Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Jobbet och politiken hänger ihop

22 februari, 2018

Skrivet av

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Krönika Fackligt arbete och politik hänger ihop. Därför ska GS arbeta för en rättvis fördelningspolitik och motverka alla former av diskriminering.

Jag får ofta frågan varför GS engagerar sig i valrörelsen. Jag tänkte försöka ägna denna krönika till att besvara frågan.

I GS stadgar är det uttryckligen skrivet att förbundet ska tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhällslivet i övrigt. Detta kan göras på flera sätt och stadgarna räknar upp tio områden där GS ska vara aktiva för att uppfylla det övergripande målet om att tillvarata medlemsintresset.

Några av punkterna är direkt kopplade till den politiska arenan. Bland annat ska GS arbeta för en demokratisk och socialistisk samhällsutveckling grundad på politisk, social och ekonomisk demokrati.

Vi ska vidare arbeta för en rättvis fördelningspolitik och motverka alla former av diskriminering. Stadgarnas målsättningsparagraf avrundas med att GS också ska verka för allas rätt till arbete.

För mig som förbundsordförande räcker egentligen detta som motiv till att vara aktiv i valrörelsen. Det är alltså min stadgeenliga skyldighet att driva medlemsintresset i valrörelsen. Men även om stadgar är bra att luta sig mot räcker de kanske inte som bränsle för att engagera förbundet i den politiska debatten.

Om man ska hitta argument utifrån dagens politiska kontext så gäller det att identifiera vilka områden som är viktiga utifrån vår fackliga synvinkel.

GS har därför tagit fram fyra områden där vi ska vara särskilt aktiva. Det första handlar om näringspolitiken. Förutsättningarna för våra branscher att utvecklas är central för att det ska finnas trygga jobb, men också växa fram nya.

Det andra handlar om arbetsmiljön. Vi vet att detta är en av de viktigaste medlemsfrågorna och här har politiken en viktig roll för att skapa goda förutsättningar för säkra arbetsplatser.

Vi kommer också att lyfta fram spelreglerna på svensk arbetsmarknad. Även här lägger politiken en grund för hur arbetsmarknadens parter kan samspela. Det är centralt för oss att inte rubba maktbalansen på arbetsmarknaden. Redan nu ser vi hur högern lägger förslag efter förslag som kraftigt skulle försvåra våra förutsättningar att träffa starka kollektivavtal.

I anslutning till detta kommer vi också att lyfta vikten av en bra integration på arbetsmarknaden. Vi ser hur våra branscher nu lider av en kraftig arbetskraftsbrist. Vi har möjlighet att bli en integrationsmotor. Kan vi bidra till att nyanlända kommer in på arbetsmarknaden tjänar vi alla på det.

Utmaningen är att lyckas med detta utan att det påverkar vår kollektivavtalsmodell. Även på detta område ligger det nu politiska förslag som skulle kunna slå sönder den svenska modellen.

Detta är fyra områden där GS kommer att vara särskilt aktiva. Vi gör det för att förbättra vardagen för våra medlemmar. Vi gör det för att så många som möjligt den 9 september ska rösta för schysta jobb.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

Det gäller att vi håller ihop

Det är rätt enkelt. Vi måste vara många för att kunna påverka våra löner och villkor, skriver Per-Olof Sjöö.

Detta har vi lärt oss av pandemin

Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Mångfaldens motsats är enfald

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.