Industriarbetarnas tidning

DA nomineras för sin förklarande journalistik

19 mars, 2019

Skrivet av Hans Strandberg

Dagens Arbetes medarbetare fortsätter att skörda nomineringar till Fackföreningspressens pris.

Reportern Elinor Torp och fotografen David Lundmark granskade i två reportage i fjol det svenska skuggsamhället. Detta arbete nomineras nu till Fackföreningspressens pris i klassen ”Bästa avslöjande”, som delas ut i april.

Skyddslösa arbetare river asbest

De båda visade i text och bild hur ett laglöst arbetsliv har vuxit fram där utländsk arbetskraft utnyttjas på byggen, bilverkstäder, i industrin och i städbranschen.

Längst ner i en lång entreprenörskedja river de asbest mitt bland skolbarn, utan skydd och till mycket låg lön. Ibland får de inget alls. De bor i usla miljöer, inne i verkstäder och i garage.

Läs också:”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Det stod klart att Sverige halkat efter i bekämpande av arbetslivskriminalitet, när DA for till Norge för att visa hur man där gjort för att stoppa exploateringen och sätta de skyldiga i fängelse.

De övriga nominerade är Ibrahim Alkhaffaji, Mattias Dahlgren, Martina Frisk och Karl Martinsson på Sekotidningen och Arbetet för en gemensam granskning av hur arbetslösa utnyttjas och tidningen Journalistens Johannes Nessers ”Striden om lärartidningarna”

I klassen ”Bästa förklarande text” är Dagens Arbetes Rasmus Lygner en av tre nominerade. Han blir det för en djuplodande och välberättade granskning av dem som Kronofogden kallar ”evighetsgäldenärer”, alltså skuldsatta i decennier.

Rasmus gör det genom att berätta om Kjell, en av tiotusentals svenskar som efter ett enda misstag fastnat i en skuldfälla som efter snart 30 år inte släppt taget.

Blir Kjell någonsin fri?

Det är en berörande men också osminkad historia om Kjell, men visar också hur politiska beslut och en sträng svensk moral lagt en tung börda på de skuldsatta.

Detta tillsammans med tidslinjer, ordlistor och grafik bildar en pedagogisk förklaring till ett stort samhällsproblem och dess ibland brutala följder för dem som drabbas.

Tillsammans med Rasmus nomineras också Per Hagström på Chef & ledarskap för ett reportage om en kontroversiell lärare och Annika Jensfelt, Arkitekten, för artikeln ”Exotiska träd ska säkra stadens grönska”.

I förra veckan blev det klart att vår medarbetare Isak Krantz nomineras i klassen ”Bästa redigering”. Det innebär att Dagens Arbete har chansen att vinna i tre av åtta prisklasser.

– Jag har världens bästa redaktion. Det är verkligen roligt att Dagens Arbete nominerats till fler priser och just i klasserna bästa förklarande text och bästa avslöjande. Båda är genrer som är ett signum för vår tidning, kommenterar chefredaktör Helle Klein.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

DA kan vinna Guldspaden

DA kan vinna Guldspaden

Dagens Arbete nomineras återigen till Sveriges finaste pris för grävande journalistik – Guldspaden – för reportaget om det svenska skuggsamhället.

Granskningen Sjuka Samhall gav en Guldspade

Granskningen Sjuka Samhall gav en Guldspade

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp prisades på lördagskvällen med en Guldspade för sin granskning av det statliga företaget Samhall. ”Jag vill tillägna priset till de på Samhall som farit illa”, säger Elinor Torp.

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har tilldelats Pennskaftspriset för sitt journalistiska arbete.

Elinor Torp nominerad till Pennskaftspriset

Dagens Arbetes reporter kan prisas för sin bevakning av skuggsamhället.

Domen om människo­exploatering är en viktig signal

Domen om människo­exploatering är en viktig signal

Fängelse i åtta månader. Skadestånd för kränkning och utebliven lön. Det är en signal till arbetsgivare som satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

Den nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skugg­samhället

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skugg­samhället

Elinor Torp kan bli Årets journalist. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

DA:s reporter får prestigefullt stipendium

Dagens Arbetes arbetsmiljöreporter Elinor Torp har fått det prestigefulla Hiertastipendiet av Publicistklubben. Hon får det för att fortsätta granska svensk arbetslivskriminalitet.

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.