Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Andreas Lindgren, med 30 års erfarenhet som skogsmaskinförare, är anställd i ett av SCA:s nystartade maskinlag. Foto: Mats Andersson

Tryggare med jobb hos bolagen

TRENDBROTT.Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag.

Skördaren kryper nedför branten i de redan uppkörda spåren, snön knastrar under de jättelika snökedjorna. Andreas Lindgren öppnar dörren till hytten och konstaterar att terrängen här är eländig. Skogsspåret som löper uppåt kraftledningen är bitvis fyllt med stenar.
– Jag har kört i trettio år och aldrig varit någonstans som är så här stenigt, säger han.
Efter att ha arbetat i skogen nästan hela livet är  han numera anställd i ett av SCA:s nystartade maskinlag. Som många skogsmaskinförare arbetade han tidigare för en entreprenör, berättar han stående på ett av skördarens hjul.

Det är roligt att få vara med från början. Då får man sätta sina egna rutiner.

Andreas Lindgren, skogsmaskinförare.

Nedanför maskinen står GS-ombudsmannen Roger Johansson. Tidigt på morgonen körde han hit från Sundsvall, en dryg timme med bil.
– Är alla ni fyra som arbetar i laget från olika entreprenörer eller körde någon av er åt SCA innan? frågar han.
– Nej, jag körde åt en SCA-entreprenör. Elias körde åt en entreprenör för Skogssällskapet. Och sen har vi en kille som jobbade på ett sågverk ett par år innan han flyttade ner från Övik. Sista killen vi fick in körde också åt en entreprenör, säger Andreas Lindgren.

 Som anställd på SCA tycker ­Andreas Lindgren att han har mer eget ansvar som maskinförare. ”Vi har ett mer övergripande ansvar att hålla driften i gång.” Foto: Mats Andersson

Som anställd på SCA tycker ­Andreas Lindgren att han har mer eget ansvar som maskinförare. ”Vi har ett mer övergripande ansvar att hålla driften i gång.” Foto: Mats Andersson

Emil Flordal står i ett grönt SCA-arbetsställ bredvid Roger Johansson. Han arbetar i ett annat av bolagets maskinlag och är huvudförhandlingsombud.
– Här får man bli som sin egen entreprenör, säger han.
– Och det är roligt att få vara med från början. Då får man sätta sina egna rutiner, säger Andreas Lindgren.

Att vara anställd hos en entreprenör som kör på uppdrag för ett av de stora skogsbolagen har varit regel i skogsbranschen sedan trettio år tillbaka. Siffror från Skogsstyrelsen visar att antalet sysselsatta skogsentreprenörer och dess anställda har ökat från ett par tusen i början av nittiotalet till nästan femtontusen för ett par år sedan.
– Någon gång i skiftet mellan åttio- och nittiotalet började en ganska tuff mekanisering och med den också entreprenadiseringen, säger Roger Johansson.

Men det har inneburit risker såväl för ägare som för anställda. Skogsmaskiner är dyra och många entreprenörer har varit hårt knutna till enskilda skogsbolag. Något som gjort dem särskilt utsatta. Roger Johansson beskriver det som att de nästan har ”varit anställda med egna maskiner”.
– Det har varit på bolagens villkor, samtidigt som många har suttit med lån på ett antal maskiner och med ett par anställda.

Här får man bli som sin egen entreprenör.

Emil Flordal, skogsmaskinförare och huvudförhandlingsombud

Även om skogsbolagen fortfarande är helt beroende av entreprenörer, finns det tecken på att något håller på att förändras i skogen. I Medelpads skogsförvaltning har SCA gått från tre till sju egna maskinlag under det senaste året.
– Det har funnits en brist på resurser och på maskinförare. Vi vill dessutom vara en del i utvecklingen och driva fler egna arbetslag, säger Andreas Mattsson, produktionschef på SCA Skog Medelpads skogsförvaltning.

I hela landet har bolaget startat sju nya maskinlag de senaste två åren. I dag har de 19 egna lag och anlitar omkring 145 maskinlag som sköts av entreprenörer.
–På platser där vi har haft svårigheter att hitta entreprenörer har vi valt att starta egna lag, säger Jonas Mårtensson, affärsområdeschef på SCA Skog.Han säger att de tittar på att starta ytterligare något eller några lag inom de kommande två åren.

– Just nu är det inte så specifikt. Det beror på var vi ser störst gap mellan tillgängliga resurser och behovet inom vårt område.

Roger Johansson, GS-ombudsman och Emil Flordal, skogsmaskinförare och huvudförhandlingsombud. Foto: Mats Andersson

Roger Johansson, GS-ombudsman och Emil Flordal, skogsmaskinförare och huvudförhandlingsombud. Foto: Mats Andersson

 

Holmen Skog planerar att starta fler egna maskinlag under året, enligt deras skogstekniska chef Jonas Eriksson. Anledningen är densamma: det har blivit svårare att få tag på entreprenörer och maskinförare.

I dag har de 13 egna lag och anlitar omkring 130 maskinlag som sköts av entreprenörer.Hos de två andra stora skogsbolagen, Sveaskog och Stora Enso Skog, har antalet maskinlag inte förändrats nämnvärt under de senaste åren. De har däremot haft fler egna lag sedan tidigare.

Sveaskog har ett 30-tal egna maskinlag i dag, medan Stora Enso har 44 egna lag.
– På 2000-talet var det många som gjorde sig av med egna lag, det gjorde inte vi, säger Mats Ericsson, Chef Intraprenad på Stora Enso Skog och förklarar:
– Vår personal och vår kunskap är en del av värdet i företaget. Om man inte har egen personal minskar värdet.

Det här är ett trendbrott, att man startar egna maskinlag med egna förare.

Roger Johansson, GS-ombudsman.

Tillbaka i skogen igen. Alla skogsbolag har alltså inte utökat antalet egna lag. Ändå tycker ombudsmannen Roger Johansson att han ser en förändring i den bransch han själv tidigare arbetade i.
– Det här är ett trendbrott, att man startar egna maskinlag med egna förare. Tidigare har den kurvan bara pekat nedåt, säger han.

– Jag tycker inte att det är så konstigt, avbryter Andreas Lindgren. Emil och jag har hållit på länge. När jag började nittiotvå hade jag en tanke på att jobba ett par år, få lite rutin och sen starta eget.
– Men med tiden förstod jag att det inte är någon idé. Du får ett jättestort ansvar och du får jobba som fan. Men du får ingen större lön än som anställd och dagen du går i pension har du inget att sälja.

– Du köper ett jobb, konstaterar Emil Flordal.
– Ja, det känns lite så, säger Andreas Lindgren.
Han tänker tillbaka på hur det var att vara anställd hos en entreprenör.
–Jag tycker att vi har i stort sett samma frihet som vi hade då. Vill vi vara ledig en måndag, kan vi jobba en lördag i stället, säger han.

I den här skogen väster om Sundsvall har maskinlaget varit i en månad. Andreas Lindgren gör en andra gallring åt en privat markägare. Det blir framför allt timmer och massa. Foto: Mats Andersson

I den här skogen väster om Sundsvall har maskinlaget varit i en månad. Andreas Lindgren gör en andra gallring åt en privat markägare. Det blir framför allt timmer och massa. Foto: Mats Andersson

Han ser också andra fördelar med att arbeta direkt för SCA.
– Nu ska jag inte dra alla entreprenörer över en kam, men säkerhetsarbete och arbetsmiljö fokuseras mer på här. För det är sånt som en entreprenör kanske väljer att lägga lite mindre pengar på.Han sträcker sig efter kaffetermosen i maskinhytten.
– Och jag har lite fler förmåner, men löne-mässigt går vi på samma avtal så det är ingen skillnad.

Skiljer sig arbetet på något sätt?
– Nej, själva arbetet är likadant. Vi får ta lite mer ansvar. Och det finns en stor plånbok i ryggen, så vi behöver inte vara rädda för att företaget ska gå i konkurs vid ett haveri, säger han och fortsätter:
– Det är tryggt att ha en stor arbetsgivare i ryggen, det är den största skillnaden.

Läs mer: Reportage


rl@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

”Det går alltid att hitta lösningar”

Coronakrisen krånglar till förhandlingarna – men kan också göra det lättare att komma överens, tror Erland Olauson som fått parternas uppdrag att titta på nya regler.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

DEBATTNuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

Coronakrisen

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Avtal på plats för korttidsarbete för bemanningsanställda

Nu kan även bemanningsanställda få stöd vid korttidsarbete. IF Metall och övriga facken inom LO har kommit överens med motparten om ett centralt avtal.

1

Ferbe om uppdraget som coronasamordnare: Många är fortfarande i chock

DA MÖTERRegeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

”När jag spelar finns bara här och nu”

PROFILENFlöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

Regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Vad är prislappen för folkhälsa?

KRÖNIKAMarknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Foto: Lisa Arfwidson

Syr kontorsgardiner

ÖGONBLICKETKlockan är 14.35 på AB Edsbyverken.

Litterär pandemi för karantänsoffan

DA GILLARI tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

När radion slutar funka

KRÖNIKADom som dräper oss har en sedelbunt där hjärtat borde sitta, skriver sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

Håll motorsågskedjan vass

Kenneth Gabrielsson har 26 års erfarenhet som motorsågsinstruktör. Här visar han dig ­hur du slipar motorsågskedjan.

Allt fler varsel inom industrin

Efterlysning2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

På vissa arbetsplatser har de anställda eget gym, andra egen bagarstuga. På bruket i Husum har man både och. Foto: Lina Larsson

”Kul att göra något tillsammans”

BRÖDFÖDA.På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

MÖTE MED”Diskbråck är nästan omöjligt att få igenom som arbetsskada.” Det var förutsättningen som juristen gav Kent Dahlin. 13 år senare fick de ändå rätt.

Så får du lättast fyr på brasan

DA testar: TändstålEn specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.