Vi förtjänar bättre än så här
egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
22 februari, 2018
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Krönika Fackligt arbete och politik hänger ihop. Därför ska GS arbeta för en rättvis fördelningspolitik och motverka alla former av diskriminering.
Jag får ofta frågan varför GS engagerar sig i valrörelsen. Jag tänkte försöka ägna denna krönika till att besvara frågan.
I GS stadgar är det uttryckligen skrivet att förbundet ska tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhällslivet i övrigt. Detta kan göras på flera sätt och stadgarna räknar upp tio områden där GS ska vara aktiva för att uppfylla det övergripande målet om att tillvarata medlemsintresset.
Några av punkterna är direkt kopplade till den politiska arenan. Bland annat ska GS arbeta för en demokratisk och socialistisk samhällsutveckling grundad på politisk, social och ekonomisk demokrati.
Vi ska vidare arbeta för en rättvis fördelningspolitik och motverka alla former av diskriminering. Stadgarnas målsättningsparagraf avrundas med att GS också ska verka för allas rätt till arbete.
För mig som förbundsordförande räcker egentligen detta som motiv till att vara aktiv i valrörelsen. Det är alltså min stadgeenliga skyldighet att driva medlemsintresset i valrörelsen. Men även om stadgar är bra att luta sig mot räcker de kanske inte som bränsle för att engagera förbundet i den politiska debatten.
Om man ska hitta argument utifrån dagens politiska kontext så gäller det att identifiera vilka områden som är viktiga utifrån vår fackliga synvinkel.
GS har därför tagit fram fyra områden där vi ska vara särskilt aktiva. Det första handlar om näringspolitiken. Förutsättningarna för våra branscher att utvecklas är central för att det ska finnas trygga jobb, men också växa fram nya.
Det andra handlar om arbetsmiljön. Vi vet att detta är en av de viktigaste medlemsfrågorna och här har politiken en viktig roll för att skapa goda förutsättningar för säkra arbetsplatser.
Vi kommer också att lyfta fram spelreglerna på svensk arbetsmarknad. Även här lägger politiken en grund för hur arbetsmarknadens parter kan samspela. Det är centralt för oss att inte rubba maktbalansen på arbetsmarknaden. Redan nu ser vi hur högern lägger förslag efter förslag som kraftigt skulle försvåra våra förutsättningar att träffa starka kollektivavtal.
I anslutning till detta kommer vi också att lyfta vikten av en bra integration på arbetsmarknaden. Vi ser hur våra branscher nu lider av en kraftig arbetskraftsbrist. Vi har möjlighet att bli en integrationsmotor. Kan vi bidra till att nyanlända kommer in på arbetsmarknaden tjänar vi alla på det.
Utmaningen är att lyckas med detta utan att det påverkar vår kollektivavtalsmodell. Även på detta område ligger det nu politiska förslag som skulle kunna slå sönder den svenska modellen.
Detta är fyra områden där GS kommer att vara särskilt aktiva. Vi gör det för att förbättra vardagen för våra medlemmar. Vi gör det för att så många som möjligt den 9 september ska rösta för schysta jobb.