Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Efter coronan

Utbildningssatsningar kan sätta igång en bred diskussion om företagets verksamhet och som på sikt kan stärka konkurrenskraften, me ar Göran Johnsson. Foto: Hans-Peter Bloom

”Passa på att utbilda de anställda”

Utnyttja korttidspermitteringarna till att utbilda de anställda, manar förre Metallordföranden Göran Johnsson.
– Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner.

Den djupa nedgången i ekonomin ger näringslivet en gyllene chans, tycker Göran Johnsson som är kritisk till hur korttidspermitteringarna används.

– Om det nu finns en massa ledig tid som staten till stor del betalar för: varför inte passa på att lära folk saker?

Vanligtvis finns det inte tid för kompetensutveckling när produktionen går för högvarv. Eller också, när tiderna är sämre, saknas pengar. Nu finns både tid och pengar, menar Göran Johnsson. Och staten har ett ansvar.

Nu finns ju tiden och jag tycker att staten – som står för merparten av permitteringspengarna – kraftigt skulle stimulera den här typen av aktiviteter.

– Det här är ju inte tid som man ska bygga altaner eller ha picknick på, egentligen. Det är ju tid som man har fått på grund av att det inte finns tillräckligt att göra.

– Jag kan ju förstå att budskapet inte är sådär oerhört populärt. Men nu finns ju massor av bra lärare, instruktörer och coacher som inte har några jobb. Samtidigt finns det mycket som behöver läras ut.

Utbildningen skulle kunna vara webb-baserad och lyfta de anställdas kunskaper i exempelvis matematik, engelska eller i något annat som är relevant för deras arbetsuppgifter. Men man behöver inte sitta på skolbänken hela den lediga tiden, säger Göran Johnsson.

– Säg att ett företag har permitterat till 60 procent. Det kanske inte hela den permitterade tiden man ska belägga med utbildning, utan kanske 20 procent. Nu finns ju tiden och jag tycker att staten – som står för merparten av permitteringspengarna – kraftigt skulle stimulera den här typen av aktiviteter. Framför allt i små och medelstora företag.

Utbildning stärker inte bara individens kompetens, enligt Göran Johnsson. Utbildningssatsningar kan sätta igång en bred diskussion om företagets verksamhet och som på sikt kan stärka konkurrenskraften.

– Man utlöser en process som skapar tillförsikt inför framtiden. Det kommer igång diskussioner om ”vad är det vi behöver nu när det kommer igång igen”? Vad är det som vårt företag behöver ta? Vilka steg måste jag som individ ta?

– Om alla går och tänker att det går åt helvete för företaget och bara väntar på att skeppet ska sjunka, då kan du vara ganska säker på att skeppet verkligen sjunker.

Göran Johnsson tycker att det är konstigt att det inte finns någon debatt om hur den lediga tiden används.

– Men det är väl så när man får ett hårt slag. Man är omtöcknad först. Och sedan börjar man att fundera.

Han har sagt vad han tycker både till IF Metall och till Tillväxtverket som administrerar pengarna till korttidspermitteringen.

Fick du något gensvar?

– Utbildningssatsningar är kanske inte det första man diskuterar, det inser jag också. Men när det har gått ett tag. Då borde en sådan här debatt komma igång.

Tror du att det är så populärt med utbildning om de permitterade kanske hellre vill snickra altaner?

– Det handlar om ledarskap, både från politiken, näringslivet och facket. Även om det inte är så populära åtgärder man föreslår så har man som ledare skyldighet att kommunicera det som behöver göras. Vissa åtgärder måste genomföras, även om de inte är populära.

För Göran Johnsson handlar det om att så fort som möjligt stärka företagen inför den dag uppgången kommer. De som kommer ”först upp ur startblocken skaffar sig en bra position”. Han gillar Carl Bennets förslag om en framtidsgrupp. De bägge har ju tidigare samarbetet kring industriella framtidsfrågor i den så kallade Johnsson-Bennet-gruppen.

– Men den här gången måste politiken vara med. Vi hade ju inte staten inblandad i vår grupp, bara fack, akademi och näringsliv.

”Krisen kräver en framtidsgrupp”

Vad kan politiken göra då?

– Näringslivet, facken och vetenskapen sitter med de största kunskaperna om vilka hot och möjligheter som finns. Men politikerna är viktiga, de måste leverera förändringar av lagar och regelverk. Och sedan sitter de ju på vår gemensamma kassa, vilket också är viktigt.

– Hade jag satt ihop en sådan här kommission så hade jag tagit med ett antal statsråd, utan att de fördenskull hade fått en mer central roll än andra.

Skulle du vilja leda en sådan här framtidsgrupp?

– Om jag skulle få frågan så skulle jag nog i alla fall fundera. Men det finns de som är mera lämpade. Carl Bennet till exempel. Det finns även andra duktiga i näringslivet med hög integritet. Jag tror att man ska en tung representant för näringslivet i en sådan kommission. Sedan måste man balansera med någon företrädare för fackliga organisationer.

Göran Johnssons första tid som Metallordförande sammanföll med nittiotalskrisen då 200 000 industrijobb försvann på några år. ”En hemmagjord kris orsakad av en överhettad ekonomi, vi körde ju rakt i väggen”, säger han.

Finns det några lärdomar av nittiotalskrisen som är användbara idag?

– Att vidta åtgärder ganska tidigt.  Väntar man blir det etter värre. Att agera tidigt är helt avgörande. Går det hål i båten så måste man laga det så fort som möjligt. Annars blir det bara större. Till slut sjunker man.

 

Läs mer:


hg@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

KRÖNIKAKommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

DEBATTKlimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

DEBATTSverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

”Följ med oss på kompetens­utveckling”

DebattHar verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

”Dags att på riktigt introducera Närproducerat”

DEBATTVarför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.

2
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Regeringen behöver tillsätta en kriskommission”

debattFör att komma igenom krisen bör vi betrakta den som en ofrivillig längre industrisemester, skriver nationalekonomen Susanne Ackum.

1

”Vi måste lära oss att hoppas på framtiden igen”

KrönikaUtan att förminska döden kan vi lära oss något viktigt av 1900-talets sjukdomshistoria: Att optimism – som politisk ideologi – är viktigt för att bygga framtiden, skriver historikern Henrik Arnstad.

”Svensk produktion helt avgörande för vårt välstånd”

DEBATTEn del av lösningen är att lägga mer tillverkning i landet. För det behövs en tydlig politisk vision om hur Sverige kan stärka industrin, skriver Ove Leichsenring, ordförande för SWIRA.

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

DebattHär är ett antal frågor att hålla ögonen på, när samhället ska byggas upp efter coronakrisen, skriver tidigare finansministern Allan Larsson (S).

1

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

Efter coronan: fler robotar och mera närproducerat

PERSPEKTIVBortom coronan skymtar en återuppväckt industri med fler robotar och ökad automation. Kanske till och med de första stegen mot en ny och mindre riskfylld globalisering.

1

Jämlikhet är bästa skyddet

LEDAREPrecis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

GÄSTKRÖNIKA”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

ArbetsmiljöBajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Tillbaka på Scania efter fyra veckor

I dag kommer en stor del av Scanias permitterade personal tillbaka till jobbet. Luigi Garrapa är en av dem, och han har dubbla känslor. DA mötte honom redan när fabriksportarna slog igen den 24 mars.

Sekab ställer om till handsprit

OMSTÄLLNINGDomsjö fabriker skänkte 65 000 liter etanol till grann­fabriken Sekab, som snabbt ställde om till att producera handsprit och desinfektionsmedel. Och fler fabriker har ställt om sin verksamhet.

Avtal på plats för korttidsarbete för bemanningsanställda

Nu kan även bemanningsanställda få stöd vid korttidsarbete. IF Metall och övriga facken inom LO har kommit överens med motparten om ett centralt avtal.

1

IF Metall håller kongress i Västerås

300 kongressombud får förbereda sig för att åka till Västerås i höst. Nu är det klart att IF Metalls kongress blir på Aros Congress Center den 23–27 november i år.

Vi ska klara krisen – tillsammans

KRÖNIKANu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.