”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Efter coronan

Utbildningssatsningar kan sätta igång en bred diskussion om företagets verksamhet och som på sikt kan stärka konkurrenskraften, me ar Göran Johnsson. Foto: Hans-Peter Bloom

”Passa på att utbilda de anställda”

Utnyttja korttidspermitteringarna till att utbilda de anställda, manar förre Metallordföranden Göran Johnsson.
– Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner.

Den djupa nedgången i ekonomin ger näringslivet en gyllene chans, tycker Göran Johnsson som är kritisk till hur korttidspermitteringarna används.

– Om det nu finns en massa ledig tid som staten till stor del betalar för: varför inte passa på att lära folk saker?

Vanligtvis finns det inte tid för kompetensutveckling när produktionen går för högvarv. Eller också, när tiderna är sämre, saknas pengar. Nu finns både tid och pengar, menar Göran Johnsson. Och staten har ett ansvar.

Nu finns ju tiden och jag tycker att staten – som står för merparten av permitteringspengarna – kraftigt skulle stimulera den här typen av aktiviteter.

– Det här är ju inte tid som man ska bygga altaner eller ha picknick på, egentligen. Det är ju tid som man har fått på grund av att det inte finns tillräckligt att göra.

– Jag kan ju förstå att budskapet inte är sådär oerhört populärt. Men nu finns ju massor av bra lärare, instruktörer och coacher som inte har några jobb. Samtidigt finns det mycket som behöver läras ut.

Utbildningen skulle kunna vara webb-baserad och lyfta de anställdas kunskaper i exempelvis matematik, engelska eller i något annat som är relevant för deras arbetsuppgifter. Men man behöver inte sitta på skolbänken hela den lediga tiden, säger Göran Johnsson.

– Säg att ett företag har permitterat till 60 procent. Det kanske inte hela den permitterade tiden man ska belägga med utbildning, utan kanske 20 procent. Nu finns ju tiden och jag tycker att staten – som står för merparten av permitteringspengarna – kraftigt skulle stimulera den här typen av aktiviteter. Framför allt i små och medelstora företag.

Utbildning stärker inte bara individens kompetens, enligt Göran Johnsson. Utbildningssatsningar kan sätta igång en bred diskussion om företagets verksamhet och som på sikt kan stärka konkurrenskraften.

– Man utlöser en process som skapar tillförsikt inför framtiden. Det kommer igång diskussioner om ”vad är det vi behöver nu när det kommer igång igen”? Vad är det som vårt företag behöver ta? Vilka steg måste jag som individ ta?

– Om alla går och tänker att det går åt helvete för företaget och bara väntar på att skeppet ska sjunka, då kan du vara ganska säker på att skeppet verkligen sjunker.

Göran Johnsson tycker att det är konstigt att det inte finns någon debatt om hur den lediga tiden används.

– Men det är väl så när man får ett hårt slag. Man är omtöcknad först. Och sedan börjar man att fundera.

Han har sagt vad han tycker både till IF Metall och till Tillväxtverket som administrerar pengarna till korttidspermitteringen.

Fick du något gensvar?

– Utbildningssatsningar är kanske inte det första man diskuterar, det inser jag också. Men när det har gått ett tag. Då borde en sådan här debatt komma igång.

Tror du att det är så populärt med utbildning om de permitterade kanske hellre vill snickra altaner?

– Det handlar om ledarskap, både från politiken, näringslivet och facket. Även om det inte är så populära åtgärder man föreslår så har man som ledare skyldighet att kommunicera det som behöver göras. Vissa åtgärder måste genomföras, även om de inte är populära.

För Göran Johnsson handlar det om att så fort som möjligt stärka företagen inför den dag uppgången kommer. De som kommer ”först upp ur startblocken skaffar sig en bra position”. Han gillar Carl Bennets förslag om en framtidsgrupp. De bägge har ju tidigare samarbetet kring industriella framtidsfrågor i den så kallade Johnsson-Bennet-gruppen.

– Men den här gången måste politiken vara med. Vi hade ju inte staten inblandad i vår grupp, bara fack, akademi och näringsliv.

”Krisen kräver en framtidsgrupp”

Vad kan politiken göra då?

– Näringslivet, facken och vetenskapen sitter med de största kunskaperna om vilka hot och möjligheter som finns. Men politikerna är viktiga, de måste leverera förändringar av lagar och regelverk. Och sedan sitter de ju på vår gemensamma kassa, vilket också är viktigt.

– Hade jag satt ihop en sådan här kommission så hade jag tagit med ett antal statsråd, utan att de fördenskull hade fått en mer central roll än andra.

Skulle du vilja leda en sådan här framtidsgrupp?

– Om jag skulle få frågan så skulle jag nog i alla fall fundera. Men det finns de som är mera lämpade. Carl Bennet till exempel. Det finns även andra duktiga i näringslivet med hög integritet. Jag tror att man ska en tung representant för näringslivet i en sådan kommission. Sedan måste man balansera med någon företrädare för fackliga organisationer.

Göran Johnssons första tid som Metallordförande sammanföll med nittiotalskrisen då 200 000 industrijobb försvann på några år. ”En hemmagjord kris orsakad av en överhettad ekonomi, vi körde ju rakt i väggen”, säger han.

Finns det några lärdomar av nittiotalskrisen som är användbara idag?

– Att vidta åtgärder ganska tidigt.  Väntar man blir det etter värre. Att agera tidigt är helt avgörande. Går det hål i båten så måste man laga det så fort som möjligt. Annars blir det bara större. Till slut sjunker man.

 

Läs mer:


hg@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Dags för ett bättre normaltillstånd

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

DEBATTArbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

KRÖNIKAKommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

DEBATTKlimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

DEBATTSverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

”Följ med oss på kompetens­utveckling”

DebattHar verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

1

”Dags att på riktigt introducera Närproducerat”

DEBATTVarför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.

2
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Regeringen behöver tillsätta en kriskommission”

debattFör att komma igenom krisen bör vi betrakta den som en ofrivillig längre industrisemester, skriver nationalekonomen Susanne Ackum.

2

”Vi måste lära oss att hoppas på framtiden igen”

KrönikaUtan att förminska döden kan vi lära oss något viktigt av 1900-talets sjukdomshistoria: Att optimism – som politisk ideologi – är viktigt för att bygga framtiden, skriver historikern Henrik Arnstad.

”Svensk produktion helt avgörande för vårt välstånd”

DEBATTEn del av lösningen är att lägga mer tillverkning i landet. För det behövs en tydlig politisk vision om hur Sverige kan stärka industrin, skriver Ove Leichsenring, ordförande för SWIRA.

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

DebattHär är ett antal frågor att hålla ögonen på, när samhället ska byggas upp efter coronakrisen, skriver tidigare finansministern Allan Larsson (S).

1

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

Efter coronan: fler robotar och mera närproducerat

PERSPEKTIVBortom coronan skymtar en återuppväckt industri med fler robotar och ökad automation. Kanske till och med de första stegen mot en ny och mindre riskfylld globalisering.

1

Jämlikhet är bästa skyddet

LEDAREPrecis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

GÄSTKRÖNIKA”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Läs mer från Dagens Arbete:

Avtal 2020

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

2

Arbetsrätten

Öppnare las-förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

1

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Vi får lätt storhetsvansinne”

Möte medLängst upp i ett hus i Kungsbacka, mellan duntäcken och frottéhanddukar, gör tre killar arbetsrätt begripligt i sin nystartade podd.

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

Det skulle va husvagn …

ArkivbildenÅret är 1956. Man hade tre veckors betald semester och den kunde gärna tillbringas på en gräsplätt under skinande sol med gasoltub, parasoll, husgeråd.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

1

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

2

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

Ordföranden som aldrig hann tillträda

HISTORIAGunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

2

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

1

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.