Industriarbetarnas tidning

Flera bud på konkursdrabbade Componenta

1 augusti, 2017

Skrivet av

Det finns hopp för underleverantören Componenta i Virsbo och Arvika, trots att företagen begärts i konkurs. Konkursförvaltaren håller på att titta på möjliga köpare.
– Vi siktar på att inte ha något avbrott i produktionen.

Den 13 juli – mitt i många anställdas semester – lämnade Componenta Arvika AB och Componenta Wirsbo AB in konkursansökningar. Då hade bolagen varit under rekonstruktion i drygt ett halvår, men inte lyckats komma helt på fötter igen. Ungefär 200 anställda berörs.

Enligt konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson finns det dock gott hopp att rädda fabrikerna. Flera möjliga köpare har lagt bud och på fredag ska man börja förhandlingar.

– I ett bästa scenario vi har lyckats sälja det inom två veckor.

Finskägda Componenta tillverkar smidesdetaljer till tung fordonsindustri, och ingår i en lång tillverkningskedja. Om fabrikerna ska drivas vidare är det därför viktigt att det inte inte blir något avbrott i produktionen. Det tror Lars-Henrik Andersson är möjligt.

Han kan inte säga något om vilka som lagt bud, men vet att många av Componentas kunder skulle föredra om köparen var en industriell aktör.

– Men sen ska det ju vara bästa priset också.

Någon styckning av företaget tror han inte är aktuell, bland annat kostar det för mycket att flytta maskinerna.

– Oavsett vilken köpare det blir är utgångspunkten att driva vidare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.