Industriarbetarnas tidning

Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

4 mars, 2021

Skrivet av

Två GS-medlemmar dog – Försäkringskassan tyckte att de kunde jobba.

”Vi måste göra allt vi kan för att ändra regelverket och återupprätta tryggheten vid sjukdom”, säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) efter ett möte med GS i dag.  

Två svårt sjuka GS-medlemmar dog, men ansågs inte sjuka nog för sjukpenning. Strax innan de avled bedömde Försäkringskassan, att de inte längre hade rätt till sjukpenning då de ansågs kunna ta ett normalt förekommande arbete.

”Det är oanständigt att det inte finns en majoritet i Riksdagen för en upprustning av sjukförsäkringen”, säger Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande. Foto: David Lundmark.

Under torsdagen träffade GS-facket socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) för att diskutera sjukförsäkringen.

– Människor far väldigt illa och det är ohållbart. Det var angeläget att fick förmedla vår bild av den verklighet som våra förtroendevalda möter när det arbetar med sjukförsäkringen, säger Per Olof Sjöö, GS förbundsordförande

– Jag hoppas också att det framgick att vi som förbund tycker att det görs för lite för att reparera den sjuka sjukförsäkringen, och det är GS medlemmar som betalar priset. Det är oanständigt att det inte finns en majoritet i Riksdagen för en upprustning av sjukförsäkringen.

Ardalan Shekarabi (S) tycker att det som hände de numera avlidna GS-medlemmarna visar på hur angeläget det är att regelverket ändras.

– Det är fruktansvärt, det visar på att vi har en sjukförsäkring som gått sönder, och det är förpliktigande att läsa de här vittnesmålen. Vi måste göra allt vi kan för att ändra regelverket och återupprätta tryggheten vid sjukdom.

Anser du att personer som i dag är i behov av sjukpenning kan känna sig trygga med Försäkringskassans tillämpning av regelverket?

– Nej, vi har inte en tillräckligt bra sjukförsäkring i dag vilket innebär att du inte kan vara garanterad ekonomisktrygghet vid sjukdom, i alla fall inte vid längre sjukdom, regelverket behöver förändras.

Ni har haft ansvar för socialförsäkringarna i sex år, varför har ni inte förändrat det tidigare?

– Hittills har det inte funnits riksdagsmajoritet för förändringar i sjukförsäkringen. Men det kom ett trendbrott i november då vi kom överens med C och L om att förändra de hårt kritiserade reglerna för dag 180. Det är en stor seger för alla som kämpat för en bättre sjukförsäkringen. Men det måste följas med ännu fler lagändringar.

Vad tar du med dig från mötet med GS i dag?

– Att vi behöver öka opinionsbildningen i frågan om bättre sjukförsäkring, så att vi får riksdagsmajoritet för våra förändringar. Vi har konkreta förslag på vårt bord på lagändringar som ska leda till tryggare sjukförsäkring.

Den 15 mars träder nya regler i kraft som innebär ett tillfälligt stopp i de bedömningar mot normalt förekommande arbete som enligt nuvarande regelverk ska göras vid dag 180 i ett sjukfall. S vill också ta bort begreppet vanligt förekommande arbete helt och ändra reglerna för prövning vid dag 365.

Hur ser du på utsikterna att få igenom det i riksdagen?

– Det beror på opinionsbildning, jag är övertygad att om inte minst fackföreningar lägger energi på opinionsbildning så har vi goda möjligheter att få igenom ytterligare förändringarna, säger Ardalan Shekarabi (S).

2 kommentarer till “Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

 • Heja, heja, nu kanske man äntligen kan få till ett bra skydd i socialförsäkringen och eventuellt i sjuk/arbetsskadeförsäkringarna.

  Dessa två försäkringar hänger ihop, för om den ena faller så faller den andra också.
  Opinion finns, i alla fall från alla 200 000/300 000 personer som fallit mellan stolarna i sjuk och – arbetsskadeförsäkringen, men konstigt att man först nu tar tag i detta när coronan har slagit till och gemene man/kvinna börjar förstå hur illa ställt det är med våra försäkringar som inte ger trygghet eller rättigheter enligt villkoren.

  GS borde även lyft Arbetsskadeförsäkringen för den levererar inte heller.
  Om du får arbetsskadan godkänd, så får du kanske ingen livränta! Går du sedan till AFA-Försäkring säger dom att försäkringskassan inte har godkänt din livränta och då blir det ingen livränta från AFA-Försäkring heller. detta medför att man fattiggör mig och andra människor som får sjukersättning (gamla sjukpensionen) men ingen livränta.

  Men mycket bra att socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S), börjar inse at det brinner i knutarna.

  Nu önskar jag att LO.s ombud för sjuk/arbetsskadeförsäkringen tar tag i denna stafettpinnen som socialförsäkringsministern säger och startar opponera sig mer i denna fråga för LO har varit fruktansvärt dåliga på att säga vad som gäller. Man måste gå före och visa på det orimliga att slå ut människor och att fattiggöra dem. Även att bistå fackförbund och den fackliga rörelsen bättre.

 • Ansvar skall och måste utkrävas.
  .
  FK´s jurister skapade sina egna horribla regler MOT medborgarna.
  se aftonbladets artikel: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/JJVa8J/nagot-ar-ruttet-pa-forsakringskassan
  .
  Många medmänniskor föll därmed mellan stolarna. (S) kan beklaga sig hur mycket som helst men det hjälper föga de som har torterats av FK´s vidriga regler.
  .
  I denna empatilösa människosyn skall ansvar utkrävas mot de som genomförde den sk ”objektiva undersökningsfynd”.
  .
  Not: Dan Eliasson (S) satt som generaldirektör FK (2014) denna tiden och måste ha varit mycket väl insatt i detta genomförande. Om inte, var han fruktansvärt dålig GD.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

När coronan inte släpper

När coronan inte släpper

Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. Det här ska du tänka på om du är drabbad.

Lättare att få full ersättning

Lättare att få full ersättning

Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.

GS möter minister om sjuk­försäkring

GS möter minister om sjuk­försäkring

Två GS medlemmar dog, men ansågs inte vara tillräckligt sjuka för sjukpenning.Efter att det uppmärksammades i DA ska GS i dag träffa socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).

Få rätt pengar när du är sjuk

Få rätt pengar när du är sjuk

Har din arbetsplats kollektivavtal har du flera försäkringar automatiskt. Bland annat om du blir sjuk. Det är det många som missar.

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Har du fått sjukpenningen indragen eftersom Försäkringskassan anser att du är frisk nog att ta ett annat arbete? Be om tjänstledigt. Då kan du ha rätt till a-kassa trots att du redan har ett jobb.

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

En ekonomisk smäll i helt fel tid

En ekonomisk smäll i helt fel tid

Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

Begreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?