Industriarbetarnas tidning

Flera bud på konkursdrabbade Componenta

1 augusti, 2017

Skrivet av

Det finns hopp för underleverantören Componenta i Virsbo och Arvika, trots att företagen begärts i konkurs. Konkursförvaltaren håller på att titta på möjliga köpare.
– Vi siktar på att inte ha något avbrott i produktionen.

Den 13 juli – mitt i många anställdas semester – lämnade Componenta Arvika AB och Componenta Wirsbo AB in konkursansökningar. Då hade bolagen varit under rekonstruktion i drygt ett halvår, men inte lyckats komma helt på fötter igen. Ungefär 200 anställda berörs.

Enligt konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson finns det dock gott hopp att rädda fabrikerna. Flera möjliga köpare har lagt bud och på fredag ska man börja förhandlingar.

– I ett bästa scenario vi har lyckats sälja det inom två veckor.

Finskägda Componenta tillverkar smidesdetaljer till tung fordonsindustri, och ingår i en lång tillverkningskedja. Om fabrikerna ska drivas vidare är det därför viktigt att det inte inte blir något avbrott i produktionen. Det tror Lars-Henrik Andersson är möjligt.

Han kan inte säga något om vilka som lagt bud, men vet att många av Componentas kunder skulle föredra om köparen var en industriell aktör.

– Men sen ska det ju vara bästa priset också.

Någon styckning av företaget tror han inte är aktuell, bland annat kostar det för mycket att flytta maskinerna.

– Oavsett vilken köpare det blir är utgångspunkten att driva vidare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.