Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Tuff väg till ett rättvist avtal

15 oktober, 2020

Skrivet av

Krönika Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Nu rullar förhandlingarna om nya avtal inom industrin in i sitt slutskede. Den 31 oktober löper avtalen ut och då ska också förhoppningsvis nya avtal vara på plats.
Det är inte helt enkelt att hantera dessa förhandlingar i skuggan av en pandemi och dess konsekvenser. Avtalen skulle ha löpt ut redan i slutet av mars men blev förlängda på grund av den då eskalerande coronakrisen. Då trodde vi att läget borde ha klarnat framåt hösten. Frågan är om dimmorna skingrats?

I förspelet till höstens förhandlingar har vi på den fackliga sidan kommit fram till att vi står fast vid de krav vi enades om i slutet av förra året. Arbetsgivarna har å sin sida hotat med noll i löneökningar.

När konsekvenserna av en kris fördelar sig så här olika på arbetsmarknaden blir det inte enkelt att hitta en lönenivå som ska accepteras av alla.

Det är naturligt att vi och arbetsgivarna har olika syn på hur man ska bedöma vilket löneutrymme som finns. Vi företräder helt enkelt olika intressen. Det som sätter lite extra krydda på förhandlingarna inom industrin är att de avtal vi träffar också ska bli norm för resten av arbetsmarknaden. Tanken är att tillgängligt löneutrymme ska bestämmas i de sektorer som konkurrerar på en internationell marknad.

Det är aldrig lätt, men den här gången lär det bli svårare än någonsin. Orsaken är att konsekvenserna av coronarestriktionerna påverkat svensk arbetsmarknad väldigt olika.

Alla kriser vi genomlidit i modern tid har drabbat industrin först och hårdast. Det vi ser nu är att andra branscher tagit den största smällen. Exempelvis besöksnäringen har drabbats väldigt hårt.

Å andra sidan har vi alla anställda inom vården som har fått ta ett väldigt stort ansvar i coronakrisen och nu förväntar sig att det också ska återspegla sig i lönekuvertet.

När konsekvenserna av en kris fördelar sig så här olika på arbetsmarknaden blir det inte enkelt att hitta en lönenivå som ska accepteras av alla. Detta blir nog en av de största utmaningarna i de förhandlingar som nu ska leda fram till nya avtal i oktober.

Det finns också andra komplikationer. Avtalsperiodens längd är en sådan fråga. Långa avtal brukar förutsätta hyfsad förutsägbarhet. Ur facklig synvinkel är det viktigt att ett avtal kan fyllas med ett innehåll som motiverar en längre avtalsperiod.

Dessutom måste vi komma överens om hur vi ska betrakta perioden april– oktober. Våra lönekrav utgår från att löneökningarna ska gälla från den 1 april medan arbetsgivarna har sagt att vi måste betrakta 2020 som ett förlorat år.
Hur man definierar ett förlorat år ligger väl i betraktarens öga. Klart är att många av GS medlemmar haft en väldigt pressad arbetssituation under året. Hur det kvitteras i ett nytt avtal avgör frågan om 2020 är förlorat eller inte.

En kommentar till “Tuff väg till ett rättvist avtal

  • Givetvis har pandemin satt sina spår, men den svenska industrin är på stark återhämtning och om man kollar indexet så ligger vi över gentemot vad vi gjorde 2018, marknaden är på god väg att stabilisera, jag tycker i min mening att man ska gå in med hårda krav i förhandlingarna.
    Sen givetvis har sjukvården gjort ett fantastiskt jobb och stora uppoffringar, men man får samtidigt inte glömma att det är vi som ett kollektiv som har fortfarande samtidigt kämpat i att hålla Sverige flytande. andra hjältar som jag tycker har glömts bort i pandemins spår är transport sektorn. Utan dom hade Sverige stannat helt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Detta har vi lärt oss av pandemin

Detta har vi lärt oss av pandemin

Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Irritation över Holmens extra utdelning

Irritation över Holmens extra utdelning

En halv miljard i extra utdelning ska kompensera aktieägarna för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.