”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”
Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.
Industriarbetarnas tidning
17 september, 2018
Skrivet av Harald Gatu
Nöjda anställda. Här är arbetarna som inte har haft någon semester på över tio år. Det vill de fortsätta med, för det har gett dem ett bättre liv.
Det började med att företaget inte ville stänga under industrisemestern. Facket informerades och kom med ett förslag till skiftschema för året runt-drift. Semestern slopades och semesterdagarna lades ut i schemat så att långledigheterna blev längre. Systemet har funnits i över tio år och har förfinats med tiden.
Kent Kronqvist, i dag IF Metallklubbens ordförande, var en av dem som förhandlade fram de nya arbetstiderna.
– Det var perfekt när barnen var små och man kunde ta ett större ansvar hemma. Arbetarna får regelbundet rösta om arbetstiderna. Nästan alla vill behålla dem.
Skulle aldrig i livet vilja jobba på ett annat sätt… Nu har jag tid till så mycket, renovera huset till exempel.
Ingemar Allerhagen
Morgan Frösslund gick tidigare skift vid Kanthal i Hallstahammar.
– Jag tror inte något kan mäta sig med det vi har, säger han. Han har fått mycket tid över för barnen under de tio år han har jobbat här. I dag har de hunnit bli elva och fjorton år.
– All tid man har varit med dem, det har man igen. Nackdelen är väl att man inte har kunnat vara lika närvarande under helger och vid deras lov. Men vardagen blev så mycket lättare med skiftschemat.
Dagens Arbete följer med Morgan Frösslund in på eftermiddagsskiftet. De som jobbat förmiddag dröjer en stund innan de går hem och summerar gärna fördelarna med arbetstiderna.
Roger Lidén: Perfekt när man som jag vill hem och banka plåt. Sysslar med folkrace och då är det helt perfekt att vara långledig emellanåt.
Ingemar Allerhagen: Skulle aldrig i livet vilja jobba på ett annat sätt. Tidigare var jag bilmekaniker och jobbade dagtid och veckorna gick så här, pang, pang, pang. Helgerna bara försvann och man hann inte med nånting annat än att bara jobba. Nu har jag tid till så mycket, renovera huset till exempel.
Ludwig Kjellbo Krig: Jag har varit lastbilschaufför och kört post. Så jag har alltid jobbat skift. Men inget har varit bättre än det här. Har jobbat här två och ett halvt år och under den tiden har det blivit många långresor.
Göran Pantzar: Man hinner koppla av och pyssla. Just nu håller jag på att renovera mitt garage där jag skruvar med min Chevrolet Malibou, en sjuttisexa.
Finns det inga nackdelar med systemet?
– Det ska vara när man kommer hit efter en långledighet, då kan det kännas segt, säger flera. ”Vi vill ju ha det så här, det har ju vi bestämt i omröstningar.”
Men är det inte konstigt att inte få sina fyra till fem semesterveckor i juli som alla andra?
– Nu var jag långledig i maj när det var så fint. Nästa gång blir i mitten av augusti. Då får jag ju ytterligare en lång sommarledighet.” säger Morgan Frösslund.
Kent Kronqvist var med och förhandlade fram de populära arbetstiderna. På 60 veckor har man fem långledigheter à 19 dagar. Efter sju skift, blandat för- och eftermiddag och natt, är man ledig fyra eller fem dagar innan nästa sjuskiftsperiod.
I schemat ligger 20 semesterdagar utlagda i långledigheterna. De fem återstående semesterdagarna får man ansöka om.
För att gå med på året runt-drift förhandlade facket fram en kompensation: en klumpsumma på 4,1 procent av föregående årslön, inklusive alla tillägg.
Gav i år uppåt 19 000 kronor.
Jämnare drift, alltid öppet och framför allt fördelar när hjärtat i fabriken, ugnen, renoveras. Nu behöver vi inte mura om den lika ofta, säger HR-chefen Gunilla Lindskog Andersson.
– Nu stoppar vi var artonde månad i stället för att, som tidigare, vara hänvisade till var tolfte.