Industriarbetarnas tidning

Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

4 mars, 2021 - 19:25

Skrivet av

Två GS-medlemmar dog – Försäkringskassan tyckte att de kunde jobba.

”Vi måste göra allt vi kan för att ändra regelverket och återupprätta tryggheten vid sjukdom”, säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) efter ett möte med GS i dag.  

Två svårt sjuka GS-medlemmar dog, men ansågs inte sjuka nog för sjukpenning. Strax innan de avled bedömde Försäkringskassan, att de inte längre hade rätt till sjukpenning då de ansågs kunna ta ett normalt förekommande arbete.

”Det är oanständigt att det inte finns en majoritet i Riksdagen för en upprustning av sjukförsäkringen”, säger Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande. Foto: David Lundmark.

Under torsdagen träffade GS-facket socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) för att diskutera sjukförsäkringen.

– Människor far väldigt illa och det är ohållbart. Det var angeläget att fick förmedla vår bild av den verklighet som våra förtroendevalda möter när det arbetar med sjukförsäkringen, säger Per Olof Sjöö, GS förbundsordförande

– Jag hoppas också att det framgick att vi som förbund tycker att det görs för lite för att reparera den sjuka sjukförsäkringen, och det är GS medlemmar som betalar priset. Det är oanständigt att det inte finns en majoritet i Riksdagen för en upprustning av sjukförsäkringen.

Ardalan Shekarabi (S) tycker att det som hände de numera avlidna GS-medlemmarna visar på hur angeläget det är att regelverket ändras.

– Det är fruktansvärt, det visar på att vi har en sjukförsäkring som gått sönder, och det är förpliktigande att läsa de här vittnesmålen. Vi måste göra allt vi kan för att ändra regelverket och återupprätta tryggheten vid sjukdom.

Anser du att personer som i dag är i behov av sjukpenning kan känna sig trygga med Försäkringskassans tillämpning av regelverket?

– Nej, vi har inte en tillräckligt bra sjukförsäkring i dag vilket innebär att du inte kan vara garanterad ekonomisktrygghet vid sjukdom, i alla fall inte vid längre sjukdom, regelverket behöver förändras.

Ni har haft ansvar för socialförsäkringarna i sex år, varför har ni inte förändrat det tidigare?

– Hittills har det inte funnits riksdagsmajoritet för förändringar i sjukförsäkringen. Men det kom ett trendbrott i november då vi kom överens med C och L om att förändra de hårt kritiserade reglerna för dag 180. Det är en stor seger för alla som kämpat för en bättre sjukförsäkringen. Men det måste följas med ännu fler lagändringar.

Läs också

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

Vad tar du med dig från mötet med GS i dag?

– Att vi behöver öka opinionsbildningen i frågan om bättre sjukförsäkring, så att vi får riksdagsmajoritet för våra förändringar. Vi har konkreta förslag på vårt bord på lagändringar som ska leda till tryggare sjukförsäkring.

Den 15 mars träder nya regler i kraft som innebär ett tillfälligt stopp i de bedömningar mot normalt förekommande arbete som enligt nuvarande regelverk ska göras vid dag 180 i ett sjukfall. S vill också ta bort begreppet vanligt förekommande arbete helt och ändra reglerna för prövning vid dag 365.

Hur ser du på utsikterna att få igenom det i riksdagen?

– Det beror på opinionsbildning, jag är övertygad att om inte minst fackföreningar lägger energi på opinionsbildning så har vi goda möjligheter att få igenom ytterligare förändringarna, säger Ardalan Shekarabi (S).

2 kommentarer till “Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

  • Heja, heja, nu kanske man äntligen kan få till ett bra skydd i socialförsäkringen och eventuellt i sjuk/arbetsskadeförsäkringarna.

    Dessa två försäkringar hänger ihop, för om den ena faller så faller den andra också.
    Opinion finns, i alla fall från alla 200 000/300 000 personer som fallit mellan stolarna i sjuk och – arbetsskadeförsäkringen, men konstigt att man först nu tar tag i detta när coronan har slagit till och gemene man/kvinna börjar förstå hur illa ställt det är med våra försäkringar som inte ger trygghet eller rättigheter enligt villkoren.

    GS borde även lyft Arbetsskadeförsäkringen för den levererar inte heller.
    Om du får arbetsskadan godkänd, så får du kanske ingen livränta! Går du sedan till AFA-Försäkring säger dom att försäkringskassan inte har godkänt din livränta och då blir det ingen livränta från AFA-Försäkring heller. detta medför att man fattiggör mig och andra människor som får sjukersättning (gamla sjukpensionen) men ingen livränta.

    Men mycket bra att socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S), börjar inse at det brinner i knutarna.

    Nu önskar jag att LO.s ombud för sjuk/arbetsskadeförsäkringen tar tag i denna stafettpinnen som socialförsäkringsministern säger och startar opponera sig mer i denna fråga för LO har varit fruktansvärt dåliga på att säga vad som gäller. Man måste gå före och visa på det orimliga att slå ut människor och att fattiggöra dem. Även att bistå fackförbund och den fackliga rörelsen bättre.

  • Ansvar skall och måste utkrävas.
    .
    FK´s jurister skapade sina egna horribla regler MOT medborgarna.
    se aftonbladets artikel: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/JJVa8J/nagot-ar-ruttet-pa-forsakringskassan
    .
    Många medmänniskor föll därmed mellan stolarna. (S) kan beklaga sig hur mycket som helst men det hjälper föga de som har torterats av FK´s vidriga regler.
    .
    I denna empatilösa människosyn skall ansvar utkrävas mot de som genomförde den sk ”objektiva undersökningsfynd”.
    .
    Not: Dan Eliasson (S) satt som generaldirektör FK (2014) denna tiden och måste ha varit mycket väl insatt i detta genomförande. Om inte, var han fruktansvärt dålig GD.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så mycket kan du få i ersättning

Så mycket kan du få i ersättning

Regeringen har lovat en tryggare sjukförsäkring. Högre ersättning och mer flexibilitet är några av nyheterna som infördes i början av året.

När coronan inte släpper

När coronan inte släpper

Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. Det här ska du tänka på om du är drabbad.

Lättare att få full ersättning

Lättare att få full ersättning

Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.

GS möter minister om sjuk­försäkring

GS möter minister om sjuk­försäkring

Två GS medlemmar dog, men ansågs inte vara tillräckligt sjuka för sjukpenning.Efter att det uppmärksammades i DA ska GS i dag träffa socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Få rätt pengar när du är sjuk

Få rätt pengar när du är sjuk

Har din arbetsplats kollektivavtal har du flera försäkringar automatiskt. Bland annat om du blir sjuk. Det är det många som missar.

”Försäkringskassan utgår från lagen”

”Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent” skriver Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.