”Det var inte svårt att få jobb”
Många arbetsplatser skriker efter kvalificerade arbetare. Samtidigt har många nya människor kommit till Sverige de senaste åren, och letar nu jobb. Bilia i Stockholm har försökt lösa den ekvationen.
Industriarbetarnas tidning
8 april, 2019
Skrivet av Harald Gatu
Unga och jobb I Värmland har facket sett till att unga arbetslösa fyller luckorna efter dem som pensionerar sig. Över åttio ungdomar har fått jobb. En av dem är William Sjöström på RZ Zampart i Karlstad.
Ett projekt i Värmland för att ge arbetslösa ungdomar jobb i industrin.
IF Metall och Arbetsförmedlingen besökte ett 80-tal företag för att kartlägga det framtida rekryteringsbehovet. Vart femte företag hade akut brist på personal. En brist som skulle förvärras när många äldre går i pension.
Ett 80-tal ungdomar fick jobb efter att ha utbildats på Lernia och Yrkesakademin. Ung verkstad avslutades i fjol men följs nu upp av skräddarsydda rekryteringsutbildningar. I det projektet samarbetar IF Metall, Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen, IUC-Värmland och Paper province.
120 personer jobbar på legotillverkaren RZ Zampart i Karlstad, varav 100 i produktionen. Kunderna finns framför allt i fordonsindustrin och försvarsindustrin. Ingår som ett av tolv verkstadsföretag i RZ-gruppen.
Egentligen hade han tänkt bli djurvårdare. Men när han för några år sedan hade gått ut gymnasiets djurvårdarlinje fanns inga jobb. I närmare två år gick William arbetslös.
Sedan fick han upp ögonen för Ung verkstad, ett projekt som IF Metall drev tillsammans med Arbetsförmedlingen och Teknikföretagen för att klara generationsväxlingen i industrin.
– Jag fick prova på att svarva, svetsa och fräsa och det var jättekul. Som träslöjd i skolan ungefär, fast med metall.
Utbildningen ombesörjdes av Lernia och Yrkesakademin. William Sjöström fick 42 veckors utbildning varvad med praktik. Bland annat på legotillverkaren RZ Zampart i Karlstad. Ett av många företag som insåg att det snart skulle bli kris om man inte kunde locka fler ungdomar. Av de 60 som då jobbade i produktionen skulle hälften gå i pension inom tio år.
Vi fick snabbt en dialog med skolan vilket är ruggigt viktigt. Då blir utbildningen relevant både för eleven och för företaget.
Anders Helgesson, produktionschef
I dag har företaget anställt sex ungdomar via Ung verkstad. William Sjöström fick, i likhet med de andra, gå direkt in i ett skiftlag där en av arbetskamraterna fungerade som mentor. Handledaren fanns alltså i arbetslaget.
– Det fungerade hur bra som helst. Det dröjde inte många veckor förrän jag körde en fleroperationsmaskin alldeles själv.
Produktionschefen Anders Helgesson är mycket nöjd med Ung verkstad-projektet.
– Vi fick snabbt en dialog med skolan vilket är ruggigt viktigt. Då blir utbildningen relevant både för eleven och för företaget.
De senaste årens högkonjunktur har nära nog fördubblat personalstyrkan i produktionen, från 60 för några år sedan till drygt 100 i dag. Men sökandet efter personal fortsätter eftersom ännu fler ska gå
i pension.
Vi behöver nyanställa, säger Anders Helgesson. För även om vi fortsätter att automatisera, vilket är nödvändigt om vi ska klara prispressen, så måste vi ändå nyrekrytera eftersom så många går i pension.
Ung verkstad är ett avslutat projekt. Men snart startar ett nytt som bland annat IF Metalls Värmlandsavdelning och Arbetsförmedlingen just kört i gång: rekryteringsutbildning. IF Metall-avdelningens Blåvitt Elofsson och Arbetsförmedlingens utbildningskoordinator Jan Asp åker runt till ett tiotal företag som valts ut.
– Vi vill kunna erbjuda en form där företagen på ett tidigt stadium kommer i kontakt med de arbetslösa, säger Blåvitt Elofsson.
– Arbetsgivarna ska kunna träffa arbetslösa som sedan erbjuds en skräddarsydd
utbildning som passar företagen.
Ute i verkstan står William Sjöström och sköter balkmaskinen. Volvos lastvagnar ska få sina balkar till bakaxlarna. Tunga grejer. En pall med tio balkar väger upp mot ett ton. Längtar han trots allt inte till djuren?
–Ibland gör jag det, men det här är ett riktigt bra jobb. Jag gillar det. Här blir jag nog kvar tills kroppen spricker.
Var inte rädd att ta in den som inte kan yrket. Titta i stället på de personliga egenskaperna, som motivation och engagemang.
Dela upp arbetsuppgifterna. Alla måste inte kunna allt. Till exempel: Om man har tre CNC-maskiner så kanske man inte behöver en operatör till varje maskin. Det kan räcka med två operatörer och en som kan serva maskinerna.
Gå ut i samhället och marknadsför företaget lokalt. Samarbeta med utbildningsväsendet och fortbildningen. För oss har det varit helt avgörande.