Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

27 maj, 2020

Skrivet av Mikael Färnbo, Rasmus Lygner, Johanna Edström

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, började gälla år 2016 och innebär skärpta krav arbetsgivare att förebygga och hantera ohälsosam arbetsbelastning, arbetstider och kränkande särbehandling. Kort sagt: jobbskador på själen.

Föreskriften gjorde det också möjligt för skyddsombud runt om i landet att ställa nya krav på arbetsgivare. Det kunde handla om att förebygga stress, arbetsbelastning, arbetstid, problem med organisationen eller ledningen och kränkande särbehandling eller mobbning.

Men exakt hur föreskriften använts är det ingen som vet. Arbetsmiljöverket har sagt att det ska komma en utvärdering, men hittills har inget presenterats. Myndighetens sakkunniga i OSA-frågor, Ulrich Stoetzer, säger i en intervju med Dagens Arbetsmiljö att det delvis beror på resursbrist. Han upplever dock att föreskriften fungerar bra och används av skyddsombuden.

– Jag tycker att den fungerar mycket väl. Det är något som kommer i alla länder, att vi måste reglera de här områdena. När det handlar om att ingen ska behöva bli sjuk eller skadas av sitt arbete är föreskriften nästa steg framåt, säger han.

För att skapa sig en bild av hur föreskriften används samt omfattningen av de psykosociala arbetsmiljöproblemen i Sverige begärde Dagens Arbetsmiljö ut samtliga så kallade 6:6a-anmälningar som skickats in av skyddsombud till Arbetsmiljöverket sedan OSA-föreskriften infördes. En 6:6-anmälan är en skarp uppmaning från ett skyddsombud till arbetsgivaren om att vidta en viss åtgärd.

Hos Arbetsmiljöverket registreras anmälningarna med en ärendemening, men den ser olika ut för varje ärende. Det saknas systematik i diariet och noteringar om det är fysisk eller psykosocial arbetsmiljö det handlar om görs inte.

För att ändå ringa in de OSA-relaterade ärendena stämdes relevanta sökord av med Arbetsmiljöverkets statistiker, vilket resulterade i 14 sökord, så som stress, psykosocial, kränkning, krav och resurser och så vidare. Av totalt 1994 ärenden 2016-2019 visade sig att 768 – eller 38,5 procent – handla om psykosocial arbetsmiljö. Anmälningarna i dessa fall hade gjorts med stöd av den nya föreskriften. Andelen OSA-ärenden låg relativt stabilt under de fyra enskilda åren.

2 kommentarer till “Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

  • Skapa reglerna hur man vill ha sin arbetsplats.Skapa rum där man kan få gå undan.Gör zoner som markerar att man behöver lugn och ro.Gör zonerna visuella

  • Arbetsmiljölagen och dess föreskrifter förringas av arbetsgivare. Det borde ställas högre krav på chefer att dels
    1: Vara rätt för jobbet som chef
    2: inneha de adekvata kunskaper som erfordras för att få vara chef med arbetsmiljöansvar

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas”

Våra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

Nu får själen sin egen skyddsrond

Nu får själen sin egen skyddsrond

På SSAB i Borlänge klarar man sedan tidigare av buller och ryggont – nu ska man ta sig an stressen och mobbingen på allvar.

”Döds­olyckorna är en katastrof”

Regeringen slår fast en ny strategi med nollvision för dödsolyckor och fokus på psykosociala frågor. Man ger också pengar till en ökad tillsyn.

”Stoppa i tid!”

”Stoppa i tid!”

Du är skyddsombud men vad kan du göra när arbetsplatsen skadar en anställds själshälsa? Facket får helt enkelt börja testa sig fram, skriver DA:s Elinor Torp.

Så gör Norge – steg för steg

Så gör Norge – steg för steg

I motsats till Sverige har Norge tydliga gränser för vad man får stå ut med och inte på en arbetsplats.

”Jag vill göra någonting bra av det hemska”

Minnas egen historia handlar om sexuella trakasserier, hot och utfrysning. Nu vill hon omvandla såren till kraft. Läs Minnas och andras berättelser här.

”Det svåraste har varit att hålla distansen”

Möt Dagens Arbetes Elinor Torp, vars nya bok om Lasse lanserades på bokmässan. Hans självmord satte nytt fokus på den psykosociala arbetsmiljön.

”Jag blev den tysta musen”

”Jag blev den tysta musen”

Sofia blev mobbad och utfryst, Clas blev utbränd, Christer sätter ned foten efter flera larm. Efter reportaget ”Förr eller senare brister det” samlar vi nu läsarnas berättelser om när den psykosociala arbetsmiljön fördärvar.  Vill du också berätta? Hör av dig till oss. 

Lyssna till kroppens varningar

Lyssna till kroppens varningar

Gå in i väggen, utbränd, utmattad. Kropp och själ hänger inte med. Kolla om du är i farozonen.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.