Industriarbetarnas tidning

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

30 december, 2016

Skrivet av

Bakgrund:

2010 fick mannen, och sex andra från Kamerun, ett anställningserbjudande om skogsarbete i Sverige. Där angavs en månadslön på 18 500 kronor plus traktamente på 200 kronor om dagen.

När de väl började arbeta säsongen 2011 fick de ackordslön i stället för månadslön, och ska ha beordrats att jobba från klockan 06 på morgonen till runt klockan 22 på kvällen, samt även på lördagar och söndagar.

Trots detta fick de inte den lön de hade förväntat sig och inte heller någon övertidsersättning eller traktamente. Den lön som betalades ut ska inte heller ha kommit i tid.

GS medlem erbjöds att stanna kvar och arbeta för bolagets ägare även mellan säsongerna till en månadslön på 15 000 kronor. Medlemmen uppger att han inte har fått någon lön alls för den här perioden, men att han trots det stannat kvar.

– Han lovade mig hela tiden att jag skulle få pengarna. Jag litade på honom och hoppades länge att han talade sanning, har han tidigare berättat för Dagens Arbete.

Det blir inga pengar för den GS-medlem från Kamerun som tillsammans med sex landsmän stämt skogsbolaget Skogsnicke – trots att tingsrätten slår fast att de har rätt till ersättning.

– Om arbetsgivaren inte kan hållas personligt ansvarig när den bedrar folk är det naturligtvis ett problem, säger GS ombudsman Magnus Lindberg.

Enligt tingsrätten är skogsarbetarnas ekonomiska krav rimliga, men då företaget, som drevs som ett aktiebolag, har försatts i konkurs kan inga pengar betalas ut. För att det ska kunna ske måste det gå att bevisa att ägaren handlat så pass fel eller brottsligt att han kan ställas personligen ansvarig, och där menar tingsrätten att det inte lagts fram tillräckliga bevis.

– Det är både en besvikelse och en upprättelse. Domstolen slår fast att vår medlem och de övriga blev lurade. I huvudsak går de helt på det vi lagt fram. Domstolen slår också fast att en arbetsgivare ska stå vid det anställningserbjudande som upprättas från början, säger Magnus Lindberg.

Att tingsrätten kommit fram till att bolagets ägare inte kan hållas personligt ansvarig sätter fingret på ett problem som borde korrigeras i lag, enligt Magnus Lindberg.

– Det är naturligtvis illa, och blir någonting vi får ha med oss in i debatten kring hur arbetstillstånden används. Det är inte helt otänkbart att det föranleder oss att överklaga, säger han.

Eftersom kamerunierna har förlorat sina mål ska de också betala rättshjälpskostnaderna för Skogsnickes ägare, på strax under en miljon kronor.

5 kommentarer till “Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

  • Man skulle kanske göra något åt denna skevhet i försäkringarna då? Men vågar man?
    Som det är nu så är det bara fina ord och ingen verkstad.
    Detta väcker oro och ytterligare förskt mot facket självt, ty man hjälper inte den svaga, här. Varför gör man ingenting åt detta enorma problem?

  • Om ingen kan hållas personligt ansvarig vem är det då som är ansvarig? Det här företaget eller rättare sagt ägarna borde ha näringsförbud. Det är helt orimligt att begära att kamerunierna ska stå för kostnaderna, facket får ta det om inte ett eventuellt överklagande ändrar på det.

  • Det var Niklasson som var stämd, Skogsnickes talan var återkallad se tredskodom i Göteborgstingsrätt vilket det hänvisas till i domen

    georg carlde
    fd Timmermansbas

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.

”Alla varningsklockor ringde”

GS-facket varnade både Migrationsverket och kunden Holmen Skog för det konkursade bolaget.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

GS storsatsar för ordning i skogen

GS storsatsar för ordning i skogen

Extra personalresurser för uppsökeri och information, fler kontroller och ett nytt samarbete med skogsbolagen – GS-facket ökar insatserna för att motverka fusk och osund konkurrens i skogen. Sommarhalvåret är högsäsong för plantering och röjning i de svenska skogarna. Nästan all säsongsanställd arbetskraft – 97 procent – är migrantarbetare, skriver GS-facket på sin hemsida. En stor […]

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

GS stämmer Skogsnicke för bedrägeri

Historien om skogsarbetarna från Kamerun fortsätter. Nu stämmer fackförbundet GS företaget Skogsnicke för bedrägeri. Facket kräver drygt 400 000 kronor i utebliven lön och traktamente för en medlems räkning.

Här finns miljoner för bättre hälsa

Här finns miljoner för bättre hälsa

I en gammal stödfond ligger 200 miljoner kronor som kan användas till bättre arbetsmiljö, säkerhet och hälsa inom skogs- och pappersindustrin. Men få känner till att de kan söka pengar.

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är även positiv till att bara tillåta arbetskraftsinvandring i branscher med brist på arbetskraft.

Stora Enso anmäls till FSC

Stora Enso anmäls till FSC

Nyutbildade utländska maskinförare ska ersätta lokala entreprenörer. Nu anmäls Stora Enso för brott mot FSC:s regelverk – för andra gången i år.

Fusk med löner i skogen

Fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.