”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Familj i provisoriskt skydd i Bakersfield 1937. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det nya ljudet från Bakersfield

DA GILLAR | Country Miljoner fattigbönder tvingades fly
sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa
utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Merle Haggard.

En novembermorgon 1960 muckade en 23-åring från det okända San Quentin-fängelset i Kalifornien, en småtjuv som fått sitt trettonåriga fängelsestraff kortat. När han passerat fängelsegrindarna trodde han att hans fru skulle vänta på honom. Ingen var där. Uppgiven tog han bussen direkt hem, hem till staden Bakersfield där han lovade sig själv att börja ett nytt, laglydigt liv – som countrysångare.

Han hade bott i detta Bakersfield alltsedan han föddes och vuxit upp bland kriminalitet och fattigdom. Hit kom föräldrarna från mellanvästerns Oklahoma under depressionen på 1930-talet. Pappan och mamman var utblottade arrendebönder och tillhörde de som tvingades lämna sina gårdar. Torkan och vinderosionen förvandlade mellanvästern till ett obrukbart månlandskap. Inga krediter fanns att tillgå; efter finanskraschen ströp bankerna sin utlåning.

Vinden strök över jorden, rev loss dammet, och himlen förmörkades. Den hårda skorpan revs upp och dammet lyftes och drev iväg och stod som rökar över fälten, heter det i John Steinbecks roman Vredens druvor som just berättar om några av de två och en halv miljoner arrendebönder som drevs på flykt.

Från bivägar och knaggliga bystigar letade de sig ut mot väg 66, Route sixty-six, det långa cementbandet från Mississippi till Bakersfield i Kalifornien. Där, i den kaliforniska myllan, bredde ändlösa fruktodlingar ut sig som ett frodigt löfte. Apelsinlundarna efterfrågade arbetsvilliga daglönare. Men välkomnandet var knappast hjärtligt. Konkurrensen om jobben utnyttjades av skrupelfria odlarbaroner. Betalningen var urusel, arbetstiderna oreglerade, disciplineringen brutal. Ansatser till facklig organisering slogs ner med våld, något som skildras i Vredens druvor.

I flyktbagaget hade migranterna inte bara resårbottnar, grytor och släktfotografier. De tog även med sig sina respektive regionala musikvarianter: hillbilly, swing, honky-tonk och allt vad de olika stilarna kunde heta. I lägren kring Bakersfield, detta utanförskapsområde, formades en ny musik, mixad av alla som tvingats dit.

23-åringen som hade muckat från fängelset den där novembermorgonen 1960 var en av dem som hade vuxit upp med den här Bakersfieldblandningen. Han hade skrivit egna låtar om hunger, om mamman som försökte hålla honom borta från kriminaliteten, om skammen och hur han ångrade tjuverierna, om hur han såg migranternas läger, ”labor camps”, rivas när nöden lindrades och migranterna erbjöds tak över huvudet. Ynglingen hette Merle Haggard och blev med tiden en av country and western-musikens största och sedd som uttolkare av den vita amerikanska arbetarklassens tankar och våndor.

Den variant av country and western som växte fram i Bakersfield lät inte som den som hade etablerats i östra USA, i Appalachernas avlägsna bergsbyar. Där, i öst, avnjöts musiken i första hand inne i små kapell eller på teaterscener inför en sittande, stillsam publik. Bakersfield var något annat med sina hangarer till danspalats och larmet från stökiga, spritindränkta syltor. Här gällde det att fånga uppmärksamheten och få upp folk på dansgolvet. Här blev countrymusiken vassare, mer högljudd med sina elförstärkta Telecaster-gitarrer, fräckare i sitt tilltal och med utmanande texter. Bakersfieldcountry var försteget till rock’n’ roll och rockabilly.

Nu finns utvecklingen av Bakersfieldcountryn dokumenterad i en ytterst välmatad box, The Bakersfield Sound, med tio cd och en medföljande 224-sidig bok, utgiven av det tyska skivbolaget Bear Family som specialiserat sig på att gräva grundligt i musikhistorien.

Buck Owens.

Denna musikarkeologiska utgrävning tar avstamp i fältinspelningar som gjordes i 1940-talets migrantläger och letar sig fram till mitten av 1970-talet då de bägge Bakersfieldsångarna med störst lyskraft – Merle Haggard och Buck Owens – av en eller annan anledning kapade banden med staden.

Bakersfield påminner oss om vilket kulturellt fyrverkeri som kan utlösas när människor av olika bakgrund möts.

Läs  …

…  boken Vredens druvor av John Steinbeck, en av de stora amerikanska romanerna som gav författaren Nobelpriset. Berättelsen om Tom Joad och hans familj som tvingas bort från gården och som hamnar i Kaliforniens läger. Boken blev också film, regisserad av John Ford och med Henry Fonda i huvudrollen. Steven Spielberg vill göra en ny version av filmen men författarens efterlevande träter om rättigheterna.

Lyssna  …

…  på Woody Guthries album Dust Bowl Ballads. Guthrie, Bob Dylans stora förebild, var själv från Oklahoma och många av hans släktingar och vänner tvingades fly västerut. 1940 spelade han in sina sånger om vad stoftmolnet (dust bowl) gjorde med människorna. Här finns låten om Tom Joad, huvudfiguren i Vredens druvor, som försöker organisera migranterna i en fackförening mot fruktodlingarnas ägare.

Se …

…  fotografen Dorothea Langes bilder från 1930-talets USA. Hon anställdes av Farm Security Administration, den myndighet som president Roosevelt inrättade 1937 för att hjälpa de amerikanska fattigbönderna. Lange fick i uppdrag att fotografera migranternas liv. Ett urval av de klassiska bilderna kan ses på Museum of Modern Arts hemsida, moma.org.

Läs mer: Kultur | Musik


hg@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Nya vinklar på Palme och Sträng

BoktipsNär Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

DA GILLARI tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

På vissa arbetsplatser har de anställda eget gym, andra egen bagarstuga. På bruket i Husum har man både och. Foto: Lina Larsson

”Kul att göra något tillsammans”

BRÖDFÖDA.På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Från debutbok till storsatsning i amerikansk streamingtjänst

VAD HÄNDE SEN?DA träffade Simon Stålenhag hösten 2015, när han nått framgångar med boken Ur varselklotet. Nu har tv-serien som baseras på hans böcker premiär på Amazon Prime.

”Se på mattorna, det är jag”

TEXTILREVOLUTIONÄRMärta Måås-Fjetterström anade inte att hon skulle bli en av landets främsta textil­konstnärer. Hon visste bara att hon var tvungen att gå över gränsen

Deckarklassiker i nya kläder

BoktipsOmvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

Här kommer ilskan över jobbet ut

Klagokören i LiverpoolI samlad trupp fick klago­kören i Liverpool sjunga om sådant de knappt vågade prata högt om på egen hand: sin jobbsituation och problemen på arbetsmarknaden.

Mer nerv, mindre splatter

SKRÄCKFILMModern skräck drar samtiden till sin spets. Visst är filmerna fasliga, men också underhållande. Och framför allt säger de någonting om världen i dag.

Barhäng i gamla fabriken

INDUSTRIDESIGNI Ungerns huvudstad Budapest får fallfärdiga industrilokaler i stadens centrum nytt liv genom fenomenet romkocsma. De så kallade ”ruinbarerna” har blivit en av stadens främsta turistsensationer.

MBL får liv i poesin

Ombudsmannen Tomas Lundmark vet vad som rimmar på bemanningsanställd. Nu bokdebuterar han med en samling dikter om arbetet. Alla på rim såklart.

Tre julskivor som inte frestar på

DA GILLARNu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Skolchefen Joakim Hjelm med en byst av Marx.

Med Marx i bagaget

VägvalVid en bubbelpool på en folkhögskola står en jättelik Karl Marx-bronsbyst från DDR. På en annan skola göms hans böcker undan. Båda tror sig ha lösningen på de problem som arbetarrörelsen står inför.

1

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

DA gillarVi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

1
I en enkel maskinverkstad i Ulvsunda i västra Stockholm tillverkar Pheenix Alpha vinylpressar. Foto: Adam Daver

Ny snurr på vinylskivan

Älskade plattaDen var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

1
Rökpaus i Red Dead Redemption 2.

Datorspel som tar tid och berör

LÅNGSAMTDen nya vågen av datorspel innehåller inte bara kickar, här görs också stor sak av livets måsten: äta, sova och spara ihop pengar till tågbiljetten.

Alla vill ha kultur men få vill betala

KrönikaCarl Linneaus, musikjournalist och DA:s krönikör.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Hon befriar Karlfeldt

Tonsatta dikter.Sångerskan Anna Ihlis gav sig på det svåra. Att ge nytt liv åt den storvulna och pompösa nationalskalden Erik Axel Karlfeldt.

Musik räddar liv

Krönika”Varje gång som jag sänker skivnålen på mitt knastriga vinylexemplar av Vol. 4 är det som att Black Sabbath bara finns till för mig”, skriver Carl Linnaeus.

Tolv tips för dina lurar

SommarljudLigger du i hängmattan? Koppla av med en spännande deckare – som någon annan läser åt dig. Kvar på jobbet? Tryck i gång en intressant radiodokumentär eller hitta din nya favoritpodd.

Volvomontören blev megakändis

Superhit305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

MusikThe River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Musik som spolar kröken

AlkoholMusiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Anne Feeney

"Jag ville ut på gatorna och föra liv"

Levande KampsångMöt sångaren och aktivisten Anne Feeney. Inspiration hittar hon bland vanligt folk, sin farfar - och Joe Hill. I dagarna är det 100 år sedan arbetargrabben från Gävle avrättades i USA.

Sånger från en hjälte

ÅrsdagDen 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström - och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Anne Feeney

Anne Feeney sjunger Joe Hill

FilmLyssna på Anne Feeney när hon sjunger "I dreamed I saw Joe Hill last night" för Dagens Arbetes läsare.

Traditionellt svenskt firande i Malmö. FOTO: PATRICK PERSSON/TT NYHETSBYRÅN

 Lustiga att se ...

MidsommardansNi kanske tror att ni hoppar runt och leker groda i enlighet med gammal svensk tradition? I själva verket gör ni narr av fransmän.

Gyllene musik. Systrarna Johanna och Klara Söderberg vann fyra grammisar förra året. I juni släpper de albumet Stay Gold. Neil Young och Nina Simone har också gjort musik kring den ädla metallen.  Foto: TT NYHETSBYRÅN

Musik av högt värde

Denna gyllengula, extremt sällsynta och ojämnt fördelade ädelmetall. Denna lättarbetade smyckesmetall, denna värdemätare, denna maktsymbol.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.