Industriarbetarnas tidning

”Passa på att utbilda de anställda”

29 april, 2020

Skrivet av

Utnyttja korttidspermitteringarna till att utbilda de anställda, manar förre Metallordföranden Göran Johnsson.
– Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner.

Den djupa nedgången i ekonomin ger näringslivet en gyllene chans, tycker Göran Johnsson som är kritisk till hur korttidspermitteringarna används.

– Om det nu finns en massa ledig tid som staten till stor del betalar för: varför inte passa på att lära folk saker?

Vanligtvis finns det inte tid för kompetensutveckling när produktionen går för högvarv. Eller också, när tiderna är sämre, saknas pengar. Nu finns både tid och pengar, menar Göran Johnsson. Och staten har ett ansvar.

Nu finns ju tiden och jag tycker att staten – som står för merparten av permitteringspengarna – kraftigt skulle stimulera den här typen av aktiviteter.

– Det här är ju inte tid som man ska bygga altaner eller ha picknick på, egentligen. Det är ju tid som man har fått på grund av att det inte finns tillräckligt att göra.

– Jag kan ju förstå att budskapet inte är sådär oerhört populärt. Men nu finns ju massor av bra lärare, instruktörer och coacher som inte har några jobb. Samtidigt finns det mycket som behöver läras ut.

Utbildningen skulle kunna vara webb-baserad och lyfta de anställdas kunskaper i exempelvis matematik, engelska eller i något annat som är relevant för deras arbetsuppgifter. Men man behöver inte sitta på skolbänken hela den lediga tiden, säger Göran Johnsson.

– Säg att ett företag har permitterat till 60 procent. Det kanske inte hela den permitterade tiden man ska belägga med utbildning, utan kanske 20 procent. Nu finns ju tiden och jag tycker att staten – som står för merparten av permitteringspengarna – kraftigt skulle stimulera den här typen av aktiviteter. Framför allt i små och medelstora företag.

Utbildning stärker inte bara individens kompetens, enligt Göran Johnsson. Utbildningssatsningar kan sätta igång en bred diskussion om företagets verksamhet och som på sikt kan stärka konkurrenskraften.

– Man utlöser en process som skapar tillförsikt inför framtiden. Det kommer igång diskussioner om ”vad är det vi behöver nu när det kommer igång igen”? Vad är det som vårt företag behöver ta? Vilka steg måste jag som individ ta?

– Om alla går och tänker att det går åt helvete för företaget och bara väntar på att skeppet ska sjunka, då kan du vara ganska säker på att skeppet verkligen sjunker.

Göran Johnsson tycker att det är konstigt att det inte finns någon debatt om hur den lediga tiden används.

– Men det är väl så när man får ett hårt slag. Man är omtöcknad först. Och sedan börjar man att fundera.

Han har sagt vad han tycker både till IF Metall och till Tillväxtverket som administrerar pengarna till korttidspermitteringen.

Fick du något gensvar?

– Utbildningssatsningar är kanske inte det första man diskuterar, det inser jag också. Men när det har gått ett tag. Då borde en sådan här debatt komma igång.

Tror du att det är så populärt med utbildning om de permitterade kanske hellre vill snickra altaner?

– Det handlar om ledarskap, både från politiken, näringslivet och facket. Även om det inte är så populära åtgärder man föreslår så har man som ledare skyldighet att kommunicera det som behöver göras. Vissa åtgärder måste genomföras, även om de inte är populära.

För Göran Johnsson handlar det om att så fort som möjligt stärka företagen inför den dag uppgången kommer. De som kommer ”först upp ur startblocken skaffar sig en bra position”. Han gillar Carl Bennets förslag om en framtidsgrupp. De bägge har ju tidigare samarbetet kring industriella framtidsfrågor i den så kallade Johnsson-Bennet-gruppen.

– Men den här gången måste politiken vara med. Vi hade ju inte staten inblandad i vår grupp, bara fack, akademi och näringsliv.

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Vad kan politiken göra då?

– Näringslivet, facken och vetenskapen sitter med de största kunskaperna om vilka hot och möjligheter som finns. Men politikerna är viktiga, de måste leverera förändringar av lagar och regelverk. Och sedan sitter de ju på vår gemensamma kassa, vilket också är viktigt.

– Hade jag satt ihop en sådan här kommission så hade jag tagit med ett antal statsråd, utan att de fördenskull hade fått en mer central roll än andra.

Skulle du vilja leda en sådan här framtidsgrupp?

– Om jag skulle få frågan så skulle jag nog i alla fall fundera. Men det finns de som är mera lämpade. Carl Bennet till exempel. Det finns även andra duktiga i näringslivet med hög integritet. Jag tror att man ska en tung representant för näringslivet i en sådan kommission. Sedan måste man balansera med någon företrädare för fackliga organisationer.

Göran Johnssons första tid som Metallordförande sammanföll med nittiotalskrisen då 200 000 industrijobb försvann på några år. ”En hemmagjord kris orsakad av en överhettad ekonomi, vi körde ju rakt i väggen”, säger han.

Finns det några lärdomar av nittiotalskrisen som är användbara idag?

– Att vidta åtgärder ganska tidigt.  Väntar man blir det etter värre. Att agera tidigt är helt avgörande. Går det hål i båten så måste man laga det så fort som möjligt. Annars blir det bara större. Till slut sjunker man.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete, skriver Klas Eklund, ordförande för omstartskommissionen.

”Följ med oss på kompetensutveckling”

”Följ med oss på kompetensutveckling”

Har verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Globala ledare talar om ett historiskt skifte. Nu ska den gröna industrin byggas, skriver DA:s Harald Gatu.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

Här är ett antal frågor att hålla ögonen på, när samhället ska byggas upp efter coronakrisen, skriver tidigare finansministern Allan Larsson (S).

”Krisen kräver en framtids­grupp”

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

Nuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.