Industriarbetarnas tidning

LKAB provar nya brytmetoder inför jätte­satsning

22 januari, 2018

LKAB planerar att bygga nya huvudnivåer i gruvorna i både Kiruna och Gällivare. Inför jätteinvesteringen ska företaget öppna en testgruva för att undersöka nya brytmetoder.

Statliga LKAB planerar den kan kanske största industriinvesteringen som gjorts i Sverige skriver Dagens Industri. Att bygga den nuvarande huvudnivån i Kirunagruvan kostade 12,5 miljarder och i den i Gällivare kostade 6,5 miljarder.

LKAB:s vd Jan Moström säger till DI att de nya huvudnivåerna i gruvorna måste vara i drift senast 2030. Han tror att de kommer bli väsentligt dyrare att bygga än de nuvarande nivåerna.

Ove Stålnacke är ordförande i IF Metalls klubb Gruvtolvan i Kiruna. Han säger att planerna ligger så långt fram i tiden att det är svårt att säga vad det innebär för medlemmarna.

– Man måste eventuellt börja titta på en ny brytmetod och det är vad LKAB håller på med nu. Att fortsätta på det sätt vi gör nu menar företaget blir för kostsamt, säger han till DA.

Han berättar att man planerat att öppna en testgruva i Kiruna i år där man ska ta fram nya brytmetoder. De nya tekniker som utvecklas ska användas både i Kiruna och Gällivare.

– Vi måste se vart vi hamnar i de olika försök som ska genomföras innan man uttalar sig om hur det blir. Allt är bara i planeringsstadiet, säger han och fortsätter:

– Men det blir ordentliga tester, så det tror jag på. Det kommer att handla om ortbredder, orthöjder och hur man ska spränga i berget.

En ”gruvort” är en uppsprängd tunnel som används för att nå en malmfyndighet i samband med gruvdrift.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga gruvarbetare.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Jonny Kumpula var en av dem.

Sprickan i Malmfälten

Sprickan i Malmfälten

Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

Vi behöver både återvinna metaller och utvinna allt som går ur gruvavfall. Men det räcker ändå inte för den gröna omställningen som nu krävs, skriver LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar från sitt tidigare förslag att totalförbjuda gruvarbete under jord för gravida och ammande.

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

”Det är slut med kolbrytning”

”Det är slut med kolbrytning”

För två år sedan reste DA till Asturien i Spanien, där kolbrytningen höll på att fasas ut. Vi stämmer av med kolbrytaren Rafael, som fick jobb på ett värmeverk i en omvandlad kolgruva, om hur det går.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

”Största skillnaden är ljudnivån”

”Största skillnaden är ljudnivån”

Gruvbolaget Boliden satsar på eldrift i Aitik. Med fyra truckar som går på el från vattenkraft sparar bolaget 800 000 liter diesel per år.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.