 september, 2016

Skrivet av

Höstbudgeten Lättare jobba deltid som arbetslös, fler utbildningsplatser och satsningar på nyanlända. DA listar några av nyheterna i regeringens budgetförslag.

Kunskapslyft

11 750 nya platser nästa år i yrkesvux och lärlingsvux ska göra det lättare för företag att rekrytera personal.

Fler arbetsmiljöinspektörer

Regeringen föreslår att Arbetsmiljöverkets anslag höjs med 25 miljoner kronor per år för att myndigheten ska kunna anställa fler arbetsmiljöinspektörer.

Bättre a-kassa för deltidare

I dag kan en person som är arbetslös på deltid högst få 75 dagars ersättning. Regeringen vill ändra det till att man kan vara deltidsarbetslös med a-kassa i högst 60 veckor.

Högre aktivitetsersättning

Garantibeloppet i sjuk- och aktivitetsersättningen, för den som har låga eller inga inkomster, höjs med 0,05 prisbasbelopp.

Ändringar för barnfamiljer

Jämställdhetsbonusen på max 13 500 till föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen slopas 2017. Flerbarnstillägget höjs. Även inkomstgränsen för bostadsbidraget höjs.

Satsningar på innovation

Regeringen vill satsa 845 miljoner på innovation, bland annat får industriforskningsinstituten mer pengar.

Fler nyanlända i jobb

Arbetsförmedlingen ska få ökade anslag för att fortare få nyanlända i arbete. Det är en del av de totalt 3,5 miljarder som ska satsas på flyktingar och integration.

Färre trainee-jobb

Satsningen på extratjänster och traineejobb har inte gett så många jobb, därför minskas utgifterna till det.

Fler betalar statlig skatt

Gränsen för att man ska betala statlig inkomstskatt sänks från 36 941 till 36 583 kronor i månaden.

Mindre reseavdrag

Den del av kostnaden för resor till och från jobbet som man inte får dra av i deklarationen på höjs från 10 000 kronor till 11 000 kronor.

Löpande lönerapportering

Regeringen vill att arbetsgivaren ska rapportera löpande om anställdas inkomster till Skatteverket, i stället för som nu en gång om året. Det kan börja gälla tidigast juli 2018.

Satsningar på klimat

Regeringen vill satsa 12,9 miljarder nästa år på klimat och miljö. Bland annat ska pengarna gå till järnvägen och till supermiljöbilspremien.

Lägre och högre energiskatter

Kärnkraftföretag får en sänkt skatt med sammanlagt 1,4 miljarder 2017 när skatten på termisk kraft fasas ut. Vattenkraftföretagen får sänkt fastighetsskatt, totalt cirka 1,9 miljarder. Det finansieras med höjd skatt på el för hushåll och tjänsteföretag.

Kemikaliestädning

Regeringen vill satsa 375 miljarder för att få bort farliga kemikalier i vardagen. Även företag kan få stöd för att byta ut farliga ämnen i produkter.

3 kommentarer till “Nya villkoren för arbetslivet

  • Man borde ha genomfört en grön skatteväxling från en avskaffad trafikförsäkringsskatt till höjd koldioxidskatt på fossila drivmedel!

  • Hur blir det med sjukpenningen till sjukskrivna?
    Skall man fortsätta handlägga den i avslagsfabrikerna så skjuka blir försatta i ekonomisk vanmakt som leder till att de blir kroniker.

  • För mig leder detta till ännu större och allvarligare ekonomisk utsatthet. Som sjukpensionär blir jag slagen och sparkad till och med när jag ligger ner.

    Inga lager eller villkor kan användas eller gäller när du blir skadad av jobbet eller på arbetet. Varför?
    Sedan står alla politiker och säger precis tvärt om. Vilken verklighet lever dom i, politikerna?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

Ett samarbetsprojekt i Värmland har gett över åttio arbetslösa ungdomar jobb i industrin. En av dem är William Sjöström på RZ Zampart i Karlstad.

”Det var inte svårt att få jobb”

”Det var inte svårt att få jobb”

Många arbetsplatser skriker efter kvalificerade arbetare. Samtidigt har många nya människor kommit till Sverige de senaste åren, och letar nu jobb. Bilia i Stockholm har försökt lösa den ekvationen.

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Anthony Nöjdberg lär kvinnorna på anstalten Hinseberg att svetsa. Kunskaperna ger chans till en nystart på utsidan.

Nu skärps kraven på industri­utbildningar

Arbetsförmedlingen skärper kraven när man nu köper upp ny industriutbildning: 60 procent av deltagarna ska klara kunskapstestet i slutet av utbildningen. För dåliga resultat kan leda till förlorat uppdrag.

Hård prispress i industri­utbildningen

Priset på arbetsmarknadsutbildningar har pressats, men varierar kraftigt i landet. En vecka på industriteknikutbildning kan kosta 4 800 kronor på en ort och 1 780 på en annan. Statliga Lernia prispressar mest.

”Sluta sprida fel fakta”

”Sluta sprida fel fakta”

”Centerpartiet förvränger fakta när de vill driva fram en privatisering av Arbetsförmedlingen. Det är både uppseendeväckande och allvarligt”, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

”Matchningen måste förbättras”

”Matchningen måste förbättras”

Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.