Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Dags att agera, närings­ministern

20 april, 2021

Skrivet av

Ledare Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Samhall har städat bort sin själ skrev jag i förra numret av DA. Då startade vi vår nya granskning av Samhall och avslöjade än en gång stora brister i arbetsmiljön. Samhallarbetarna har tvingats städa utan tillräckliga skydd mitt under värsta pandemin. Reaktioner har strömmat in. Mängder av Samhallarbetare har hört av sig och vittnat om hur de utnyttjas och mellanchefer bekräftar bilden av ett Samhall som mer bryr sig om vinstmaximering än om att värna funktionsnedsattas rätt till arbete.

Samtidigt pågår en intensiv debatt bland politiker på vår debattsida på nätet. Vänsterpartiets ledamöter i arbetsmarknadsutskottet pekar på krocken mellan Samhalls sociala uppdrag och statens direktiv om att bolaget ska gå med vinst.

Ali Esbati (V) ställde redan 2017 en interpellation till dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om vilka åtgärder hon tänkte ta utifrån det som Dagens Arbete då hade avslöjat om stora brister i arbetsmiljön bland de Samhall­anställda.

Moderaten Saila Quicklund kritiserar Samhall från en annan vinkel. Samtidigt som det är upprörande med de allvarliga bristerna i arbetsmiljön snedvrider Samhall konkurrensen med privata aktörer i städbranschen. Hon vill att regeringen ser till att Samhall återgår till sitt kärnuppdrag.

Från höger till vänster formuleras nu berättigad kritik mot Samhall. Dagens Arbete går vidare med sin granskning där fler vittnesmål om den usla arbetsmiljön kan läsas på da.se. Vi visar också på det smygande systemskifte som pågår där de som ska få hjälp inte får hjälp av Samhall.

Sverige tappar i internationella mät­ningar vad gäller värnandet av funktionsnedsattas möjligheter. Fattig­domen har ökat bland unga funktion­s-nedsatta. Flera kan vittna om att de inte ”dög åt Samhall” för i bolagets vinstpressade maskineri får inte de funktionsnedsatta plats längre. I stället är det arbetsföra nyanlända som städar i usla arbetsmiljöer för Samhall. De som borde vara i arbete hos Samhall sitter sysslolösa hemma. Samtidigt som statens bolag slår ut seriösa städbolag och banar väg för skurkföretag.

Statskontoret slog larm om detta för flera år sedan då de konstaterade att antalet anvisade personer med stora behov av stöd minskar eftersom kraven på arbetsförmåga har skärpts. Därefter har journalistiska granskningar och forskares utredningar visat att Samhall har förvandlats från ett socialt företagande till ett vinstjagande bemanningsbolag som både förstör människor och marknaden.

Näringsminister Ibrahim Baylan ­måste agera. Rädda Samhalls själ.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.