Ministern: Vi har en sjukförsäkring som gått sönder
Ardalan Shekarabi (S) efter mötet med GS om utförsäkrade medlemmar: ”Vi måste göra allt vi kan för att återupprätta tryggheten vid sjukdom.”
Industriarbetarnas tidning
12 juni, 2017
Skrivet av Elinor Torp
Koll på Skyddet för mammor och pappor är starkt. Få länder ger föräldrar lika stora rättigheter som Sverige. Men det gäller att själv ta reda på vad som gäller.
har ni rätt att vara lediga. Sverige har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar.
Fram till att barnet är ett och ett halvt år har du rätt att vara helt ledig från jobbet. Men du måste göra upp med din arbetsgivare redan från början hur länge du planerar att vara borta.
Du måste meddela din arbetsgivare – senast två månader i förväg. Viktigt är också att ni pratar om hur ditt jobb ska bli gjort under tiden du är borta.
Redan 60 dagar innan förlossningen har mamman rätt att vara ledig från arbetet.
Har du ett fysiskt påfrestande jobb eller om arbetsmiljön riskerar att skada dig eller barnet kan du ansöka om graviditetspenning hos Försäkringskassan.
Totalt har föräldrar i Sverige rätt att vara lediga 480 dagar, 240 dagar var om ni är två. 90 dagar är öronmärkta och kan inte överlåtas om ni har gemensam vårdnad. De andra dagarna kan ni fördela hur ni vill.
Under de intensiva dagarna efter förlossningen har ni båda rätt att vara hemma med barnet, tio dagar om ni får ett barn – tjugo dagar om ni får tvillingar. Dessutom har ni rätt till dubbeldagar under det första året. Då kan ni ta ut föräldrapenning bägge två och vara hemma från jobbet i en månad, max 30 dagar.
Du behöver inte ta ut hela dagar. Du kan till Försäkringskassan fylla i halv, tre fjärdedels, en fjärdedel eller till och med en åttondels dag. På så sätt kan du dela dagar med den andra föräldern.
Om ni har råd kan ni spara föräldradagar och bara ta ut ersättningen några få dagar i veckan. Det kan också vara bra att blanda lägstanivådagar med sjukpenningdagar. Ersättningen baseras på din SGI, din sjukpenninggrundande inkomst. Hur mycket du har jobbat och vad du tjänar avgör vilken ersättning du får.
Dagar på lägstanivå ger endast 180 kronor om dagen.
Att ta ut för många dagar i veckan fram till ettårsdagen skapar problem om man vill vara hemma längre. Efter ett år måste du ta ut minst fem dagar i veckan för att inte förlora din sjukpenninggrundade inkomst.
Om barnet blir sjukt när du börjat arbeta igen, anmäler du det till Försäkringskassan och får tillfällig föräldrapenning. Det kallas för vab, vård av sjukt barn.
Du har också rätt att vara tillfälligt ledig om du sparat föräldradagar och säger till i god tid.
När du kommer tillbaka har du rätt att återfå dina gamla arbetsuppgifter. Du kan inte omplaceras hur som helst. Om företaget däremot organiserar om hela sin verksamhet så kan du få nya uppgifter.
Du har rätt att förkorta din arbetstid med en fjärdedel fram till att barnet är åtta år.
2014 kom nya regler. Föräldrar till barn födda efter det kan jobba 75 procent ända till barnet är tolv år.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.