Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

17 februari, 2021

DEBATT Försäkringskassan ansåg att två svårt sjuka GS-medlemmar skulle klara att söka nya jobb. De har nu avlidit av sin sjukdom. Nu återstår det att se om det räcker med att dö för att anses sjuk nog för sjukpenning, skriver fem företrädare för GS.

Joel Snell och Peter Lindström. Foto: GS.

Om skribenterna:

John Nyberg är försäkringsansvarig i GS avdelning 8.
Joel Snell är försäkringsansvarig ombudsman i GS avdelning 8.
Peter Lindström är arbetsmiljöexpert i GS avdelning 8.
Therese Olovsson är regional försäkringsinformatör.
Jonas Öberg är regional försäkringsinformatör.

GS-facket organiserar ungefär 40 000 medlemmar inom skog-, trä- och grafisk industri. Avdelning 8 i Norr- och Västerbotten är med sina cirka 3 800 medlemmar en relativt liten avdelning. Det blir därför extra emotionellt och intimt när två av våra medlemmar som drabbats av långvarig arbetsoförmåga och kronisk sjukdom avled förra hösten.

Det hör tyvärr till livet att svårt sjuka personer dör, men det som gör dessa båda fall speciella är att Försäkringskassan bedömde, strax innan de avled, att de inte hade rätt till sjukpenning då de ansågs kunna ta ett normalt förekommande arbete.

Bägge hade varit sjuka länge och tidigare blivit beviljade sjukpenning. Men med ny tillämpning av regler och annan praxis avslutades sjukpenningen och de bägge uppmanades att ta ett normalt förekommande arbete de förväntades klara trots sina begränsningar.

Lagstiftningen har inte förändrats nämnvärt på området sedan 2008, men vi som arbetar med att hjälpa våra medlemmar har sakta kunnat se hur fler och fler blir utan ersättning trots att de tidigare skulle ha blivit beviljad sjukpenning.

Våra nu avlidna medlemmar kunde naturligtvis inte ta något arbete, och då a-kassans dagar var slut blev de fattiga och fick försörjas av sina anhöriga.

Bägge företräds av fackets jurister som numera arbetar för dödsbons räkning. Nu återstår att se om det räcker med att dö av sin sjukdom för att den ska anses vara tillräcklig allvarlig för att sjukpenning ska kunna beviljas.

För vår lilla avdelning har de allt hårdare reglerna märkts särskilt tydligt. Två av våra medlemmar har varit så pass sjuka att de under hösten avlidit. Båda har under hela sina liv betalat in till dessa system, som skulle skydda vid ohälsa.

Att nu båda dessa personer inte bara blev svikna och utan ersättning av systemen utan även jagade in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet. Detta är ovärdigt för ett välfärdsland som Sverige.

Vi kan dock konstatera att politikerna jobbar med sjukförsäkringsfrågan. Alldeles nyligen presenterade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (s) vissa förändringar och av sjukförsäkringen. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt.

Framförallt lappas och lagas de värsta avarterna. Men vi kan också konstatera att våra medlemmar inte hade fått behålla sin sjukpenning med de förändringarna som regeringen nu föreslår.

Tyvärr verkar det inte finnas politisk majoritet för en sjukförsäkring att lita på.

Oavsett partibok borde en fungerande sjukförsäkring vara av yttersta vikt. De som håller igång Sverige förtjänar den trygghet som en fullt fungerande sjukförsäkring ger.

Inget annat duger.

Skribenter:
John Nyberg, försäkringsansvarig GS avdelning 8
Joel Snell, försäkringsansvarig ombudsman
Peter Lindström, arbetsmiljöexpert
Therese Olovsson, regional försäkringsinformatör
Jonas Öberg, regional försäkringsinformatör

11 kommentarer till “De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning

  • Vänta då tills man skall begära arbetsskadeersättning eller livränta för en arbetsskada som föranletts av sjukdomen i fråga.
    Försäkringarna man tror skall vara en trygghet visar sig snabbt vara en illusion. Man skriver på en arbetsskadeförsäkring/sjukförsäkring i god tro som senare blir en hög av aska.

    Det behövs nog mer än en tro på det politiska systemets förträfflighet. Den gäller bara för cheferna och vissa förtroendevalda. Civilkurage!
    Det kan bli orättvist, alla människor vågar inte tjafsa.
    Det är så här det blir, ingen vågor stå upp för orättvisor och otrygghet där man litar på vår gemensamma styrka och försäkringarna som man uppfyllt villkoren för inte gäller när man behöver dem.

    Det handlar om rättssäkerhet: Att alla invånare i Sverige ska vara lika, inte bara inför lagen utan för försäkringarnas villkor. I den rättssäkerheten måste det ingå yrkesmänniskor som vill ge alla som tecknat en försäkring via sin anställning eller genom facket. Men denna finns inte och gäller inte när sjukdom/olycka uppkommer.

    Den som är sjuk eller skadats på arbetet den behöver adekvat hjälp av jurist eller advokat som kan tänka fritt och som säger: Vet du vad, vi kommer att ge dig detta. Men som alla vet så kommer detta aldrig att ske!

    Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (s) även om han gör sitt så tror man inte på några resultat och dessutom måste lokala facket få mer hjälp från LO, för där sitter man stilla i båten och rör inte ett finger för alla som skadas eller blir sjuka av jobbet.

  • Inte nog med att de anhöriga nu ska bearbeta sorgen, de ska också bearbeta vetskapen om att deras anhöriga gick bort i vetskapen om att samhället vänt hen ryggen. Fruktansvärt!

  • Helt sanslöst. Vad ska vi med FK till om inte ens dödssjuka anses berättigade till sjukpenning. Gör om och gör rätt!

  • Ännu en anledning att avsätta den hycklande regeringen.ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Och ansvariga skall åtalas .det är skandal att det fortgår.

    • Kanske det men handläggaren har ansvar att följa lagen i socialförsäkringen, sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen, men man gör det enkelt för sig och avslår alla ansökningar och vidarebefordrar dem till sin juridiska avdelning därmed tvår man sina händer av att inte följa lagen.

      Inte bara politiker som skall hängas ut. Och ingen av dem som satt eller sitter i riksdagen kan undantas från ansvar. Regeringen räknas in där också.

      Försäkringskassan använder sin makt att utöva en aggressiv myndighetsutövning av stor tomhet.

      • Det Jocke Persson, det valet av regering är skrivet i stjärnorna. För mig veterligen finns idag ingen politisk organisation/regering att välja eller rösta på. Alla är mainstream och pratar om ”alla andras fel och brister” men för inte landet framåt.
        Kanske landet/folket vore betjänt av en 10 procent gräns för att få platser i en riksdag så att det blir lite ordning på det hela!

        • Bäste Tobias.

          Citat ”För mig veterligen finns idag ingen politisk organisation/regering att välja eller rösta på.”
          .
          Detta är mycket beklagligt att höra samtidigt som det är den blåbruna högern och nyliberalernas framgångssaga.
          .
          Att väljare på högerkanten har ett röstdeltagande på ca 85- 95% i Nacka, Lidingö, Danderyd, Örgryte mfl är naturligtvis ingen tillfällighet.
          .
          Den lilla men viktiga parentesen blir att väljare som du (att det spelar ingen roll vad man röstar på och kanske röstar blankt) hamnar oavkortat till höger samtidigt som nyliberalismens experiment kan fortsätta i full skala. Vad är då kontentan? Att rösta naturligtvis.
          .
          Om S har 1 000 frågor som gagnar väljaren och 100 som inte gör det, ja då väljer dom flesta att ta dom enkla frågorna som finns i deras sociala närhet tex, brott, invandring, skattesänkningar, parkeringsvakter mm. Vad väljaren i detta avseende då får svårt att se är samhällets helhet vilket då naturligtvis blir ett mindre önskat problem.
          .
          Att engagemang ger resultat har vi sett- Det har visat sig genom tiderna som vi nu ser monteras ned av det förblindade kollektivet som absurt nog föga känner till den hårt arbetande medmänniskans historia gällande patroner, grevar, adel, statare, rösträtt, arbetsmarknadslagar, yttrande och tryckfrihetsförordningar mm.
          .
          Om det verkligen är en nyliberal/ konservativ väg vi återigen vill vandra på så visst – Fine, men detta är inget jag vill att våran framtid, dvs våra barn skall ärva.
          Det som däremot kommer visa sig i slutändan är att dessa reser sig mot det förkastliga nyliberala/kapitalistiska systemet dom själva ibland strävat efter men som dom grovt misstagit sig och lurats på.

          Gällande artikeln ovan finns en liten men förödande detalj som ordet ”Ska” istället för som innan ”Bör” detta lilla ordet gjorde de sjukskrivna till ett rent helvete.
          .
          https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/_GZ01SfU14
          .
          Trygghetssocialist.

  • Man skulle bra gärna vilja veta vilka läkare som försäkringskassan anlitar som dissar alla seriösa o kunniga läkares intyg? Skäms!

  • Ok kör på du Jocke, men lägg inte ord i min mun. Det som har yttersta ansvaret för att människor dör på jobbet är fortfarande arbetsgivaren och den fackliga rörelsen tillsammans.

    Och jag tycker det är ledsamt att skyddsombuden inte får mer stöd och hjälp i sitt arbete mot olyckor och dödsfall på arbetsplatserna runt om i Sverige. Jag har upplevt hur en stark facklig organisation klara mycket och fungerar snabbt i en pressad situation där stress och företagets organisation inte är med på tåget.

    Detta får bli min slutreplik till dig Jocke Petersson och utan att använda den berömda pekpinnen om var du står politiskt.

  • När man sätter ord i munnen på andra skall man inte prata om demokrati, käre Jocke Petersson!
    Sitta på höga hästar kan aldrig vara rätt. Människor idag glömmer fortare än vad börsen svänger upp eller ner. Du pratar om engagemang som om det vore aktuellt idag. Nej, idag finns inte detta hos medborgarna för man är som en vindflöjel som vänder sig dit vinden blåser.

    Att sätta ord i andras mun är inte klädsamt, när man inte vet var den andra har i sitt bagage!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Att måla är som att kratta löv

Att måla är som att kratta löv

Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Du kanske också vill läsa…

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

GS möter minister om sjuk­försäkring

GS möter minister om sjuk­försäkring

Två GS medlemmar dog, men ansågs inte vara tillräckligt sjuka för sjukpenning.Efter att det uppmärksammades i DA ska GS i dag träffa socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).

En ekonomisk smäll i helt fel tid

En ekonomisk smäll i helt fel tid

Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Försäkringskassan utgår från lagen”

”Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent” skriver Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.