Industriarbetarnas tidning

Pennskaftspriset till Elinor Torp

13 november, 2020 - 15:55

Skrivet av

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har tilldelats Pennskaftspriset för föredömligt journalistiskt arbete.

Elinor Torp.

Juryns motivering

Elinor Torp får föreningen Pennskaftets pris för sina idoga skildringar av arbetsvillkor i allmänhet och de för samhällets mest utsatta i synnerhet. De vill säga de människor som kommit att kallas skuggorna i den nya gigekonomin. Alla skickligt och respektfullt gestaltade av Elinor Torp som granskat arbetsmarknadens laglösa utnyttjande av människor och ger röst åt några av samhällets mest utsatta.

Vad betyder det att få just det här priset?

– Det är extra kul att de lyfter fram de här människorna som inte skildras i allmän press så mycket. Många skriver om oss tjänstemän i storstan, men inkluderar inte hela Sverige. Det finns en hel del människor som inte får särskilt mycket i lön, och som dessutom förnedras i arbetslivet. Det ligger heller inte i deras arbetsgivares intresse att de ska intervjuas i media.

Elinor Torps journalistik syftar till att synliggöra dessa personer. Hon lyfter fram migrantarbetaren Aura, som hon skrivit om i sin senaste bok Vi, skuggorna.

– Hon förlorade sina rättigheter i sitt hemland och kom hit för att hon trodde att det skulle vara bättre här, men hon blev ganska förfärad. Aura trodde mer om Sverige som hon kallade för ”första världen”.

– Människovärdet har gått förlorat i arbetslivet i dag, där allting bara handlar om pengar.

Elinor Torp berättar att hennes bevakning av arbetsmiljö och arbetsvillkor tog sin början i egna erfarenheter inom mediebranschen.

– Jag visste inte ens vad skyddsombud var de första 10–15 åren. Jag tyckte det var väldigt kul att jobba i dagspress, men jag blev ganska utnyttjad som vikarie på de stora tidningarna. Jag var mer eller mindre utbränd när jag var 22–23, för att jag inte satte gränser kring mig själv. Det är många av mina vänner som har mått väldigt dåligt psykiskt på grund av arbetsmiljön inom mediebranschen.

När hon vittnade om de usla arbetsvillkoren i en antologi som Journalistförbundet tog fram väckte det stor uppmärksamhet, och ledde till ett jobberbjudande som blev avgörande för Elinor Torps journalistiska inriktning.

– Efter den publiceringen blev jag faktiskt rekryterad till en tidning som heter Arbetarskydd. Så det var att jag vittnade om arbetsmiljön i min bransch, som gjorde att jag började granska arbetsmiljö. Sen har jag fortsatt att göra det.

Pennskaftspriset går till kvinnliga journalister. Är det viktigt med utmärkelser för just kvinnor?

Elin Wägner. Foto: TT Nyhetsbyrån

– Det var Elin Wägner som skrev en bok hette Pennskaftet. Den handlar om en journalist som stred för kvinnlig rösträtt i början på 1900-talet. Vi har haft kvinnlig rösträtt i 100 år. Dessutom fanns det nästan inga kvinnliga journalister på den tiden, så det har hänt väldigt mycket fram till i dag.

– Men när jag började som journalist var det fortfarande självklart att om det hände något stort ute i världen var det en kille som fick åka. Kvinnor grävde och granskade inte heller, utan det fanns tydliga strukturer där det främst var män som höll på med det.

Elinor Torp tycker sig se att det skett en positiv förändring de senaste 10–20 åren.

– Nu får kvinnor komma fram på ett annat sätt även på de stora redaktionerna. Men inget av det har varit självklart.

Du arbetar ju väldigt nära ganska utsatta personer, inte minst i bevakningen av skuggsamhället. Kan du släppa jobbet när du är ledig, eller påverkar det dig privat också?

– Jag har valt det perspektivet, och man måste komma personerna nära för att kunna gestalta deras liv. Men jag är tydlig mot dem att jag är journalist och inte kan hjälpa dem med uppehållstillstånd eller annat. Jag har kontakt med alla som mina böcker handlar om än idag, och lever lite mer med det än vad man kanske gör normalt som journalist.

Har dina reportage lett till någon förändring?

– Det som jag är mest stolt över är att den första boken jag skrev, Döden på jobbet, blev extremt uppmärksammad i media, och det gjorde att stora tidningar började med vinjetter som hette Döden på jobbet. De började skriva om arbetsplatsolyckor på ett helt annat sätt, och intressera sig människor som inte var tjänstemän. Framförallt den boken har gjort avtryck i det långa loppet. Det är jag glad för.

Hon säger också att hennes bevakning bidragit till att chefer fått upp ögonen mer för sitt ansvar för arbetsmiljön.

– Jag vill få upp frågorna på agendan och medvetandegöra, sen är det bara att hoppas att myndigheter, politiker och andra agerar på det och förändrar till det bättre.

Priset innebär också en pengasumma på 10 000 kronor. Har du några planer för vad du ska göra med pengarna?

– Jag ser dem som verktyg för att kunna jobba vidare med de här frågorna på sikt.

DA granskar skuggsamhället

Dagens Arbete belyser skuggsamhället och situationen för människor som kommit hit för att arbeta men utnyttjas av oseriösa bolag. Nu senast med fokus på städbranschen.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Magdalena Anderssons städerska får vänta – rättegång inställd för tredje gången

”Målet kommer upp på min skamlista”, säger tingsrättens domare till Dagens Arbete.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

Chilo kan utvisas innan hon fått möta sin arbetsgivare i rätten

Unik rättegång – men ”statsministerns städerska” hotas av utvisning innan hon fått föra sin talan.

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

DA:s reporter Elinor Torp nominerad till Stora  journalistpriset ”Årets röst”

DA:s reporter Elinor Torp nominerad till Stora journalistpriset "Årets röst"

Journalisten Elinor Torp är nominerad till Stora journalistpriset som Årets röst för sina granskningar av skuggsamhället.

Elinor Torp nominerad till Pennskaftspriset

Dagens Arbetes reporter kan prisas för sin bevakning av skuggsamhället.

Granskningen Sjuka Samhall gav en Guldspade

Granskningen Sjuka Samhall gav en Guldspade

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp prisades på lördagskvällen med en Guldspade för sin granskning av det statliga företaget Samhall. ”Jag vill tillägna priset till de på Samhall som farit illa”, säger Elinor Torp.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till Guldspaden i magasinsklassen för granskningen Sjuka Samhall.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nomineras till Tidskriftspriset 2021 i två klasser: Årets design och årets journalist.

Domen om människo­exploatering är en viktig signal

Domen om människo­exploatering är en viktig signal

Fängelse i åtta månader. Skadestånd för kränkning och utebliven lön. Det är en signal till arbetsgivare som satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft.

DA nomineras för sin förklarande journalistik

DA nomineras för sin förklarande journalistik

Dagens Arbete har chans att vinna tre av åtta klasser i Fackföreningspressens pris i år. Det står klart sedan vi nominerats även för ”Bästa avslöjande” och ”Bästa förklarande text”.

DA kan vinna Guldspaden

DA kan vinna Guldspaden

Dagens Arbete nomineras återigen till Sveriges finaste pris för grävande journalistik – Guldspaden – för reportaget om det svenska skuggsamhället.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.