Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Samhall har städat bort sin själ

1 mars, 2021

Skrivet av

Arbetsmiljö Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Precis som vårdpersonalen troget måste gå till jobbet varje dag måste industriarbetarna göra det trots smittorisken. Många företag tar sitt ansvar och ser till att arbetsmiljön är smittskyddssäkrad. Men vissa struntar i detta.

Tyvärr är statens eget företag Samhall uselt på att skydda sin personal. Redan innan pandemin slog till hade sjuktal och olyckor ökat bland samhalls anställda. Arbetsmiljön för de mest utsatta är bekymmersamt dålig.

Vi har granskat Samhall flera gånger tidigare. Företaget bildades för fyrtio år sedan för att hjälpa människor som på grund av sjukdom eller funktionshinder inte klarar att arbeta med vanliga arbeten. Samhall ingår i den stolta svenska välfärdshistorien om att alla har lika värde och rätt att utvecklas och ha ett arbete.

Ursprungligen bestod Samhallsarbetet av enklare verkstadsjobb. Personalen kunde tillverka alltifrån träskor till bandyklubbor. Med teknikutvecklingen har dessa enkla jobb försvunnit men lönsamhetsfokus har också bidragit till att omvandla Samhall. Affärstänket har blivit ledstjärna.

2002 blir Samhall ett bolag med staten som ägare. I en utredning 2003 slås fast ”att det råder en uppenbar målkonflikt mellan kraven på lönsamhet och kraven på att erbjuda personer med arbetshandikapp meningsfullt och utvecklande arbete”. Tyvärr har utredningens klarsynthet inte lett till någon förändring.

Tvärtom har Samhall förvandlats till ett statligt bemanningsbolag där kundfokus och affär blir viktigare än medarbetarnas liv och hälsa. Dagens Arbete har flera gånger avslöjat hur funktionshindrade har tvingats arbeta i livsfarliga arbetsmiljöer i återvinningsbranschen exempelvis.

Läs också

”Det känns som om det inte finns något slut”

Samhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

På senare år har Samhall klivit in i städbranschen. Arbetare städar på äldreboenden, hos myndigheter, på gym, i skolor, i butiker – ja nästan överallt i det offentliga rummet. Jobben är inte särskilt hälsosamma vanligtvis och i en pandemi är de rent av livsfarliga om de inte sköts på rätt sätt. Vår granskning visar att samhallsarbetarna tvingas städa i smittsamma miljöer utan tillräcklig skyddsutrustning. Många är dessutom livrädda för att få sparken om de slår larm.

Samhall har blivit ett statligt bemanningsbolag där arbetarnas hälsa riskeras medan lönsamhetspiskan viner mot mellancheferna. Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare. Är det verkligen så det var tänkt? Nu när coronan härjar blir det extra tydligt att Samhall har städat bort sin själ.

3 kommentarer till “Samhall har städat bort sin själ

 • Av allt som sägs kan jag inget annat än hålla med.
  När det handlar om utveckling av medarbetarna existerar inte och det ända som räknar är att man levererar 100 och orkar/klarar man inte då ska man vara hemma sjukskriven. Det är en chefs orden.
  Utveckling uppfattas olika och vad det betyder för mig är inte nödvändigtvis samma sak för en annan men generellt sett ska det betyda att man går från golvet och uppåt och inte tvärtom som i mitt fall.
  Tack för att Ni tar upp sånt som ingen annan vågar och det känns rätt bra att det finns de som vågar tala ut!
  Samhall är inte var den står för, tvärtom i många fall!

 • Vi alla som skattefinansierar Samhall ska också ställa krav på att våra medmänniskor som arbetar där har en trygg och säker arbetsmiljö, allt annat är otänkbart.
  .
  – Som en av delägarna i Samhall kräver jag att de anställda behandlas med respekt och får rätten till en trygg och säker arbetsmiljö.
  .
  Detta kanske låter naivt men är det verkligen inte så det skall vara, att vi bestämmer i våra företag? Det kan bara du svara på.
  .
  Trygghetssocialist.

 • Jag märkte den här situationen och kontaktade
  socialdempkraterna.
  Fick då svaret att det var arbetsledarnas ansvar att se till att det funkade.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.